nikt ważny 25.01.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Gdy listwa nie ma własny uszczelki zawsze daje taśmę rozprężną lub kładę pianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.01.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam Czy może być tak że profil Schuco umożliwiał taki montaż ? Na końcu poniższej strony jest wyraźnie pokazane zastosowanie listwy transportowej do stałego montażu, ograniczającej też nieszczelności przy standardowym montażu parapetów. Link do producenta - opis Ta listwa z linku to najlepsza nie jest to po pierwsze, po 2 zerknij na tej samej stronie w zakładkę o montażu i zobacz w jakim miejscu jest ta listwa na murze. Aktualnie pojawia się coraz więcej całkiem niezłych listew podokiennych z uszczelkami aczkolwiek ja bym wolał dobrą listwę BEZ uszczelki i dodawał tam taśmę rozprężną - uszczelki mają to do siebie, że z czasem tracą swoją sprężystość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Surgi22 - a co tam, policzę za ciebie dla 2 cm styropianu dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak: R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu) R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,02 m / 0,04 W/(m·K)= 0,72 (m²·K)/W Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc: U = 1/R U = 1 / 0,72 (m²·K)/W = 1,38 W/(m²·K) Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw Straty 1,38*2,5 = 3,45 (W/m2K) licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 372 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 180 zł, NA ROK !!! ale kto grzeje prądem ? Więc wyjdzie jeszcze mniej dla innych mediów Więc kolego przestań przesadzać z tymi mostkami termicznymi Są ale nie takie byś nie mógł się na nie godzić biorąc pod uwagę chęć posiadania rolet Oczywiście im więcej ocieplenia tym lepiej ale nie dajmy się zwariować do reszty Może w końcu te wyliczenia otworzą niektórym oczy Jak grzejesz węglem to Ci lotto bo będzie przez 10 lat tona wiecej ( czego się dla rzeźby nie robi ) , jak grzejesz prądem to 1800 PLN piechotą nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.01.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) A w ciągu stu lat.....rany....18 tys a za to to już auto kupić można a za tysiąc lat jaką furę byś kupił 180tyś to dopiero jest kwota Edytowane 25 Stycznia 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 26.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 nikt ważny- policzysz mi straty dla aerogelu 5mm i 10mm oba mają lambde 0.014 bardzo ładnie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) erratapoprawne obliczenia dla 5 i 10 mm aerożelu => http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241145-Monta%C5%BC-okna-wysuni%C4%99ty-3cm-poza-lico-muru&p=7057628&viewfull=1#post7057628 Edytowane 27 Stycznia 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Może tylko przypomnę, dopiero pod koniec lat 90-tych pojawiły się szyby jednokomorowe z warstwą nisko emisyjną (Ug=1,6) a później z dodanym argonem(Ug=1,3)Do tego czasu szyba zespolona w oknie miała Ug=2,9 !!!! a średnia powierzchnia przeszkleń w domach to 25 mkw czyli 10 razy więcej niż przykładowa powierzchnia skrzynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 dzięki wielkie! zadam może głupie pytanie ,ale jak dam 10mm to spadnie to zużycie o połowę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Jest blad poprawie i podam wyliczenie dla 10 mm ale dopiero po polnocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 ok czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) 0,5 cm aerożeludla ściany dwuwarstwowej liczy się tak:R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu)R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,005 m / 0,014 W/(m·K)= 0,574 (m²·K)/WWspółczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc:U = 1/RU = 1 / 0,574 (m²·K)/W = 1,74 W/(m²·K) Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domachPowierzchnia skrzynek 2,5 mkwStraty 1,74*2,5 = 4,35 (W/m2K)licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 469 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 234 zł, 01,0 cm aerożeludla ściany dwuwarstwowej liczy się tak:R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu)R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,01 m / 0,014 W/(m·K)= 0,932 (m²·K)/WWspółczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc:U = 1/RU = 1 / 0,932 (m²·K)/W) = 1,07 (W/m²·K) Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domachPowierzchnia skrzynek 2,5 mkwStraty 1,07*2,5 = 2,675 (W/m2K)licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 289 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 144 zł, Edytowane 27 Stycznia 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 super jesteś wielki dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) ja będę grzał PC powietrze-woda i sobie liczę COP 2.7 więc też sporo zaniżony (bo liczę na jakieś realne 3.1) więc wychodzi mi 73 zł lub w wersji 10 mm 45 zł i to przy najniższym COP jaki ludzie uzyskują przy tych pompach. Fakt miałeś absolutną racje ,że te "mosty termiczne" to gruba przesada U mnie jest 2,2 m2 tych skrzynek na rolety więc wychodzi jeszcze mnie ji to sobie już policzyłem:) Policzyłem też aerożel 5 mm a 10 mm i koszt 200 zł różnicy zwracał by mi się jakieś 7 lat więc bez sensu wypychać te okna 1 cm. Biorę tak jak radziłeś 5 mm rama będzie praktycznie zlicowana z otworem ,dyble nie bliżej niż 36 mm od krawędzi muru więc wszystko musi być ok a ja będę spał spokojny Edytowane 27 Stycznia 2016 przez krzychu85PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Krzychu, ludzie różne rzeczy tu wypisują bo "czują" a g... czują Mostki... od razu Golden Gate a tak naprawdę nic nie znacząca wartość jak sam zauważyłeś Poza tym nie możesz tego w prostej linii przekładać na wyliczenie kasy Dlaczego? Bo jak opuścisz roletę to o jakąś wartość powiększysz izolacyjność całego okna - o jaką ? Któż to wie, można by się pobawić w dokładne wyliczenia ale po co ? I nagle okaże się że te twoje "straty" z założenia niweluje roleta opuszczona np. przez dwie godziny dziennie zimą A wracając do Twego dylematu montażowego Okno MUSI być prawidłowo podparte. Realnie ściany są jakie są rzadko kiedy można okno ustawić listwą podparapetową tak, by była tuż przy krawędzi ściany. Dla niektórych listew i profilli realnie możesz wysunąć 10 mm dla innych nawet i 15 o 20 mm zapomnij a tym bardziej nie wierz w głupoty że można wysunąć 30 mm bez dodatkowych "patentów" (które sam kiedyś stosowałem) Odpuść sobie martwienie się liniowymi stratami ciepła na styku okno-mur. Skup się na tym, by ekipa montująca i okna i rolety potrafiła i wykonała prawidłowo montaż szczelny zwany potocznie "ciepłym" Daj 5 mm aerożelu zapominając o mostkach bo jak sam widzisz ..... jakie to mostki (chyba że z wyliczanki wielkości skrzynki i ocieplenia wyjdzie Ci że możesz dać więcej - wtedy warto, ale nie na siłę Wysuń okno tylko tyle by całość na nadprożu ładnie się łączyła. I zanim zaczną montować rolety niech przykleją aerożel do nadproża z naddatkiem na boki min 5 cm i na górę podobnie względem planowanego położenia skrzynki Zamontuj na śruby do montażu ościeżnic a nie na dyble. Dybel potrafi nawet kilka dni lub jeszcze później po montażu rozsadzić materiał w którym jest zamocowany jeśli jest za blisko krawędzi lub masz dom wybudowany z porotermu kupionego w Polsce (jakże g... to materiał ale tani Wręcz powinni zakazać jego sprzedaży) I tyle, zrób, wypij później piwo za moje zdrowie i zapomnij, szczególnie o tych mostkach (hi hi hi) chyba, że masz na myśli mostek dentystyczny o niego dbaj bo zęby to podstawa naszej egzystencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.01.2016 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 hehe dzięki:) no własnie tak myślałem czy nie wystawić tych mat z zapasem tak jak mówisz, skrzynki mają max 18 cm ocieplenia będzie 20 cm więc te 5-10 mm było by spoko ,a i tak będą chyba bonie więc o to się nie martwię.Ale dam 5 mm bo na prawdę widzę ,że nie ma sensu bawić się w więcej ,że tak powiem stać mnie na te gigantyczne straty cieplne!! Co do opuszczenia rolet to pamiętam ,ze kiedyś czytałem jakiś artykuł i tam fachowiec porównywał te mostki do zysków cieplnych z tym co mówisz czyli opuszczeniem rolet w chłodne dni szczególnie noce i w sumie wychodziło praktycznie na zero:)A u mnie jest sporo bo około 25 mkw okien i dom stoi w bardzo wietrznym miejscu gdzie naprawdę czasami "łeb urywa". Co do materiału to mam zbudowane z betonu komórkowego Solbet 24 cm 600 ten twardszy.Hmm przy wypchnięciu 5 mm to dybel będzie 36-40 mm od krawędzi(patrzyłem okna poziomnicą i te 5 mm gdzie nie gdzie to wyjdzie samo bo okno do pionu muszę postawić). A czy kliny podporowe mają zostać po montażu na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Czytam te twoje pytania/dylematy i nie mogę się nadziwić jak to możliwe, że kupiłeś już okna i rolety (napisałeś, że już kupione) a teraz zastanawiasz się jak to zamontować? A rola sprzedawcy ograniczyła się do skasowania pieniędzy i dania "dobrej ceny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 28.01.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Kupiłem zapłaciłem i czekam na montaż co w tym dziwnego?Zastanawiam się bo chcę wiedzieć czy zrobią to dobrze i nie będę miał później problemów.Widzę wile przypadków na forum gdzie już po fakcie ludzie pytają bo mają podejrzenia ,że coś skopane jest i często żałują.To źle ,że pytam??myślałem ,że forum po to jest.Sprzedawca powiedział mi jak będą montować ,a ja pytam na forum i jak widzisz niektórzy chcą pomóc tak jak nikt ważny dzięki niemu nie kombinuje z wypychaniem okien ,żeby zaoszczędzić na "mostka termicznych" nie narażam okien na jakieś wypaczenia i inne problemy po złym montażu.Rozjaśnił mi sytuacje i przede wszystkim pewnie innym osobą które się dręczą pytaniami podobnymi do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.01.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Krzychu. Nie unoś się bwojtek wyartykulował to co każdego czytającego dziwi choc w sumie nie powinno bo gro sprzedawców g... wie poza podaniem ceny a o montażu wie tyle co ja o wyższości świąt jednych nad drugimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 28.01.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Krzychu. Nie unoś się bwojtek wyartykulował to co każdego czytającego dziwi choc w sumie nie powinno bo gro sprzedawców g... wie poza podaniem ceny a o montażu wie tyle co ja o wyższości świąt jednych nad drugimi Jestem sprzedawcą, jestem kobietą, wydaje mi się, a nawet jestem pewna,że dysponuję dużą wiedzą na temat stolarki i sposobach jej montażu , ale w starciu z niedouczonym facetem sprzedawcą lub monterem w oczach klientów przegrywam na starcie. No bo jak kobieta może w dziedzinie budownictwa wiedzieć coś lepiej od faceta . Przychodzi później taki jeden czy drugi , oczywiście już po fakcie, pokazuje zdjęcia i pyta czy ktoś mu prawidłowo wykonał robotę . Kiedy pytam dlaczego mnie zadaje takie pytania to mówi,że jestem taka kompetentna i tak mądrze mówiłam, a on nie wie jak go tamten omotał. Ja wtedy grzecznie informuję iż rzeczoznawcą nie jestem , czyjejś pracy nie oceniam i mówię do widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.01.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 ....Ja wtedy grzecznie informuję iż rzeczoznawcą nie jestem , czyjejś pracy nie oceniam i mówię do widzenia.i słusznie dodam do tego że nie wykonuję poprawek montażu u tych klientów którzy ofertowali uu mnie i wybrali innego wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts