MMichal 28.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam Jestem sprzedawcą, jestem kobietą, wydaje mi się, a nawet jestem pewna,że dysponuję dużą wiedzą na temat stolarki i sposobach jej montażu ............ Ja wtedy grzecznie informuję iż rzeczoznawcą nie jestem , czyjejś pracy nie oceniam i mówię do widzenia. Znam kilka KOBIET, których wiedza w temacie jest znacznie większa niż większości mężczyzn z branży Szacunek za takie podejście. Może będziemy mieli okazję się gdzieś, kiedyś poznać - cała przyjemność będzie po mojej stronie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.01.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Podrywacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.01.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam Podrywacz oj tam od razu podrywacz ? z moją aparycją to sobie mogę ... ale poznawanie ludzi z branży, z takim podejściem to po prostu przyjemność Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A w ciągu stu lat.....rany....18 tys a za to to już auto kupić można a za tysiąc lat jaką furę byś kupił 180tyś to dopiero jest kwota Sorki ale co ile zalecasz wymianę okien ? co 10 lat czy raczej 20 lat ? Poza tym latem te mostek też działa i tak przez 20 lat może się ( 20x270 PLN ) ponad 5000 PLN zebrać . Dla jednego dużo dla innego mało . Nie każdy ma durszlak ogrzewany węglem a wtedy te straty zupełnie inaczej wyglądają. Ponadto przy większych mrozach ( np . poniżej -10 C czy upałach powyżej 35C wpływ na komfort będzie zauważalny ). Ale ok. kiedyś okna miały Ug - 3 - tylko co to ma do rzeczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Widać pewnych rzeczy nie ogarniasz skupiając się na tych 270 zł/ rokTo sa czyste wyliczenia nie uwzględniające wpływu obniżenia Uw całej przegrody okiennej gdy roleta zostanie opuszczona. pływ niewielki ale na pewno zbilansuje te 270 zeta z lekką nawiązką, nie chce mi się tego liczyćPO prostu udowodniłem tylko jedno - czego może też nie zauważyłeśGdy nie ma innej możliwości trzeba zadbać o to by nadproże nie przemarzało o tu wystarczy 5 mm aerożelu gdzie po jego zastosowaniu masz U na poziomie lepszym niż okna sprzed 2000 roku gadzie jakoś nikt nie płakał że na wewnętrznej szybie pojawiał się lódPoza tym jeden z forumowiczów zadał sobie trud zabawy pirometrem - przeczytaj jego wypowiedz, wyciągnij wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dlaczego w ogóle poruszyłem ten temat zadając sobie trud liczenia Własnie po to by innym coś uzmysłowić. Wielokrotne straszenie tu ogromnymi mostkami cieplnymi nie ma realnego poparcia w rzeczywistości. Takie czcze gadanie bez sensu Kiedyś ktoś mi zarzucił że spierniczyłem szczelny montaż bo w badaniu wyszło że dzir w całej chałupie ma na 2,5 cmkw co jest wynikiem wręcz doskonałym ale te 2, 5 cm nie dawało mu spać. Dziurka od klucza to 0,5 cm/kw czyli miał 5 dziurek od klucza A na okna przypadało mniej niż 1 cmkw Warto czasem zanim innych się postraszy wartościami nic nie znaczącymi samemu coś przeliczyć, pomyśleć i dopiero napisać - nie sądzisz ? A jak wiedzę masz za mało to chyba lepiej wogóle nic nie napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dlaczego w ogóle poruszyłem ten temat zadając sobie trud liczenia Własnie po to by innym coś uzmysłowić. Wielokrotne straszenie tu ogromnymi mostkami cieplnymi nie ma realnego poparcia w rzeczywistości. Takie czcze gadanie bez sensu Kiedyś ktoś mi zarzucił że spierniczyłem szczelny montaż bo w badaniu wyszło że dzir w całej chałupie ma na 2,5 cmkw co jest wynikiem wręcz doskonałym ale te 2, 5 cm nie dawało mu spać. Dziurka od klucza to 0,5 cm/kw czyli miał 5 dziurek od klucza A na okna przypadało mniej niż 1 cmkw Warto czasem zanim innych się postraszy wartościami nic nie znaczącymi samemu coś przeliczyć, pomyśleć i dopiero napisać - nie sądzisz ? A jak wiedzę masz za mało to chyba lepiej wogóle nic nie napisać Jak już uważsz się za eksperta to nie pisz głupich uproszczeń - bo przy montażu okna na krawędzi zewnętrznej nadproża betonowego to liczenie do oporu cieplnego 25 cm jest oszustwem ( no chyba że masz profil okienny szerokości 25cm ). Do policzenia tego oporu możesz policzyć 25 - grubość profilu - czyli tak naprawdę nie 25 tylko 8-9 cm betonu z nadproża możesz w tym uwzględnić . A to nieco zmienia Twoje wyliczenia. Jak myślisz jaką temperaturę będzie miało betonowe nadproże tuż za profilem gdy na zewnątrz będzie -10 - 15C ?? skoro izolować je będzie 5mm aerożelu i 8cm betonu ?? Sądzisz że w kuchni czy łazience przy wilgotności sporo powyżej 50-60% nie dojdzie do przekroczenia punktu Rosy w okolicy styku profilu z betonowym nadprożem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Widać pewnych rzeczy nie ogarniasz skupiając się na tych 270 zł/ rok To sa czyste wyliczenia nie uwzględniające wpływu obniżenia Uw całej przegrody okiennej gdy roleta zostanie opuszczona. pływ niewielki ale na pewno zbilansuje te 270 zeta z lekką nawiązką, nie chce mi się tego liczyć PO prostu udowodniłem tylko jedno - czego może też nie zauważyłeś Gdy nie ma innej możliwości trzeba zadbać o to by nadproże nie przemarzało o tu wystarczy 5 mm aerożelu gdzie po jego zastosowaniu masz U na poziomie lepszym niż okna sprzed 2000 roku gadzie jakoś nikt nie płakał że na wewnętrznej szybie pojawiał się lód Poza tym jeden z forumowiczów zadał sobie trud zabawy pirometrem - przeczytaj jego wypowiedz, wyciągnij wnioski Jeżeli nigdy nie widziałeś zamarzniętego lodu na oknie sprzed kilkudziesięciu lat w zimie - to niewiele w życiu widziałeś. Nie chodzi o same straty przez betonowe nadproża ale o uniknięcie zawilgocenia i skraplania wynikającego z przekrocznia punktu rosy na styku nadproża z profilem gdy będą duże mrozy i okresowo znaczna wilgotność w domu ( kuchnia - gotowanie, łazienka - kąpiel ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Masz racje w ciagu prawie 60 lat zycia niewiele widziałem a temperatury to przeczytaj jeszcxe raz ten wątek sa podane przez uzytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A policzysz temp . nadproża na styku z profilem od środka przy -15C na zewnątrz przy 5mm czy 10mm aerożelu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Moze zaczniesz czytac po kolei posfy w tym watku? Ktos podal juz temperatury nadproza ocieplonego 2 cm styropianu przy minus iles na zewnatrz. Po co ma liczyc. Sam policz Co chcesz udowodnic ? Ze przemarza czy ze straty ogromne ? Tak jak kotew w montazu w warstwie ocieplenia Ani nie przenarza ani straty nie sa ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Moze zaczniesz czytac po kolei posfy w tym watku? Ktos podal juz temperatury nadproza ocieplonego 2 cm styropianu przy minus iles na zewnatrz. Po co ma liczyc. Sam policz Co chcesz udowodnic ? Ze przemarza czy ze straty ogromne ? Tak jak kotew w montazu w warstwie ocieplenia Ani nie przenarza ani straty nie sa ogromne. Wiesz czy zgadujesz ? kolega który to podał ma: primo 20cm wełny - szału nie ma secundo- krótkie nadproża - okna 120cm tertio - skrzynki wysokości 16cm quatro - nie podał czy mierzył pirometrem tuż przy profilu okiennym czy po prostu po środku nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Masz racje w ciagu prawie 60 lat zycia niewiele widziałem a temperatury to przeczytaj jeszcxe raz ten wątek sa podane przez uzytkownika Jeżeli faktycznie masz 60 wiosen to musiąłbyś byś niewidomy aby nigdy w zimie nie widzieć pokrytego od środka lodem okna np. skrzynkowego , czy 2 szybowego bez szczelnego pakietu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.01.2016 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Chlopie o czym ty gadasz. skrzynka Uw nie mniejsze jak 3.9 Do czego Ty porownujesz ?Moze wogole do pojedynczysz szyb na klatkach schodowych za komuny ? Dlatego zadalem Ci pytanie o co chodzi bo nie kumam.Nie pojawi ci sie nigdy lod w tym.miejscu nawet przy nadmiarze wilgoci we wnetrzu - dlaczego? Bo gorna czesc wneki okiennej z samej roznicy temperatur zawsze jest cieplejsza i ruchem konwekcji powietrza i podobnie bedzie z murem chocby dlatego ze caly winkiel bedzie ocieplonu, z zewntarz zelem od wewnatrz w obrebie profilu piana poliuretanowa badz tasma rozprezna.I dlatego bawiac sie pirometrem roznica bedzie minimalna w temperaturze sciany natomiast zauważalna w porównaniu sciany z oknem.Pobaw sie termometrem i sam sie przekonasz skoro nie wierzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Chlopie o czym ty gadasz. skrzynka Uw nie mniejsze jak 3.9 Do czego Ty porownujesz ? Moze wogole do pojedynczysz szyb na klatkach schodowych za komuny ? Dlatego zadalem Ci pytanie o co chodzi bo nie kumam. Nie pojawi ci sie nigdy lod w tym.miejscu nawet przy nadmiarze wilgoci we wnetrzu - dlaczego? Bo gorna czesc wneki okiennej z samej roznicy temperatur zawsze jest cieplejsza i ruchem konwekcji powietrza i podobnie bedzie z murem chocby dlatego ze caly winkiel bedzie ocieplonu, z zewntarz zelem od wewnatrz w obrebie profilu piana poliuretanowa badz tasma rozprezna. I dlatego bawiac sie pirometrem roznica bedzie minimalna w temperaturze sciany natomiast zauważalna w porównaniu sciany z oknem. Pobaw sie termometrem i sam sie przekonasz skoro nie wierzysz. Wiem mistrzu że lodu nie będzie ale w określonych warunkach bedzie się rosić . Nie mam co się bawić , bo ja za skrzynkami mam 9cm płyty pur. Jeżeli kolega kóremu doradzasz że 5mm aerożelu jest OK ma dłuższe nadporża np. 2m i skrzynki 20 cm to nie ma opcji aby przy takim montażu przy większych mrozach ( np. -10 - 15 C) nie wystapiło przekroczenie punktu rosy na styku nadproża z profilem okiennym ( no chyba że będzie miał wilgotność 30% czy mniej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 30.01.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jeżeli faktycznie masz 60 wiosen to musiąłbyś byś niewidomy aby nigdy w zimie nie widzieć pokrytego od środka lodem okna np. skrzynkowego , czy 2 szybowego bez szczelnego pakietu . W moim domu rodzinnym tak jest - przy dużych mrozach (-25) w kuchni przy gotowaniu (a więc wzroście wilgotności zapewne sporo większej niż 60%) pojawia się szron w rogu na oknie 2-szybowym. Nie sądzę aby ten przypadek występował tylko u mnie...Fizyki się nie oszuka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.01.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ale nikt ważny przez 60 lat nie widział rosy ani szronu na oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Tym razem to Wy przekręcacie. Nie było mowy o oknie, a o nadprożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.01.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Widać pewnych rzeczy nie ogarniasz skupiając się na tych 270 zł/ rok To sa czyste wyliczenia nie uwzględniające wpływu obniżenia Uw całej przegrody okiennej gdy roleta zostanie opuszczona. pływ niewielki ale na pewno zbilansuje te 270 zeta z lekką nawiązką, nie chce mi się tego liczyć PO prostu udowodniłem tylko jedno - czego może też nie zauważyłeś Gdy nie ma innej możliwości trzeba zadbać o to by nadproże nie przemarzało o tu wystarczy 5 mm aerożelu gdzie po jego zastosowaniu masz U na poziomie lepszym niż okna sprzed 2000 roku gadzie jakoś nikt nie płakał że na wewnętrznej szybie pojawiał się lód Poza tym jeden z forumowiczów zadał sobie trud zabawy pirometrem - przeczytaj jego wypowiedz, wyciągnij wnioski Sorki finlandia ale zanim się wypowiesz zapoznaj się z postami kolegi n..w.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Najwyraźniej inaczej rozumiemy te wypowiedzi. Ja staram się chwycić ogólny sens bo mam zaufanie do doświadczenia NW - Ty akcentujesz słowa bo chcesz go złapać na błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts