Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówne ościeża

Recommended Posts

Deweloper zostawił mi ościeża, którym w niektórych miejscach przy łączeniu ze ścianą brakuje nawet do 2 cm tynku przy zachowaniu kąta prostego (lub po drugiej stronie ściany jest 2 cm tynku więcej). W środku ościeży są również braki tynku na 2-3 cm głębokie. Wymiary otworu to od 880 do 900 cm na 2095. Zamierzam kupić drzwi 80 z ościeżnicą regulowaną. W związku z tym mam pytanie:

Czy wyrównywać ościeża (łatać dziury i i tynkować ścinany do kąta), czy zostawić tak jak jest i pianka wszystko załatwi?

Może nie tyle "pianka" wszystko załatwi, co przykryje opaska ( o ile ja dobrze zrozumialem opis).

Ale mam gorszą informację - wygląda na to że nie masz "węgarków" i by zmieścić drzwi "80" tki będzie trzeba ciąć opaski praktycznie po zawiasie i zamku..

Najlepiej poszukaj jakiegoś dobrego montera, który podpowie co zrobić.

Może nie tyle "pianka" wszystko załatwi, co przykryje opaska ( o ile ja dobrze zrozumialem opis).

Ale mam gorszą informację - wygląda na to że nie masz "węgarków" i by zmieścić drzwi "80" tki będzie trzeba ciąć opaski praktycznie po zawiasie i zamku..

To mnie zaskoczyłeś, gdyż w całym bloku nie zrobili ani jednego węgarka. Z rysunków technicznych ościeżnic, które uwzględniam pod kątem zakupu, również nie zaznaczono węgarków. Wymagany wymiar otworu podany przez producentów ościeżnic regulowanych to w moim przypadku 860-880, zatem mam nawet mały zapas. Znalazłem informacje, że węgarki są potrzebne przy szerokich murach. U mnie ściana ma 11 cm do tego dojdą płytki z jednej strony, także będzie miała ok12-12,5 cm. Czy przy takiej szerokości węgarki są niezbędne?

Najlepiej poszukaj jakiegoś dobrego montera, który podpowie co zrobić.

Jakbym miał szukać monterów to bym nie zaglądał na forum

Tak, 888cm to wymiar światła otworu potrzebny by zmieścić ościeżnicę. Ale ona ma fabrycznie dopasowane opaski które trzeba wyłożyć na ścianę węgarka.

Popatrz w katalog wybranej futryny i poszukaj wymiaru Sz (czasem SOP) - czyli wymiar zewnętrzny z opaskami - dla 80tek jest to zwykle od 946do 988mm i tyle miejsca jest potrzeba, by zmieścić drzwi bez kombinowania. Chyba że jednak myślisz o ościeżnicy stałej..

Może jakąś fotkę otworu masz?

jak to nie masz węgarka ?

A to co wystaje ze ściany to co to ? właśnie węgarek do zamontowania ościeżnicy regulowanej

Istotny jest tynk w płaszczyźnie ściany - to co widzę na zdjęciu to przygotowany otwór do montażu ościeżnicy regulowanej gdzie powierzchnia we wnęce otworu nie ma żadnego znaczenia.

Albo zamieściłeś nie te zdjęcia co chciałeś

Edytowane przez nikt ważny

Witam

Nawiązałem w nazewnictwie do słowa użytego przez autora wątku. Tak naprawdę to żaden węgarek tylko po prostu ściana, krótka bo krótka ale po prostu ściana :)

Tak tak ale zwyczajnie "węgarek" kojarzy się raczej z "czymś" nachodzącym na ramę okna i może dlatego autor doszukiwał się jeszcze tego "czegoś" właśnie.

Są zdjęcia sytuacja jasna i klarowna :)

Pozdrawiam

Witam

Jak wcześniej koledzy zauważyli ze zdjęć wynika , że nie powinno być problemów z montażem. Jedynie przy bardzo szerokich opaskach mógłby w tym jednym miejscu być problem, ale jeśli opaski są standardowej szerokości to wszystko powinno być w porządku.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR