Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna wysunięty 3cm poza lico muru

Recommended Posts

Witam

Jestem sprzedawcą, jestem kobietą, wydaje mi się, a nawet jestem pewna,że dysponuję dużą wiedzą na temat stolarki i sposobach jej montażu ............ Ja wtedy grzecznie informuję iż rzeczoznawcą nie jestem , czyjejś pracy nie oceniam i mówię do widzenia.

Znam kilka KOBIET, których wiedza w temacie jest znacznie większa niż większości mężczyzn z branży :)

Szacunek za takie podejście.

Może będziemy mieli okazję się gdzieś, kiedyś poznać - cała przyjemność będzie po mojej stronie :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w ciągu stu lat.....rany....18 tys a za to to już auto kupić można ;)

a za tysiąc lat jaką furę byś kupił :)

180tyś to dopiero jest kwota ;)

Sorki ale co ile zalecasz wymianę okien ? co 10 lat czy raczej 20 lat ? Poza tym latem te mostek też działa i tak przez 20 lat może się ( 20x270 PLN ) ponad 5000 PLN zebrać . Dla jednego dużo dla innego mało . Nie każdy ma durszlak ogrzewany węglem a wtedy te straty zupełnie inaczej wyglądają. Ponadto przy większych mrozach ( np . poniżej -10 C czy upałach powyżej 35C wpływ na komfort będzie zauważalny ). Ale ok. kiedyś okna miały Ug - 3 - tylko co to ma do rzeczy ??

Widać pewnych rzeczy nie ogarniasz skupiając się na tych 270 zł/ rok

To sa czyste wyliczenia nie uwzględniające wpływu obniżenia Uw całej przegrody okiennej gdy roleta zostanie opuszczona. pływ niewielki ale na pewno zbilansuje te 270 zeta z lekką nawiązką, nie chce mi się tego liczyć

PO prostu udowodniłem tylko jedno - czego może też nie zauważyłeś

Gdy nie ma innej możliwości trzeba zadbać o to by nadproże nie przemarzało o tu wystarczy 5 mm aerożelu gdzie po jego zastosowaniu masz U na poziomie lepszym niż okna sprzed 2000 roku gadzie jakoś nikt nie płakał że na wewnętrznej szybie pojawiał się lód

Poza tym jeden z forumowiczów zadał sobie trud zabawy pirometrem - przeczytaj jego wypowiedz, wyciągnij wnioski

Dlaczego w ogóle poruszyłem ten temat zadając sobie trud liczenia

Własnie po to by innym coś uzmysłowić.

Wielokrotne straszenie tu ogromnymi mostkami cieplnymi nie ma realnego poparcia w rzeczywistości.

Takie czcze gadanie bez sensu

Kiedyś ktoś mi zarzucił że spierniczyłem szczelny montaż bo w badaniu wyszło że dzir w całej chałupie ma na 2,5 cmkw co jest wynikiem wręcz doskonałym ale te 2, 5 cm nie dawało mu spać. Dziurka od klucza to 0,5 cm/kw czyli miał 5 dziurek od klucza ;) A na okna przypadało mniej niż 1 cmkw

Warto czasem zanim innych się postraszy wartościami nic nie znaczącymi samemu coś przeliczyć, pomyśleć i dopiero napisać - nie sądzisz ? A jak wiedzę masz za mało to chyba lepiej wogóle nic nie napisać

Dlaczego w ogóle poruszyłem ten temat zadając sobie trud liczenia

Własnie po to by innym coś uzmysłowić.

Wielokrotne straszenie tu ogromnymi mostkami cieplnymi nie ma realnego poparcia w rzeczywistości.

Takie czcze gadanie bez sensu

Kiedyś ktoś mi zarzucił że spierniczyłem szczelny montaż bo w badaniu wyszło że dzir w całej chałupie ma na 2,5 cmkw co jest wynikiem wręcz doskonałym ale te 2, 5 cm nie dawało mu spać. Dziurka od klucza to 0,5 cm/kw czyli miał 5 dziurek od klucza ;) A na okna przypadało mniej niż 1 cmkw

Warto czasem zanim innych się postraszy wartościami nic nie znaczącymi samemu coś przeliczyć, pomyśleć i dopiero napisać - nie sądzisz ? A jak wiedzę masz za mało to chyba lepiej wogóle nic nie napisać

Jak już uważsz się za eksperta to nie pisz głupich uproszczeń - bo przy montażu okna na krawędzi zewnętrznej nadproża betonowego to liczenie do oporu cieplnego 25 cm jest oszustwem ( no chyba że masz profil okienny szerokości 25cm :rolleyes: ). Do policzenia tego oporu możesz policzyć 25 - grubość profilu - czyli tak naprawdę nie 25 tylko 8-9 cm betonu z nadproża możesz w tym uwzględnić . A to nieco zmienia Twoje wyliczenia. Jak myślisz jaką temperaturę będzie miało betonowe nadproże tuż za profilem gdy na zewnątrz będzie -10 - 15C ?? skoro izolować je będzie 5mm aerożelu i 8cm betonu ?? Sądzisz że w kuchni czy łazience przy wilgotności sporo powyżej 50-60% nie dojdzie do przekroczenia punktu Rosy w okolicy styku profilu z betonowym nadprożem ?

To sa czyste wyliczenia nie uwzględniające wpływu obniżenia Uw całej przegrody okiennej gdy roleta zostanie opuszczona. pływ niewielki ale na pewno zbilansuje te 270 zeta z lekką nawiązką, nie chce mi się tego liczyć

Gdy nie ma innej możliwości trzeba zadbać o to by nadproże nie przemarzało o tu wystarczy 5 mm aerożelu gdzie po jego zastosowaniu masz U na poziomie lepszym niż okna sprzed 2000 roku gadzie jakoś nikt nie płakał że na wewnętrznej szybie pojawiał się lód

Poza tym jeden z forumowiczów zadał sobie trud zabawy pirometrem - przeczytaj jego wypowiedz, wyciągnij wnioski

Jeżeli nigdy nie widziałeś zamarzniętego lodu na oknie sprzed kilkudziesięciu lat w zimie - to niewiele w życiu widziałeś.

Nie chodzi o same straty przez betonowe nadproża ale o uniknięcie zawilgocenia i skraplania wynikającego z przekrocznia punktu rosy na styku nadproża z profilem gdy będą duże mrozy i okresowo znaczna wilgotność w domu ( kuchnia - gotowanie, łazienka - kąpiel ).

Moze zaczniesz czytac po kolei posfy w tym watku? Ktos podal juz temperatury nadproza ocieplonego 2 cm styropianu przy minus iles na zewnatrz.

Po co ma liczyc. Sam policz :)

Co chcesz udowodnic ? Ze przemarza czy ze straty ogromne ? Tak jak kotew w montazu w warstwie ocieplenia ;)

Ani nie przenarza ani straty nie sa ogromne.

Moze zaczniesz czytac po kolei posfy w tym watku? Ktos podal juz temperatury nadproza ocieplonego 2 cm styropianu przy minus iles na zewnatrz.

Po co ma liczyc. Sam policz :)

Co chcesz udowodnic ? Ze przemarza czy ze straty ogromne ? Tak jak kotew w montazu w warstwie ocieplenia ;)

Ani nie przenarza ani straty nie sa ogromne.

Wiesz czy zgadujesz ? kolega który to podał ma:

primo 20cm wełny - szału nie ma

secundo- krótkie nadproża - okna 120cm

tertio - skrzynki wysokości 16cm

quatro - nie podał czy mierzył pirometrem tuż przy profilu okiennym czy po prostu po środku nadproża

Masz racje w ciagu prawie 60 lat zycia niewiele widziałem a temperatury to przeczytaj jeszcxe raz ten wątek sa podane przez uzytkownika

Jeżeli faktycznie masz 60 wiosen to musiąłbyś byś niewidomy aby nigdy w zimie nie widzieć pokrytego od środka lodem okna np. skrzynkowego , czy 2 szybowego bez szczelnego pakietu .

Chlopie o czym ty gadasz. skrzynka Uw nie mniejsze jak 3.9

Do czego Ty porownujesz ?

Moze wogole do pojedynczysz szyb na klatkach schodowych za komuny ?

Dlatego zadalem Ci pytanie o co chodzi bo nie kumam.

Nie pojawi ci sie nigdy lod w tym.miejscu nawet przy nadmiarze wilgoci we wnetrzu - dlaczego? Bo gorna czesc wneki okiennej z samej roznicy temperatur zawsze jest cieplejsza i ruchem konwekcji powietrza

i podobnie bedzie z murem chocby dlatego ze caly winkiel bedzie ocieplonu, z zewntarz zelem od wewnatrz w obrebie profilu piana poliuretanowa badz tasma rozprezna.

I dlatego bawiac sie pirometrem roznica bedzie minimalna w temperaturze sciany natomiast zauważalna w porównaniu sciany z oknem.

Pobaw sie termometrem i sam sie przekonasz skoro nie wierzysz.

Chlopie o czym ty gadasz. skrzynka Uw nie mniejsze jak 3.9

Do czego Ty porownujesz ?

Moze wogole do pojedynczysz szyb na klatkach schodowych za komuny ?

Dlatego zadalem Ci pytanie o co chodzi bo nie kumam.

Nie pojawi ci sie nigdy lod w tym.miejscu nawet przy nadmiarze wilgoci we wnetrzu - dlaczego? Bo gorna czesc wneki okiennej z samej roznicy temperatur zawsze jest cieplejsza i ruchem konwekcji powietrza

i podobnie bedzie z murem chocby dlatego ze caly winkiel bedzie ocieplonu, z zewntarz zelem od wewnatrz w obrebie profilu piana poliuretanowa badz tasma rozprezna.

I dlatego bawiac sie pirometrem roznica bedzie minimalna w temperaturze sciany natomiast zauważalna w porównaniu sciany z oknem.

Pobaw sie termometrem i sam sie przekonasz skoro nie wierzysz.

Wiem mistrzu że lodu nie będzie ale w określonych warunkach bedzie się rosić .

Nie mam co się bawić , bo ja za skrzynkami mam 9cm płyty pur.

Jeżeli kolega kóremu doradzasz że 5mm aerożelu jest OK ma dłuższe nadporża np. 2m i skrzynki 20 cm to nie ma opcji aby przy takim montażu przy większych mrozach ( np. -10 - 15 C) nie wystapiło przekroczenie punktu rosy na styku nadproża z profilem okiennym ( no chyba że będzie miał wilgotność 30% czy mniej ).

Jeżeli faktycznie masz 60 wiosen to musiąłbyś byś niewidomy aby nigdy w zimie nie widzieć pokrytego od środka lodem okna np. skrzynkowego , czy 2 szybowego bez szczelnego pakietu .

W moim domu rodzinnym tak jest - przy dużych mrozach (-25) w kuchni przy gotowaniu (a więc wzroście wilgotności zapewne sporo większej niż 60%) pojawia się szron w rogu na oknie 2-szybowym. Nie sądzę aby ten przypadek występował tylko u mnie...Fizyki się nie oszuka;)

Sorki finlandia ale zanim się wypowiesz zapoznaj się z postami kolegi n..w..