Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtr studzienny wbijany problem

adam332

Recommended Posts

Witam

Mam problem z zabitym szpicem. Najpierw Hydraulicy zabili mi na jakieś 4 m szpic . Woda była ale jakaś taka mętna. Mogła by być bo ma to służyć do podlewania ale stwierdziłem że dobiję sam. Pożyczyłem Babkę do zabijania i dobiłem do 7m. W instalacji zamontowany chydrofor ze zbiornikiem.

Wody w szpicu było około 5 m. Hydrofor wodę zaciągną i ładował ok . Ciśnienie wyłączenia ustawiłem na 4 atm . W następny dzien po poborze wody hydrofor jak się załączył tak chodził cały czas a ciśnienie doszło do 3 i nie rosło. Wyłączyłem , spuściłem ciśnienie ze zbiornika i załączyłem znowu. Od tej pory hydrofor włączał i wyłączał poprawnie przez kilkanaście dni i potem znowu to samo. W ostaniom czasie suszy hydrofor tak samo zalączył się i chodził. Spuściłęm ciśnienie ale już nie chce zaciągnąć wody ze szpica. Pompę zmieniłem i nic. Instalacja na szczelność pomiędzy chydroforem a szpicem sprawdzona. W szpicu 5 m wody a hydrofor nie chce zaciągnąć. Do lustra hydrofor ma jakiś 2-3 m. Nie wiem już czego się czepić. Może przy zabijaniu któraś mufka puściła i teraz tam puszcza ? Próbowałem wyjąć szpic ale ani dygnie :( Co z tym fantem mogę zrobić bo za 2 tygodnie będę miał robioną kostkę a przydała by się darmowa woda. Może wcześniej chodził przed okresem suszy bo poziom wód gruntowych był powyżej możliwej nieszczelności na łączeniu rur a teraz jako że susza to ta nieszcelność nie pozwala na zaciągnięcie wody ? Szpic wbity jest z rur 5/4. Czy można do tego wpuścić jakiś piltr z pcv i jest szansa że to będzie działać ?

Zawór zwrotny zmieniałem i bez poprawy. Przedwczoraj zrobiłem test i wodę pompa wkońcu pociągneła. Wczoraj po właczeniu pompy znowu musiałem odczekać zanim wodę zaciągnęło więc wygląda na to że nieszczelność jest gdzieś powyżej i pomimo zaworu zwrotnego woda schodzi do szpica. To co dałem radę odkopałem i sprawdziełm a pomimo to nieszczelność występuje więc to musi być na którejś mufce. Mam kilka pytań:

1. Czy cieńszą rurę np pe 32 czy 25 (nie wiem jaka wejdzie) wsadzić do samego dołu czy gdzieś z 1 m od dna.

2. Czy miejsce wejścia rury pe do metalowej 5/4 trzeba jakoś specjalnie uszczelnić ? Do wierconych studni wiem że są głowice ale takiej chyba nie kupię na rurę stalową 5/4 a w środku pe.

3. Czy pe 32 wejdzie do środka rury 5/4 czy raczej coś innego ?

4. Ponawiercać tą rurę pe od dołu czy wystarczy pobór wody od dołu ?

Edytowane przez adam332

Jako że nie doczekałem się na odpowiedź a miałem trochę wolnego w Sobotę zakupiłem rurę pe 32 i włożyłem . Mierząc sznurkiem z nakrętką miałem lustro wody 1 m od góry natomiast długość całości 7 m . Dodatkowo szpic jest zabity 1,5m poniżej poziomu gruntu czyli łącznie ma 8,5 m od poziomu gruntu. Rurę pe włożyłem na głębokość 5 m. Pompa wodę zassała ale obecnie pompuje bardzo słabo 1,5 atm . Nabicie do 2 atm zajmuje jej bardzo długo. Myślę ze to wina poprzedniej awarii braku wody i pracy na sucho. Pompa była strasznie gorąca. Pompa MHI 1300 IBO ma trochę pokrzywiony dyfuzor ssący z pokrywą . Innych uszkodzeń nie widać ale wirników nie rozkręcałem. Zamówię nowy dyfuzor , wymienię i mam nadzieję że będzie ok. Wcześniej ustawiona była na 4 atm i nabicie zbiornika zajmowało jej chwile.

Jak myślicie może to być wina tego dyfuzora czy raczej dalej problem ze studnią ?

Edytowane przez adam332