krzychu85PL 30.01.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ale nikt ważny przez 60 lat nie widział rosy ani szronu na oknie to może policzysz i przedstawisz jakieś realne wartość tych ogromnych "strat"??nikt ważny podszedł do tego rzeczowo policzył i oparł się o swoje wieloletnie doświadczenie ,a Ty tu wparowałeś wyśmiewasz ,obalasz wszystko a nie masz tak naprawdę nic sensownego do powiedzenia;) ja jako laik w tym temacie wiem ,ze jeśli na czymś się nie znam to się nie odzywam:) bo forum jest po to ,żeby doradzić a nie wprowadzać ludzi w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian PE 30.01.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Witam tez jestem na etapie montazu okna i rolet podtynkowych i mam ten sam problem co koledzy.Można prosic o namiary kogos kto sprzedaje te maty aerozelowe ?ja jednak chcial bym wysunac okno o 1cm dla pewnosci dac wiecej tej maty,czy to nie wiaze sie absolutnie z zadnym ryzykiem uszkodzenia okna?rama szeroko 8cm,sciany rowne z betonu komorkowego. ps. sorry za literowke ale klawiatura nie polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.01.2016 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 to może policzysz i przedstawisz jakieś realne wartość tych ogromnych "strat"??nikt ważny podszedł do tego rzeczowo policzył i oparł się o swoje wieloletnie doświadczenie ,a Ty tu wparowałeś wyśmiewasz ,obalasz wszystko a nie masz tak naprawdę nic sensownego do powiedzenia;) ja jako laik w tym temacie wiem ,ze jeśli na czymś się nie znam to się nie odzywam:) bo forum jest po to ,żeby doradzić a nie wprowadzać ludzi w błąd. To że jesteś leniwy i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to Twoja sprawa . PS. masz wyliczenia kolegi nw - skoryguj je o 15cm betonu ( bo profil jest zlokalizowany na krawędzi zewnętrznej betonowego nadproża ) i masz wynik. Pamiętaj że jest to wynik teoretyczny a życie zweryfikuje te obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Skoryguj swoj tok mysenia tym ze miedzy oknem a murem nasz ocieplone nadproze materialem uszczelniającym i ocieplajacymSam jestes leniwy. Rzucasz tu przyklady starszysz mostkami a nie zadałeś sobie trudu by udowodnić swoja tezę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jeżeli wszyscy montażyści okien mają takie podejście i wiedzę na temat mostków cieplnych jak kolega nikt ważny to dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 0,5 cm aerożelu dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak: R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu) R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,005 m / 0,014 W/(m·K)= 0,574 (m²·K)/W Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc: U = 1/R U = 1 / 0,574 (m²·K)/W = 1,74 W/(m²·K) Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw Straty 1,74*2,5 = 4,35 (W/m2K) licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 469 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 234 zł, 01,0 cm aerożelu dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak: R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu) R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,01 m / 0,014 W/(m·K)= 0,932 (m²·K)/W Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc: U = 1/R U = 1 / 0,932 (m²·K)/W) = 1,07 (W/m²·K) Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw Straty 1,07*2,5 = 2,675 (W/m2K) licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 289 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 144 zł, Przy poprawnym liczeniu nie 0,25m betonu tylko 0,09m otrzymujemy ostatecznie dla 5 mm aerożelu - 618 kW/h - 310 PLN dla 10 mm aerożelu - 340 kW/h- 170 PLN Ponadto stopniodni są liczone dla 20C wewnątrz domu a dla ciepłolubnych (22-23 C) te kwoty będą wyższe Nie uwzględniasz również że latem będzie to pogarszać komfort (przegrzewanie ) lub zwiększać koszty chłodzenia . Ponadto przy 5mm aerożelu z pewnością wystąpi kondensacja na styku nadproża i profilu okiennego w związku z przekroczeniem punktu rosy - ( U ściany 99cm betonu i 5 mm aerożelu to tylko 2,29 W/m2K ) - wb.pb.edu.pl/download/fizyka-budowli-projekt-cz-3.pdf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jeżeli wszyscy montażyści okien mają takie podejście i wiedzę na temat mostków cieplnych jak kolega nikt ważny to dramat. Kolego Dramat polega na trym, że rzucasz hasło, straszysz ludzi, nie zadasz sobie trudu by swoje tezy udowodnić bo ... Twoja wiedza jest miałka Tylko czepiasz się innych Udowodnij to co tu wygłaszasz podniosłeś temat braku ocieplenia nadproża od spodu, i znów nie masz racji gdyż aerożel osłania nadproże od czoła a od dołu materiał jaki jest między ramą okna a nadprożem - i gadasz tu i jakiś 15 cm zupełnie beż sensu Faktem jest że w tym miejscu będą generowane straty ale.. ale nie takie jak większość sądzi bojąc się laickiego nawoływania - będziesz miał mostki termiczne Okno też jest mostkiem termicznym w całej ocieplonej ścianie - nawołuj ludzi by nie montowali okien W swych rozważaniach nie uwzględniasz ani akumulacyjności cieplna betonu, ani powietrza którego ruch we wnęce okiennej wymusza nie tylko konwekcja w całym pomieszczeniu ale choćby minimalna różnica temperatur na dole i górze samego okna - dlatego tak Ci trudno pojąć że nadproże może mieć od wewnątrz taką sama temperaturę w całej swej powierzchni itd itd Można by cały czas punktować bzdury jakie tu wypisujesz - stań na wysokości zadania , doucz się, weź wzory, oblicz, UDOWODNIJ że nie mam racji a jak tego nie potrafisz i nie masz argumentów to od.... się ode mnie jako od montażysty okien bo do pięt wiedzą mi nie doratsasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie ośmieszaj się montażysto i nie przeinaczaj moich postów . Dla mniej zorientowanych 2,5 m2 betonu o grubości 25 cm osłonięte 5mm aerożelu nie jest dla kolegi nikt ważny mostkiem cieplnym ??? To co nim w/w Ciebie jest ?? Rozumiem że ocieplanie betonowych płyt balkonowych to dla Ciebie też fanaberia??? ( przecież to tylko 2,5m2 ) Roczne straty dla grzejących prądem w wysokości 310 PLN to nie są pieniądze ? Przekroczeniu punktu rosy na styku nadproża z ramą okienną które wystąpi na 100% przy zalecanych przez ciebie 5mm aerożelu nie jest problemem ? Miedzy innymi przez takich jak Ty budownictwo niskoenergetyczne w Polsce jest tu gdzie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Kolego Jeszcze raz powtórzę te twoje dwa i pół metra kwadratowego ma U równe oknom które teraz są dopuszczalne prawem czyli z 1,34 i przestan manipulowac moimi wypowiedziami, straszyć ludzi .No co się godziny czy chowamy skrzynkę i musimy pójść na kompromis czy zostawiamy skrzynkę nie osłoniętą i mocujemy na ociepleniu Te 300 zl ROCZNIE .... wiesz.... daruj sobie mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Primo: 300 PLN przy założeniu że w środku mamy 20 C a nie np. 22-23 C i bez uwzględnienia wpływu w upalne lata - spokojnie jeszcze można 50-100 PLN dorzucić na chłodzenie ( w zależności od tego czy północna czy raczej południowa ekspozycja ). Dla niektórych forumowiczów ( np grzejących prądem czy PC dobrze ogacone małe domy ) to 30% rocznych kosztów ogrzewania domuSecundo: to U nie jest jak podajesz 1,34 tylko jak sam policzyłeś dla 5mm aerożelu 1,74 a w związku z tym że bliższe prawdy jest to że liczymy tylko szerokość profilu okna do oporu cieplnego betonowego nadproża to U jest 2,3 ( pewne uproszczenie bo faktycznie mieści on gdzieś pomiędzy 1,74 a 2,3) Tertio: nie porównuj mostka cieplnego z oknem - bo nie zapewnia on dopływu światła naturalnego do domu ani nie jest źródłem uzyskania darmowych zysków energetycznych związanych ze słońcem, - jest tylko źródłem strat energetycznych i możliwym czynnikiem zawilgocenia ( przekroczenia punktu rosy ) i w słabo wentylowanych domach zagrzybienia Quatro: o zastosowaniu rolet i odpowiednim montażu okien z roletami uwzględniającym w/w problem mostka cieplnego jaki stanowi nieizolowane lub bardzo słabo izolowane nadproże należy pomyśleć na etapie projektowania domu ( rola architekta i inwestora ) a nie na etapie montażu ( rola montażysty i inwestora ) z wyborem mniejszego zła Quinto: jak już doradzasz to rób to dobrze ( przy 10 mm aerozelu prawdopodobieństwo wystąpienia zawilgocenia i zagrzybienie jest zdecydowanie niższe ) - policz pkt rosy wb.pb.edu.pl/download/fizyka-budowli-projekt-cz-3.pdf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 to może policzysz i przedstawisz jakieś realne wartość tych ogromnych "strat"??nikt ważny podszedł do tego rzeczowo policzył i oparł się o swoje wieloletnie doświadczenie ,a Ty tu wparowałeś wyśmiewasz ,obalasz wszystko a nie masz tak naprawdę nic sensownego do powiedzenia;) ja jako laik w tym temacie wiem ,ze jeśli na czymś się nie znam to się nie odzywam:) bo forum jest po to ,żeby doradzić a nie wprowadzać ludzi w błąd. Wiesz co krzychu85PL - masz całkowitą rację zrób jak ci radzi fachowiec nikt ważny. Mam jedną prośbę - zaproś mnie w zimie jak będzie -10 C - 15 C - czy latem jak będzie 35 - 38 C - chętnie przyjadę i pomierzymy temperatury nadproża i podyskutujemy czemu są takie a nie inne. Twój cyrk , Twoje małpy. PS. doradzać można tylko mądremu księciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Miedzy innymi przez takich jak Ty budownictwo niskoenergetyczne w Polsce jest tu gdzie jest . x2 Ale kto bogatemu zabroni płacić 300-400zł więcej w roku na dodatkowe koszta grzania i chłodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Panie ja tak 20 lat montuję - będzie Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Panie ja tak 20 lat montuję - będzie Pan zadowolony Ale to forumowicz nikt ważny zarzuca innym że się wyśmiewają z jego postów a sam w tym wątku w poście nr 11 zaczyna od: "Ha ha ha duży zapas. Uśmiałem się." Bardzo profesjonalnie jak na odpowiedź fachowca za którego się ma Poza tym wypisuje że 5mm aerogelu to lepiej niż 3cm styropianu. Tylko że U dla 5mm aerogelu to 2,8, dla 3cm styro to 1,2 A potem dziwić się że w temacie domów energooszczędnych/pasywnych Polska jest "100 lat za murzynami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 31.01.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Poniżej informacja z innego wątku w temacie strat przez rolety integro Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ściany jest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 MD. - mierząc temperaturę ściany to możesz sobie zmierzyć, ale właśnie temperaturę ściany. Tylko sprawa ma się tak że do nadproża ze skrzynką musisz dostarczyć dużo więcej ciepła żeby tą temperaturę utrzymać - a to się dalej przekłada właśnie na straty cieplne budynku.Niektórzy nie mogą jednak tego zrozumieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Poniżej informacja z innego wątku w temacie strat przez rolety integro Przy jakiej temperaturze zewnętrznej były wykonywane pomiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Panie ja tak 20 lat montuję - będzie Pan zadowolony Może zakończę swój udział w dyskusji; Podsumowując kolego Surgi Jestem zacofanym montażystą,dupkiem montującym od 20 lat tak samo, z wykorzystaniem technologii z lat Bieruta czy międzywojennych Nie mam żadnego doświadczenia, nie mam wiedzy, bazuję na naiwności i głupocie Inwestorów itd itd mam tylko wiek i pustkę w głowie, czas pójść do Ciebie na korepetycje i nauki Kolego Krzychu85 - nie słuchaj się montażysty, posłuchaj Inwestora co dal 9 cm i chyba też uważa że dał za mało Inni Od dawien dawna, od samego początku istnienia Forum Ci co bezinteresownie zabierają głos są wyśmiewani i obrażani przez Was bo mają czelność wykazać Wam błędy czy to w wykonaniu czy rozumowaniu. Podważają idiotyzmy tu głoszone,teorii o stratach przez dziurkę od klucza (był tu taki wątek), o mostkach cieplnych itd itd Wy sami ocenicie na własnych decyzjach, kto miał rację Tylko mimo wszystko uszanujcie nas i to co dla Was tu robimy Tylko tyle albo aż tyle Dla mnie to EOT w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 MD. - mierząc temperaturę ściany to możesz sobie zmierzyć, ale właśnie temperaturę ściany. Tylko sprawa ma się tak że do nadproża ze skrzynką musisz dostarczyć dużo więcej ciepła żeby tą temperaturę utrzymać - a to się dalej przekłada właśnie na straty cieplne budynku. Niektórzy nie mogą jednak tego zrozumieć... No szału można dostać, czy TY umiesz czytać to co napisali Inni ? Na tym własnie polega cały czas Was udział w jakiejkolwiek dyskusji. Trolujecie nic a nic nie wnosząc do tematu Cytat Napisał piotrek0m Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ścianyjest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Tylko mimo wszystko uszanujcie nas i to co dla Was tu robimy Tylko tyle albo aż tyle W takim razie ja bardzo dziękuję za taką pomoc - jeśli fachowiec za którego się masz mówi że 0,5cm aerogelu będzie "cieplejsze" od 3cm styropianu a ten w rzeczywistości jest ponad 50% "zimniejszy". ... i jeszcze masz pretensje o to że ktoś nie będący fachowcem a potrafiącym policzyć U dla przegrody wytyka Ci błędy. Myślę że faktycznie w takiej sytuacji pora zakończyć swój udział w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts