dubi1985 06.09.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Witam serdecznie, chciałbym zapytać się o opinię mojej gotowej juz w zasadzie wiezby dachowej. Ekipa wczoraj zakonczyła prace nad wiezba dachową, jednak cała konstrukcja nie ma płatw pozioych ... a sądziłem że będą zrobione jak w obrazku pozniej... http://zapodaj.net/9f1a288a2270a.jpg.html[/img] u mnie zas zrobiono cos takiego ... [/img] http://zapodaj.net/d21661356102a.jpg.html[/img] pytanie... ekipa jest naprawde dobra,,, z polecenia,,, ale czy taka konstrukcja, podparcie wystraczy ? kryte bedzie blachą, kąt dachu 25st, poddasze niezutykowe bardzo proszę o opinię dodam tylko że umawiałem się na płatwy poziome jak na pierwszym obrazku, taki sam dach projket jak mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 07.09.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Wg mnie nie wystarczy - ma być jak w projekcie. Pod wpływem nacisku dachu i śniegu te słupki mogą zacząć sie przechylać i gach może sie zawalić. Płatwy są własnie po to żeby rozłorzyć naprężenia działające na słupek na kilka słupków . Obciążenie wtedy jest pionowo w dół - u ciebie jest obciążenie przekazywane pod kątem. Ale niech wypowie sie jakiś dekarz z forum i przede wszystkim kierownik budowy ponosi odpowiedzialność jak odbierze takie cos. Wie juz o tym? Masz dyletacje wokół komina i pape pod murłatami? Edytowane 7 Września 2015 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.09.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Pytanie podstawowe zadawane jak mantra w takich sytuacjach - co jest w projekcie?Jeżeli jest inaczej, to czy zostało to przeliczone przez uprawnionego projektanta ?Czy kierownik budowy się na to zgodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi1985 07.09.2015 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) kierownik jeszcze nie widział. Majster twierdzi ze wystraczy w szczycie płatwa, tak jak w projekcie ( przy czym w projekcie kontstrukcja wiezby dachowej jest gotowa w całosci ( ni wiem jak to nazwać, gotowe elementy) ale przygladając się innym realizacjom tych samych wieżb w tym samym projekcie, każdy ma te płatwy podtrzymujące wszystkie belki ... Tym bardziej ze uzgadaniałem to jeszcze podczas pierwszych rozmów... na myśl nie przyszło mi to że zostanie tylko w szczycie poprowadzona płatwa.dyletacje wokół komina i pape pod murłatami - jest.Dziekuję za odpowiedz. Edytowane 7 Września 2015 przez dubi1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.09.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Mnie bardziej zainteresował sposób łączenia krokwi na pierwszym planie. Czy ja dobrze widze ze tam jest tylko wbity gwóźdź po skosie ? Papa pod murłatę to relikt nic nie wnoszący obecnie kiedy tynki cementowe zastąpiono styropianem. Zaryzykuje stwierdzenie ze to obecnie wada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.09.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Wklej rzut więźby i stropu z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 A tak z ciekawości zapytam: jaki to jest strop i czy słupy spoczywają dokładnie na części stropu przewidzianej do tego celu? Szczególnie te skośne podwaliny w narożnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts