Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SSZ mokry porotherm od wewnątrz [zdjecia]

Recommended Posts

Witam,

Obecnie stan mojem budowy to SSZ (dach deskowany, papa, dachówka ceramiczna, okna, na 3 ścianach styropian - bez siatki i kleju). Po kilku dniach opadów i chłodniejszych nocach zaniepokoil mnie stan ścian od wewnątrz. Nie wiem czy pustak chłonie wilgoć z powietrza czy co się dzieje. Zamieszczone zdjęcia o dziwo dotyczą ściany wewnętrznej, która przylega do komina. Czy taki stan rzeczy jest normalny czy dzieje się coś co nie powinno i trzeba działać ? Dotychczas mimo opadów gdy temperatura była wysoka nie zaoberwowałem takiego zjawiska.

DSC_0003.jpgDSC_0004.jpgDSC_0006.jpgDSC_0007.jpg

Może coś kominem zacieka? Dobrze to sprawdzić na tym etapie, kiedy można zareagować. Nie zauważyłem, żeby moje pustaki naciągały wodę w ten sposób, choć dom stał rok bez ocieplenia i elewacji. Natomiast w miejscach gdzie były zalewane rozbryzgującą się wodą deszczową miały dokładnie takie mokre plamy... konieczne było przyklejenie papy na styku schodów wejściowych i ściany. Dlatego jeszcze raz sugeruję szukać miejsca przecieku.

Też uważam, że gdzieś musi przeciekać izolacja od góry. Ceramika nie chłonie wody z powietrza w takim stopniu, żeby pojawiały się tego typu plamy. Poza tym Porotherm chłonie wodę tylko powierzchniowo, tak więc raczej nie musisz się martwić o to, że ściana straci stabilność albo woda zacznie przemarzać w murze i rozsadzi pustaki (bardzo mała szansa). ALE tyle wody w ścianie to mega kłopot przy wykańczaniu domu, bo ścianę trzeba wysuszyć przed tynkowaniem. Nie wiem jakie macie plany związane z budową, ale jeśli chcecie robić wykończeniówkę przez zimę to nie wiem czy to będzie możliwe przy takim wyglądzie ścian we wrześniu...

P.S. Wyszły trochę duże szpary pomiędzy pustakami w pionie :/

• 3 months później...

Kolego. Plamy owszem duże i troszkę nietypowe. Pewnie musisz sprawdzić czy gdzieś nie zaciąga, wysuszyć i poprawić. Ale murarza który murował tą ścianę to powinieneś za pewną część ciała powiesić. To jest fuszera przez duże F. A jeśli ta ekipa robiła Ci też wcześniejsze etapy, w tym izolację poziomą to radzę sprawdzić czy:

a- masz taką izolację

b-jak jest zrobiona(z tym będzie problem, trzeba jednego pustaka z samego dołu usunąć).

Pozdrawiam.

Ta wilgoć kolego to pozostałości wody z zaprawy i czasami dzieje się tak jak do zaprawy dodaje się plastyfikator, który tworzy jakieś pęcherzyki powietrza a te z kolei chłoną wilgoć (gdzieś o tym czytałem). Jest to chwilowe u mnie to samo z reguły zaczęło się to pojawiać jak zwiększała się wilgotność otoczenia. Osobiście tym bym się nie przejmował.

Co do muru uwierz mi sam robiłem przybudówkę z tego samego materiału i nie jestem murarzem ale wyglądało to o wiele lepiej. Proponowałbym teraz siatkę pod tynk dać co nieco by wzmocniło to "arcydzieło".

• 2 weeks później...
Odbarwienia są po prostu wynikiem braku przewiązania. Ściana jest po prostu całkowicie nieszczelna i woda gromadzi się w szczelinach między pustakami. Pomijam już, jak wygląda nośność takiej konstrukcji, bo w Porothermie przewiązania nie są tylko od zapewnienia szczelności ściany, ale przede wszystkim od zwiększenia stabilności całej konstrukcji!

Trzeba autora wątku zapytać, ale lewa połówka tej ściany wyglada w miarę normalnie, są przewiązania, pustaki są przycinane na krawędziach.

Wyglada to tak, jakby ktoś stwierdził, źe warto, aby ściana była szersza i dostawił tą prawą połówkę nie próbując nawet przewiązać się z lewa częścią.

Może to nie był elektryk :) ale inwestor ze szwagrem ;)