Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki w łazience - kilka pytań

Recommended Posts

Będę układał płytki w łazience. Mieszkanie nowe, proste ściany, brak większych odchyleń i ubytków. Płytki mają wymiary 20x60, układane poziomo do sufitu. Klej na ścianę i cienka warstwa na płytkę. Mam położoną folie w płynie na niektórych ścianach. Ponieważ będę układał płytki pierwszy raz mam kilka pytań:

1. Grzebień do nakładania kleju. Jaka wielkość zębów (jaka grubość kleju)?

2. Płytki są delikatnie fazowane. Jestem zdecydowany na szczelinę między płytkami 3 mm. Za mała, za duża, w sam raz?

3. Jaki odstęp przy suficie? Akryl czy silikon?

4. Jaki odstęp przy ścianach między płytkami? Silikon?

5. Dolny poziom płytek wyłożę po ułożeniu podłogi. Jaki odstęp od płytek podłogowych? Silikon?

6. Strefa mokra – prysznic. Fuga, fuga z domieszką czy silikon?

7. Jaki klej elastyczny (mam folie), tak aby można ułożyć płytki od sufitu?

Po kilkugodzinnej lekturze zdecydował się na klej ADESILEX P9, rozmiar pacy (grzebienia) - 8 mm (max jaki producent kleju przewiduje). Fuga 3 mm. Odstęp od sufitu i podłogi 3 mm, a od ściany chciałbym dać 2 mm dla każdej płytki w narożniku (czyli z jednej strony 2 mm od ściany, z drugiej 2 mm od położonej płytki).

Wyskoczył mi nowy problem. Przewidziałem rząd listwy szklanej i rząd szklanego dekoru. Jak to uciąć? O fazowanie do 45 to już nawet nie pytam (założę chyba listwę narożnikową). W instrukcji jakiegoś producenta przeczytałem, że można ciąć zwykłą ręczną maszynką do glazury, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.