Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna wysunięty 3cm poza lico muru

Recommended Posts

Primo: 300 PLN przy założeniu że w środku mamy 20 C a nie np. 22-23 C i bez uwzględnienia wpływu w upalne lata - spokojnie jeszcze można 50-100 PLN dorzucić na chłodzenie ( w zależności od tego czy północna czy raczej południowa ekspozycja ). Dla niektórych forumowiczów ( np grzejących prądem czy PC dobrze ogacone małe domy ) to 30% rocznych kosztów ogrzewania domu

Secundo: to U nie jest jak podajesz 1,34 tylko jak sam policzyłeś dla 5mm aerożelu 1,74 a w związku z tym że bliższe prawdy jest to że liczymy tylko szerokość profilu okna do oporu cieplnego betonowego nadproża to U jest 2,3 ( pewne uproszczenie bo faktycznie mieści on gdzieś pomiędzy 1,74 a 2,3)

Tertio: nie porównuj mostka cieplnego z oknem - bo nie zapewnia on dopływu światła naturalnego do domu ani nie jest źródłem uzyskania darmowych zysków energetycznych związanych ze słońcem, - jest tylko źródłem strat energetycznych i możliwym czynnikiem zawilgocenia ( przekroczenia punktu rosy ) i w słabo wentylowanych domach zagrzybienia

Quatro: o zastosowaniu rolet i odpowiednim montażu okien z roletami uwzględniającym w/w problem mostka cieplnego jaki stanowi nieizolowane lub bardzo słabo izolowane nadproże należy pomyśleć na etapie projektowania domu ( rola architekta i inwestora ) a nie na etapie montażu ( rola montażysty i inwestora ) z wyborem mniejszego zła

Quinto: jak już doradzasz to rób to dobrze ( przy 10 mm aerozelu prawdopodobieństwo wystąpienia zawilgocenia i zagrzybienie jest zdecydowanie niższe ) - policz pkt rosy wb.pb.edu.pl/download/fizyka-budowli-projekt-cz-3.pdf.html

Odniesiesz się czy dalej będziesz insynuował ??? Ponawiam propozycję - niech kolega Krzychu85 zrobi jak mówisz - da 5mm aerożelu i spotkajmy się u niego jak będzie na dworze dobre -10 C lub 35 C - pomierzymy i wtedy skomentujemy wyniki na forum.

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No szału można dostać, czy TY umiesz czytać to co napisali Inni ?

Na tym własnie polega cały czas Was udział w jakiejkolwiek dyskusji.

Trolujecie nic a nic nie wnosząc do tematu

Cytat

Napisał piotrek0m

Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ścianyjest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ...

W jakich warunkach wykonywany pomiar ??? Sam trolujesz w tym wątku od dawna. Dla Ciebie nie ma znaczenia czy u jest 1,2 1,7 2,3 . Mostek cieplny dla Ciebie to takie dodatkowe okno :confused: . Praw fizyki nie zmienisz i twoje 20 lat montowania okien nie ma nic do rzeczy.

W takim razie ja bardzo dziękuję za taką pomoc - jeśli fachowiec za którego się masz mówi że 0,5cm aerogelu będzie "cieplejsze" od 3cm styropianu a ten w rzeczywistości jest ponad 50% "zimniejszy".

... i jeszcze masz pretensje o to że ktoś nie będący fachowcem a potrafiącym policzyć U dla przegrody wytyka Ci błędy.

Myślę że faktycznie w takiej sytuacji pora zakończyć swój udział w dyskusji :)

Gdzie napisałem że 5 mm aerożelu jest cieplejsze od 3 cm styropianu ?Gdzie w ogóle z mych ust padło 3 cm styropianu ?

Przypomnij sobie jaki dylemat ma Krzychu

Dobra, masz rację jesteście lepsi pod każdym względem i wiedzę macie.... ;) ogromną

W jakich warunkach wykonywany pomiar ??? Sam trolujesz w tym wątku od dawna. Dla Ciebie nie ma znaczenia czy u jest 1,2 1,7 2,3 . Mostek cieplny dla Ciebie to takie dodatkowe okno :confused: . Praw fizyki nie zmienisz i twoje 20 lat montowania okien nie ma nic do rzeczy.
Niewygodne wypowiedzi innych pomijamy milczeniem ? Nabijaj się ze mnie, masz rację, Przeinaczaj sens napisanej wypowiedzi i nabijaj się

No szału można dostać, czy TY umiesz czytać to co napisali Inni ?

Na tym własnie polega cały czas Was udział w jakiejkolwiek dyskusji.

Trolujecie nic a nic nie wnosząc do tematu

Cytat

Napisał piotrek0m

Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ścianyjest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ...

Skoro jesteś taki fachowiec i ja się mylę to oblicz jaka będzie temp wewnętrznej ściany zbudowanej z 24cm o lambdzie=0,14 oraz 15 cm styropianu o lamdzie=0,035. temp wewnątrz 20st C, zewnątrz -20st C. alfa dla powietrza wewnętrznego 15, alfa dla zewnętrznego 50. Oblicz też U przegrody.

Potem ten sam przykład dla 5cm styro. Też to obliczę i wyniki skonfrontujemy :)

Zrobisz to czy "pękasz"? J

uż teraz napiszę że temp będą podobne a U będzie się znacznie różnić. Dla Ciebie nic to nie znaczy? dalej twierdzisz że mierzenie temp ściany to dowód że nie ma mostka?

Edytowane przez drapek

Gdzie napisałem że 5 mm aerożelu jest cieplejsze od 3 cm styropianu ?Gdzie w ogóle z mych ust padło 3 cm styropianu ?

Przypomnij sobie jaki dylemat ma Krzychu

Dobra, masz rację jesteście lepsi pod każdym względem i wiedzę macie.... ;) ogromną

Proszę bardzo, post nr 11 w tym wątku:

Aerożel nie jest tani ale likwiduje ci 100% problemów w Twojej sytuacji. W zupełności wystarczy 5mm, będzie cieplejszy jak te 3 cm styropianu

Ja się nie poczuwam że mam wiedzę ogromną, ale jak widać w tym przypadku mam większą od Ciebie :0 pokaż że masz "cohones" i oblicz zadanie które wysnułem wcześnie :) Jeśli tego nie potrafisz to po co dyskutujesz?

Edytowane przez drapek

Niewygodne wypowiedzi innych pomijamy milczeniem ? Nabijaj się ze mnie, masz rację, Przeinaczaj sens napisanej wypowiedzi i nabijaj się

Odniesiesz się merytorycznie do postu ? Podaj temperaturę nadproża przy -15 C czy -20 C osłoniętego 5mm aerożelu , i udowodnij że nie zostanie przekroczony punkt rosy - przy 20C i 40% wilgotności względnej w domu ( już daruję Ci kuchnie czy łazienkę gdzie możesz mieć 70 i więcej wilgotności ) - piszesz że tak wystarczy i będzie dobrze.

Ale to forumowicz nikt ważny zarzuca innym że się wyśmiewają z jego postów a sam w tym wątku w poście nr 11 zaczyna od: "Ha ha ha duży zapas. Uśmiałem się." Bardzo profesjonalnie jak na odpowiedź fachowca za którego się ma :)

Poza tym wypisuje że 5mm aerogelu to lepiej niż 3cm styropianu. Tylko że U dla 5mm aerogelu to 2,8, dla 3cm styro to 1,2 :sick:

A potem dziwić się że w temacie domów energooszczędnych/pasywnych Polska jest "100 lat za murzynami"...

nic takiego nie było..

5 mm tak ja ki 10 mm ma u = 0.014

Producent przedstawia to jasno i wyraźnie.

1. Aerogels PMS 10mm lambda 0,014

2. Poliuretan PUR/PIR 16-20mm lambda 0,021-0,024

3. Styrodur XPS 25-30mm lambda 0,035-0,037

4. Styropian EPS 30-35mm lambda 0,038-0,042

5. Wełna mineralna 32-38mm lambda 0,040 -0,045

na prawdę Panowie nie ma co zakrzywiać rzeczywistości po to ,żeby wykrzycieć " JA JA TO JA MAM RACJE"

krzyczycie tu o wyliczeniach ,a sami jak na razie czekacie na nikt ważny ,aż to zrobi za Was,czy jest z tym problem??

Policzcie pokażcie argumenty jakieś poparcie swoich tez to będzie można dyskutować ,a tak to jakoś mnie nie przekonujecie.

Wywnioskowałem tylko tyle ,że kiedyś miejliście spięcie na forum z nikt ważny i teraz próbujecie go przekrzyczeć,ale to moje prywatne zdanie.

spoko Krzychu, adwokat mi nie potrzebny :) a i tak zrobisz jak uważasz i rozsądnie podejdziesz do tematu zamiast jeszcze wierzyć w banialuki o ogrzewaniu wnętrza latem przez nadproże pod skrzynką generujące niewyobrażalne koszty schładzania wnętrza

Są po prosty ludzie nie potrafiący się pogodzić pewnymi faktami i szukają dziury w całym

Jak nie ma wiedzy by porozmawiać merytorycznie walimy w 20 lat doświadczenia, nabijamy się ze wszystkiego, nawet z 60 lat hi hi ale mnie to lotto

założenia

zewnętrzna -20

wewnętrzna - i tu jest problem jakie ogrzewanie - podłogówka czy grzejniki ? bo od tego zależy jaka będzie ze wnęce przy założonej 20 wewnętrzna

Pierwszy załącznik - mniej więcej podłogówka

drugi - kalafior po oknem

kolejne założenia lekko niezgodne z prawdą =- przy minus 20 na zewnątrz wilgotność nie ma 80% ale tu program ie pozwala na zmiany. Wtedy mamy z 20-30% wilgoci w powietrzu

Pomijam tez fakt że minus 20 występuję raptem kilka dni w roku ale to nie ma znaczenia dla adwersarzy

10 mm aerożelu - mnie nie udało mi się wstawić

15 mm luz montażowy miedzy oknem a murem

tynk wewnętrzny gipsowy

zresztą niech siedzą i analizują dokładnie to co zobaczą

Izotermy_I.jpg

izotermy_II.jpg

żeby było ciekawiej wszelkie symulacje zachowania przegród robi się dla założeń :

zewnętrzna - 5 stopni

wewnętrzna + 20 stopni

Dlaczego ???? no to szanowni specjaliści powinni zadzwonić do Rosenheim czy ITB i zapytać się dlaczego nie przyjmuję się do rozpatrywania problemów założeń ekstremalnych, występujących krótkoterminowo

i też symulacja dla powyższych - izotermy_III

izotermy_III.jpg

nic takiego nie było..

Weź już nie rób z siebie głupka - podałem jak 'krowie na rowie' gdzie "nikt ważny" tak napisał a Ty piszesz że nic takiego nie było...

no sorry kolego, ale chyba jesteś niewidomy na błędy w wypowiedziach swojego guru:sick:

nikt ważny - odwracasz kota ogonem. posługujesz się programikami pokazującymi rozkład izoterm, ale gdzie masz pokazany strumień ciepła przechodzący przez te przegrody aby było wiadome ile ciepła ucieka przez daną powierzchnię/przegrodę?

Widać nie rozumiesz zagadnienia a dyskutujesz jak nie wiem co.

Dzisiaj mam nocną zmianę - zasiądę i wyliczę na kartce zadanie które sam wcześniej zadałem Tobie żeby Ci pokazać że mierzenie temperatury ścian jest bez sensu - bo Ty i krzychu jak widać tego nie "jarzycie" a do dyskusji się rwiecie że hoho...

Tak się zastanawiam właśnie czy rzeczywiście pomiar temperatury ściany nic nie mówi? Teraz mieszkam w domu z lat 80, który częściowo jest ocieplony. Przy temperaturze na zewnątrz -15 i w środku ok 19 stopni temperatura ściany ocieplonej była wyraźnie (o 6 stopni) wyższa niż tej nieocieplonej. Czy gdyby to byłjakiś mega mostek przy tych roletach to nadproże nie miałoby w tym miejscu innej temperatury?

MD - poczekaj, nocna zmiana się skończy poznasz wytłumaczenie dlaczego temperatura powierzchni ściany nie ma znaczenia :)

Później zapewne dowiesz się dlaczego symulacja przebiegu izoterm także nie ma sensu itd

No cóż . . . . po nocnej zmianie może w końcu "zajarzymy" ;)

Edytowane przez nikt ważny

MD - poczekaj, nocna zmiana się skończy poznasz wytłumaczenie dlaczego temperatura powierzchni ściany nie ma znaczenia :)

Później zapewne dowiesz się dlaczego symulacja przebiegu izoterm także nie ma sensu itd

No cóż . . . . po nocnej zmianie może w końcu "zajarzymy" ;)

Nikt ważny jesteś manipulant i oszust -

po pierwsze dyskutowaliśmy o 5 mm aerożelu które zalecałeś -

a prezentujesz rozkład izoterm dla 10 i 15 mm aerożelu

pod drugie - nadproże jest betonowe o U 1,15 a nie jak wpisałeś w programie do rozkładu izoterm mur wewnętrzny o u 0,5

Czyli to co prezentujesz to g...o prawda.

spoko Krzychu, adwokat mi nie potrzebny :) a i tak zrobisz jak uważasz i rozsądnie podejdziesz do tematu zamiast jeszcze wierzyć w banialuki o ogrzewaniu wnętrza latem przez nadproże pod skrzynką generujące niewyobrażalne koszty schładzania wnętrza

Są po prosty ludzie nie potrafiący się pogodzić pewnymi faktami i szukają dziury w całym

Jak nie ma wiedzy by porozmawiać merytorycznie walimy w 20 lat doświadczenia, nabijamy się ze wszystkiego, nawet z 60 lat hi hi ale mnie to lotto

założenia

zewnętrzna -20

wewnętrzna - i tu jest problem jakie ogrzewanie - podłogówka czy grzejniki ? bo od tego zależy jaka będzie ze wnęce przy założonej 20 wewnętrzna

Pierwszy załącznik - mniej więcej podłogówka

drugi - kalafior po oknem

kolejne założenia lekko niezgodne z prawdą =- przy minus 20 na zewnątrz wilgotność nie ma 80% ale tu program ie pozwala na zmiany. Wtedy mamy z 20-30% wilgoci w powietrzu

Pomijam tez fakt że minus 20 występuję raptem kilka dni w roku ale to nie ma znaczenia dla adwersarzy

10 mm aerożelu - mnie nie udało mi się wstawić

15 mm luz montażowy miedzy oknem a murem

tynk wewnętrzny gipsowy

zresztą niech siedzą i analizują dokładnie to co zobaczą

[ATTACH=CONFIG]345303[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]345304[/ATTACH]

żeby było ciekawiej wszelkie symulacje zachowania przegród robi się dla założeń :

zewnętrzna - 5 stopni

wewnętrzna + 20 stopni

Dlaczego ???? no to szanowni specjaliści powinni zadzwonić do Rosenheim czy ITB i zapytać się dlaczego nie przyjmuję się do rozpatrywania problemów założeń ekstremalnych, występujących krótkoterminowo

i też symulacja dla powyższych - izotermy_III

[ATTACH=CONFIG]345305[/ATTACH]

Chcesz zachować cień wiarygodności pokaż rozkład izoterm dla 5mm aerozelu i betonu o U= 1,15 , a nie wciskaj kit z 10 mm aerożelu i murem o u 0,5 :mad:

Weź już nie rób z siebie głupka - podałem jak 'krowie na rowie' gdzie "nikt ważny" tak napisał a Ty piszesz że nic takiego nie było...

no sorry kolego, ale chyba jesteś niewidomy na błędy w wypowiedziach swojego guru:sick:

grzeczniej bo Ci żyłka pęknie :) fakt gdzieś tam sięwkradł błąd ,ale Twoje wartości dla aerożelu są w ogule wzięte z kosmosu i myślę ,ze to kolejny temat w którym nie masz pojęcia,celowo zaniżasz wartość ,żeby wyszło po Twojemu.Więc Ci rozjaśniłem sytuację ile to 10 mm aerożelu więc "nie rób z siebie głupka"

Ja nie jarzę bo jestem laikiem w tym temacie ,dlatego słucham analizuję i podejmuję decyzję.Nie chcę się wymądrzać bo trochę liznełem tematu.

Ty jesteś w branży? umiesz policzyć ile stracę na 5 mm a ile na 10 mm ? ile zyskam zasłaniając rolety? to policz mi proszę ,a nie siejesz zament.

Przeczytaj jeszcze raz

Pewnych wartosci nie moglem zminic stad 10 mm a nie 5. Stad taki mur a nie inny.

Wyliczylem ci U dla 5mmm i tak podwazyles itd.

Sam nic nie wyliczyles i tylko podsumowałes ze jestem oszust i manipulant

Czy podane wczesniej wyliczenie U dla 5 i 10 mm zawiera blad ?

Czy zawiera blad ?

Nie.

grzeczniej bo Ci żyłka pęknie :) fakt gdzieś tam sięwkradł błąd ,ale Twoje wartości dla aerożelu są w ogule wzięte z kosmosu i myślę ,ze to kolejny temat w którym nie masz pojęcia,celowo zaniżasz wartość ,żeby wyszło po Twojemu.Więc Ci rozjaśniłem sytuację ile to 10 mm aerożelu więc "nie rób z siebie głupka"

Ja nie jarzę bo jestem laikiem w tym temacie ,dlatego słucham analizuję i podejmuję decyzję.Nie chcę się wymądrzać bo trochę liznełem tematu.

Ty jesteś w branży? umiesz policzyć ile stracę na 5 mm a ile na 10 mm ? ile zyskam zasłaniając rolety? to policz mi proszę ,a nie siejesz zament.

Cytat Napisał nikt ważny Zobacz post

0,5 cm aerożelu

dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak:

R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu)

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,005 m / 0,014 W/(m·K)= 0,574 (m²·K)/W

Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc:

U = 1/R

U = 1 / 0,574 (m²·K)/W = 1,74 W/(m²·K)

Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach

Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw

Straty 1,74*2,5 = 4,35 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 469 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 234 zł,

01,0 cm aerożelu

dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak:

R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu)

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,01 m / 0,014 W/(m·K)= 0,932 (m²·K)/W

Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc:

U = 1/R

U = 1 / 0,932 (m²·K)/W) = 1,07 (W/m²·K)

Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach

Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw

Straty 1,07*2,5 = 2,675 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 289 kW na cały sezon grzewczy czyli przy stawce 0,50 zł?1kWh da ci na rok az ok 144 zł,

Przy poprawnym liczeniu nie 0,25m betonu tylko 0,09m otrzymujemy ostatecznie

dla 5 mm aerożelu - 618 kW/h - 310 PLN

dla 10 mm aerożelu - 340 kW/h- 170 PLN

Ponadto stopniodni są liczone dla 20C wewnątrz domu a dla ciepłolubnych (22-23 C) te kwoty będą wyższe

Nie uwzględniasz również że latem będzie to pogarszać komfort (przegrzewanie ) lub zwiększać koszty chłodzenia .

Ponadto przy 5mm aerożelu z pewnością wystąpi kondensacja na styku nadproża i profilu okiennego w związku z przekroczeniem punktu rosy - ( U ściany 99cm betonu i 5 mm aerożelu to tylko 2,29 W/m2K ) - wb.pb.edu.pl/download/fizyka-budowli-projekt-cz-3.pdf.html

Masz tu wyliczenia kolegi nikt ważny - naciągane i moje bliższe prawdy . Skoro jesteś takim fanem fachowca nikt ważny to może wytłumaczysz dlaczego do programu pokazującego rozkład izoterm wprowadza kłamliwe dane ??? nie 5mm aerożelu tylko 10mm ( pomyłka o 100% ) i nie nadproże betonowe o U =1,15 tylko mur o U=0,5 ( pomyłka o 130% ) . Jak to nazwiesz ??? manipulacja czy kłamstwo ??

Przeczytaj jeszcze raz

Pewnych wartosci nie moglem zminic stad 10 mm a nie 5. Stad taki mur a nie inny.

Wyliczylem ci U dla 5mmm i tak podwazyles itd.

Sam nic nie wyliczyles i tylko podsumowałes ze jestem oszust i manipulant

Czy podane wczesniej wyliczenie U dla 5 i 10 mm zawiera blad ?

Czy zawiera blad ?

Nie.

MANIPULANT i OSZUST . Co ten rozkład izoterm ma pokazać że 10mm aerożelu i mur o U=0,5 nie stanowi problemu ?? Widzę .

Oczywiści że wyliczenia zawierają błąd bo nie możesz do liczenia oporu cielnego liczyć pełnych 25 cm betonu , bo już 9 ty czy 10 ty centymetr betonowego nadproża ( licząc od zewnątrz ) styka się z wnętrzem domu . Stąd moja korekta podawanych przez Ciebie wyliczeń.