rawores 07.09.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam, poszukuję rozwiązania pozwalającego produkować prąd z biomasy/drewna. Mam pod dostatkiem surowca, więc wpadłem na pomysł wykorzystania go do produkcji energii elektrycznej. Niestety znalazłem tylko coś takiego: http://www.termofor.com.pl/index.php/kategoria/piece-na-drewno-produkujace-prado malutkiej mocy....albo inne - wielkie - powyżej 50 kW.Szukam czegoś mniejszego - do kilku kW - do zasilania domu. Czy ma ktoś jakiś pomysł? Pomyślałem nawet o połączeniu zwykłego pieca z turbogeneratorem (prądnicą), tylko nie wiem w ogóle jak się za to zabrać i czy byłoby to opłacalne?Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisu102 14.09.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Prąd to max. 30 % produkowanej energii reszta to ciepło , jak je zagospodarujesz to się opłaca. Poczytaj o silniku Styrlinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawores 15.09.2015 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Ja niestety konstruktorem nie jestem, zatem szukam gotowego rozwiązania lub ewentualnie prostego połączenia kilku urządzeń. Z tego co jednak szperałem w internecie - chyba będzie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts