Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowa wiezba dachowa, brak płatw

dubi1985

Recommended Posts

Witam serdecznie, chciałbym zapytać się o opinię mojej gotowej juz w zasadzie wiezby dachowej. Ekipa wczoraj zakonczyła prace nad wiezba dachową, jednak cała konstrukcja nie ma płatw pozioych ... a sądziłem że będą zrobione jak w obrazku pozniej...

http://zapodaj.net/9f1a288a2270a.jpg.html[/img]

u mnie zas zrobiono cos takiego ... [/img] http://zapodaj.net/d21661356102a.jpg.html[/img]

pytanie... ekipa jest naprawde dobra,,, z polecenia,,, ale czy taka konstrukcja, podparcie wystraczy ? kryte bedzie blachą, kąt dachu 25st, poddasze niezutykowe

bardzo proszę o opinię

dodam tylko że umawiałem się na płatwy poziome jak na pierwszym obrazku, taki sam dach projket jak mój.

Wg mnie nie wystarczy - ma być jak w projekcie. Pod wpływem nacisku dachu i śniegu te słupki mogą zacząć sie przechylać i gach może sie zawalić. Płatwy są własnie po to żeby rozłorzyć naprężenia działające na słupek na kilka słupków . Obciążenie wtedy jest pionowo w dół - u ciebie jest obciążenie przekazywane pod kątem.

Ale niech wypowie sie jakiś dekarz z forum i przede wszystkim kierownik budowy ponosi odpowiedzialność jak odbierze takie cos. Wie juz o tym?

Masz dyletacje wokół komina i pape pod murłatami?

Edytowane przez turalyon

kierownik jeszcze nie widział. Majster twierdzi ze wystraczy w szczycie płatwa, tak jak w projekcie ( przy czym w projekcie kontstrukcja wiezby dachowej jest gotowa w całosci ( ni wiem jak to nazwać, gotowe elementy) ale przygladając się innym realizacjom tych samych wieżb w tym samym projekcie, każdy ma te płatwy podtrzymujące wszystkie belki ... Tym bardziej ze uzgadaniałem to jeszcze podczas pierwszych rozmów... na myśl nie przyszło mi to że zostanie tylko w szczycie poprowadzona płatwa.

dyletacje wokół komina i pape pod murłatami - jest.

Dziekuję za odpowiedz.

Edytowane przez dubi1985

Gość grend

Mnie bardziej zainteresował sposób łączenia krokwi na pierwszym planie. Czy ja dobrze widze ze tam jest tylko wbity gwóźdź po skosie ?

Papa pod murłatę to relikt nic nie wnoszący obecnie kiedy tynki cementowe zastąpiono styropianem. Zaryzykuje stwierdzenie ze to obecnie wada