Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna wysunięty 3cm poza lico muru

Recommended Posts

merytorycznie poproszę

temperatura nadproże przy minus 25 w dalszym ciągu jest powyżej zera

Skorygowałem błędy jakie popełniłem. Musiałem na nowo zainstalować program o czym wspomniałem

Ani razu nie odniosłeś się merytorycznie do moich wypowiedzi

Obal tezy jakie tu zostały wyliczone i ukazane

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nikt ważny - już nie gadaj że nas tak punktujesz :) nie pochlebiaj sobie aż tak bardzo :) Ty pisałeś że mierzenie temperatury nadproża wewnątrz ukazuje ile ciepła ucieka a ja napisałem że mierzenie nic nie daje. Prosiłem żebyś policzył te temperatury, ale tego nie zrobiłeś. Sam więc podałem wyliczenia które ukazują że gdy U różni się 50% to temperatura powierzchni wewnątrz różni się około 2%. A tak pisałeś że mierzenie temperatury to słuszna droga do określenia strat. Czemu tego nie skomentowałeś i nie przyznałeś racji (dowody były wykazane) że mierzenie temp rzeczywiście nie ma sensu? bo jak sam z resztą wspomniałeś grzejnik pod oknem potrafi podnieść temp nadproża do temp wyższej niż reszta ścian a nie oznacza to najmniejszych strat.

Ja znam odpowiedź - przeczyło to Twoim zdaniom wcześniej wypisanym a nie chciałeś przyznać się do błędu.

A mi naprawdę nie zależy żeby wykazać że to ja mam rację. Wstaw zatem przebieg izoterm żebym mógł przyznać Twoją rację skoro twierdzisz że przy temp -15/+22 nie będzie przemarzania.

Co do rolet to na szybko przeliczyłem że przy 25m2 okien z U=0,9 licząc średnią temp 0 stopni przez okres 6 miesięcy przy różnicy temp 20stopni to jakieś 1944kWh strat.

Jeśli dzięki zasuniętym roletom przestrzeń między szybą a roletą podniesie się o 2 stopnie to będzie to 1749kWh. 195kWh zysku jeśli faktycznie dzięki roletom tą temperaturę uda się podnieść. Muszę pogadać ze znajomymi którzy mają rolety żeby zrobić takie pomiary.

czy podważasz podane ostatnio wyliczenia i przebieg izoterm?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241145-Monta%C5%BC-okna-wysuni%C4%99ty-3cm-poza-lico-muru&p=7064971&viewfull=1#post7064971

Jak ukaże Ci że dalej temperatura jest dodatnia przy -25 to podważysz bo bywają dni kiedy mamy -30 ?

Czekam na TWOJE merytoryczne wypowiedzi bo póki co nie doczekałem się

Jeszcze raz powtórzę.

W takich sytuacjach jak u Krzysztofa jest to rozwiązanie dające pewność że nic się nie będzie działo

Fakt, generujące pewne koszty ale ktoś kto nie przygotował domu pod rolety a je chce musi jakoś wyjść z sytuacji czy 2 cm styropianu czy 5 mm aerożelu gwarantuje mu jedno - nie przemarzanie nadproża.

A koszty - Krzysiek sam Ci wyliczył ile ich poniesie w skali roku

Po prostu czepiasz się i nie chcesz zrozumieć sytuacji w jakiej znalazł się Krzysztof

nikt ważny - już nie gadaj że nas tak punktujesz :) nie pochlebiaj sobie aż tak bardzo :) Ty pisałeś że mierzenie temperatury nadproża wewnątrz ukazuje ile ciepła ucieka a ja napisałem że mierzenie nic nie daje. Prosiłem żebyś policzył te temperatury, ale tego nie zrobiłeś. Sam więc podałem wyliczenia które ukazują że gdy U różni się 50% to temperatura powierzchni wewnątrz różni się około 2%. A tak pisałeś że mierzenie temperatury to słuszna droga do określenia strat. Czemu tego nie skomentowałeś i nie przyznałeś racji (dowody były wykazane) że mierzenie temp rzeczywiście nie ma sensu? bo jak sam z resztą wspomniałeś grzejnik pod oknem potrafi podnieść temp nadproża do temp wyższej niż reszta ścian a nie oznacza to najmniejszych strat.

Ja znam odpowiedź - przeczyło to Twoim zdaniom wcześniej wypisanym a nie chciałeś przyznać się do błędu.

A mi naprawdę nie zależy żeby wykazać że to ja mam rację. Wstaw zatem przebieg izoterm żebym mógł przyznać Twoją rację skoro twierdzisz że przy temp -15/+22 nie będzie przemarzania.

Co do rolet to na szybko przeliczyłem że przy 25m2 okien z U=0,9 licząc średnią temp 0 stopni przez okres 6 miesięcy przy różnicy temp 20stopni to jakieś 1944kWh strat.

Jeśli dzięki zasuniętym roletom przestrzeń między szybą a roletą podniesie się o 2 stopnie to będzie to 1749kWh. 195kWh zysku jeśli faktycznie dzięki roletom tą temperaturę uda się podnieść. Muszę pogadać ze znajomymi którzy mają rolety żeby zrobić takie pomiary.

gdzieś na forum czytałem jak ktoś robił pomiary ,poprostu miał termometr między oknem a roletą i było to ,aż 7 stopni róznicy z tym co za roletą ,kurcze szukam ,ale nie mogę znaleśc jak mi się uda to wkleję link.

To te 195 kwh to już mi połowę się zwraca więc to tylko 45 zł brutto na rok więc był bym w niebowizęty:p

nikt ważny - wyliczeń odnośnie strat przez nadproże nie podważam bo są prawidłowe. No może oprócz lambdy betonu 1,15 bo podają je od 1,3 do 1,7, ale to by wpłynęło na pewnie z 10% większe zużycie, więc to pomińmy. Izoterm też nie podważam, ale są dla małej różnicy temperatur.

Podaj to dla -15/+22 :)

Boisz się że Twoje stwierdzenie "nic się nie ma prawa dziać" okaże się kolejnym kłamstwem? Pierwszym było to że 5mm aerogelu będzie cieplejsze od 3cm styro. Drugim było to że mierząc temp na powierzchni ścian i nadproża można określić gdzie są większe straty - ja po wyliczeniach pokazałem że tak nie jest.

To pewnie przeoczyłeś :)... ale teraz mocno zwracasz uwagę na to aby zaprzeczyć Twoim izotermom, które faktycznie są zgodne z fizyką jeśli chodzi o przemarzanie. Natomiast jeśli chodzi o skraplanie już nie do końca a dla mnie np to nie jest rzecz, którą należy lekceważyć.

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego w jakiej sytuacji jest krzuchu85. Ja bym natomiast w takiej sytuacji przeliczył skrajne temp dla mojej strefy i do nich dobierał grubość izolacji jaką należy oddzielić skrzynkę od nadproża. Jeśli okazałoby się że skrzynka "wyjdzie" z izolacji to albo zrobił bym ramkę wokół okien, albo dołożyłbym izolacji na budynku.

krzychu85 - jeśli faktycznie rolety podniosły temp o 7 stopni to bardzo dużo. To ile stopni zyskamy dzięki temu zależy jednak od samych okien - im zimniejsze okna tym większe korzyści mogą płynąć z rolet. Myślę że przy nowych oknach 3-szybowych takiej różnicy nie będzie. Warto by zmierzyć to w rzeczywistości.

W jednym miejscu pojawilo sie 3 cm bedace ewidentnym błędem ktory przeoczyłem a ktory ciagle tu przytaczasz.

Porównując temperaturę w różnych mjejscach sciany chcesz powiedzieć ze nie wskazuje to.miejsc gdzie straty sa wieksze ? Ciekawe stwierdzenie.

Co twoim zdaniem spowoduje podniesienie temperatury wewnetrznej z 20 na 22 stopni ?

Mam przebieg dla jeszcze nizszych zewnetrznych i ukaze go tylko czekam na Was i Wasze wyliczenia potwierdzajace Wasze tezy i ich interpretacja. Poki co podanych tu moich wyliczen nie podwazylesz tak jak izoterm

znalazłem ciekawy artykuł wydaje mi się opracowany przez fachowców.

Przyjmujemy następujące założenia do obliczeń: Żaluzja (roleta) zewnętrzna zwijalna z aluminium o przeciętnej przepuszczalności powietrza (klasa 3) zostaje zamontowana na oknie PVC o współczynniku przenikalności cieplnej Uw 0,8 W/m2*K

Uws = 1/(1/ Uw + ΔR) = Uws = 1/(1/ 0,8+ 0,12) = Uws = 0,73 W/m2*K

Dzięki żaluzji (rolecie) można przewidywać poprawę przenikalności cieplnej systemu o około 9%.

tak więc podstawiłem sobie moje okna i wyszło mi ok 177kwh oszczędności, szału nie ma ,ale o prawię połowe straty spadają więc jak na razie jest ok :)

a tu link do artykułu dla ciekawych:

http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/rolety-zewnetrzne

drapek Twoje obliczenia nie wiele się różnią z moimi wynikami także przy 25m2 z tym ,że dla okien U=0,8 :)

Proszę o informacje czy umieszczenie około 2.5-3 cm aerozelu pod roletami w sposób znaczący zmniejszy mostek cieplny?

Zastanawiam sie rownież nad umieszczeniem xps zamiast aerozelu (z racji kosztów). Jak taki zabieg wpłynie na mostek? Czy w przypadku xps będzie on dużo większy? Z góry dzięki za odpowiedz.

i kolejne proste pytanie - ile czasu potrzeba by nadproże żelbetowe utraciło swoją temperaturę- uwzględnij akumulacyjnośc cieplną betonu

Swoją droga temperatury minus 20 w jakim czasie utrzymują się na zewnątrz ?

Musisz tez wiedzieć, że wszelkiego rodzaju obliczenia izoter bazują n a sytuacji trwałej, nie uwzględniają akumulacyjności cieplnej materiału, czyli jakby ta wartość wogóle nie była brana pod uwagę. Zupełnie inne wyniki będą gdy założona temperatura utrzymuję się dzień a zupełnie inne gdy utrzymuje się miesiąc czy więcej

Dlatego podane w przebiegu izoter wartości są maksymalnie zaniżone gdyż nie uwzględnia akumulacyjności cieplnej materiału, która największa jest w przypadku żelbetu

Tłumacząc na język bardziej zrozumiały dla laików - tak jakby temperatura ujemna założona do obliczeń utrzymywała się prze tyle czasu by akumulacyjnośc materiału pominąć. dlatego w podobnych warunkach termicznych np. poroterm szybciej osiągnie ukazane na przebiegu izoterm temperatury niż silka czy beton które potrzebują o wiele więcej czasu by zostać nagrzane/oziębione

miałeś podać swoje wyliczenia o ile podniesie się temperatura wnętrza latem :)

Witam

Na dniach bede zamawial okna. Wybor najprawdopodobniej padnie na okna VEKA SL82( okna na profilach 7 komorowych o glebokosci 82mm). Bede mial miedzy innymi dwa okna tarasowe (szer x wys) 2700 x 2440 oraz okno 2100x1500. To sa najwieksze okna jakie bede zamawial. Pozostale sa mniejsze. Wszystkie okna beda zamontowane na cieplym parapecie oraz bedzie przeprowadzony montaz warstwowy

Pytanie brzmi - ile centymetrow moge te okna wysunac w warstwe styropianu tak aby nic sie nie wypaczalo, stosujac standardowe kotwy? Czy 3 cm bedzie dobrze?

Pozdrawiam Andrzej

Zapytaj o to swojego sprzedawcę i jego odniesienia do zaleceń producenta. Wg moich dostawców nie można tak wysuwać okna (pod rygorem utraty gwarancji), a standardowy ciepły parapet (bez wzmocnień które promuje np. system KiK) też nie nadaje się do wysuwania, bo będzie niestabilnie.

Chociaż to jest wątek "złotych rączek" które robią po swojemu i różne rzezy tu proponują. Ale jak zechcesz skorzystać z ich rad, to pamiętaj, że oni Ci gwarancji za producenta nie udzielą.

i kolejne proste pytanie - ile czasu potrzeba by nadproże żelbetowe utraciło swoją temperaturę- uwzględnij akumulacyjnośc cieplną betonu

Swoją droga temperatury minus 20 w jakim czasie utrzymują się na zewnątrz ?

Musisz tez wiedzieć, że wszelkiego rodzaju obliczenia izoter bazują n a sytuacji trwałej, nie uwzględniają akumulacyjności cieplnej materiału, czyli jakby ta wartość wogóle nie była brana pod uwagę. Zupełnie inne wyniki będą gdy założona temperatura utrzymuję się dzień a zupełnie inne gdy utrzymuje się miesiąc czy więcej

Dlatego podane w przebiegu izoter wartości są maksymalnie zaniżone gdyż nie uwzględnia akumulacyjności cieplnej materiału, która największa jest w przypadku żelbetu

Tłumacząc na język bardziej zrozumiały dla laików - tak jakby temperatura ujemna założona do obliczeń utrzymywała się prze tyle czasu by akumulacyjnośc materiału pominąć. dlatego w podobnych warunkach termicznych np. poroterm szybciej osiągnie ukazane na przebiegu izoterm temperatury niż silka czy beton które potrzebują o wiele więcej czasu by zostać nagrzane/oziębione

miałeś podać swoje wyliczenia o ile podniesie się temperatura wnętrza latem :)

Wiesz co nikt ważny w sumie to co mi tam skoro nie chcesz tych danych pokazać ( chociaż je masz ) to widac jest jakiś powód. Ja wiem i Ty też że przy 5mm aerożelu przy wiekszych mrozach będzie to nadproże na tyle zimne że dojdzie na nim do kondensacji pary wodnej ( i to nie tylko w kuchni czy łazience gdzie z założenia wilgotość jest większa ale również w innych pomieszczeniach ). Poczekamy co będzie u kolegi który posłucha Twoich rad. podtrzymuję chęć odwiedzin w ziemie ( mam rodzinę w Szczecinie to chętnie odwiedzę ).

Widzisz kolego.

Ja wiem a ty nie wiesz, że nic takiego nie nastąpi

Ciągle czekam na Ciebie i twoje racjonalne poparte dowodami obliczenia udowadniajace Twe straszenie innych.

Nadmienie że żeby osiągnąć temleratury jak na ukazanym przebiegu izoterm założone temperatury zewnętrzne i wewnętrzne powinny utrzymywać sie co najmniej przez tydzień by pominac akumulacyjnosc zelbetu

Czekam na odpowiedz na banalnie proste pytanie:

Na co bedzie mialo wplyw podniesienie temperatury wewnetrznej z 20 na 22 stopnie przy tej samej zewnetrznej.

Potrafisz odpowiedziec ?

Wiesz co nikt ważny w sumie to co mi tam skoro nie chcesz tych danych pokazać ( chociaż je masz ) to widac jest jakiś powód..

teorie spiskowe zostaw w spokoju :)

Podejmij wyzwanie i udowodnij ze masz racje.

Ja rozumiem jak bola ewentualne klopoty wykonawcze gdy okazuje sie ze moznaby mniejszym nakladem osiagnac efekt i czlowiek na sile udowad ia ze ma racje. To ludzkie wiec . . .podejmij rekawice :)

Jeszcze nie zdarzylo sie za mojego zycia w naszym kraju by calodobowe (!) minus 20 utrzymywalo sie dluzej niz dwa góra trzy dni