nikt ważny 31.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Juz ci napisalem. Pewnych wartosci nie potrafilem zmienic. Moze w programie Schuco to mi sie uda. Sprobuje rano Nic ci nie chce udowasdniac poza jednym. Mostki jakie tu wmawiacie krzysztofowi niczym mu nie beda grozily a kosztowo moga sie zbilansowa na zero jak opusci rolety Na jego pytania zaden z was nie odpowiedział skupionu tylko na jednym, podwaniu w watpliwosc wyliczeń czsto matematycznych. Pomijam nowatorskie reorie wyliczania U dzielac mur na czesc zewnetrzna i wewnetrzna a moze jeszcze srodkowa? Wyliczenia nIe pasuja bo ukazuja ile kwh faktycznych strat generuja. No tak sa inni co maja w domu i 30 sytopni to i wyniki beda inne. Stopniodni tez zanizona. Masz manipulacja z mej strony. No tak Zapomnialem wszyscy tez ogrzewaja pradem to i przyjete 50 groszy/1kwh to tesz oszustwo bo koszt 1kwh jest wyzszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 .....Oczywiści że wyliczenia zawierają błąd bo nie możesz do liczenia oporu cielnego liczyć pełnych 25 cm betonu , bo już 9 ty czy 10 ty centymetr betonowego nadproża ( licząc od zewnątrz ) styka się z wnętrzem domu . Ciekawe teorie tworzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 To nie jest teoria tylko praktyka - przy profilu okiennym 8 cm zlicowanym z murem 9 cm nadproża betonowego znajduje się w środku domu we wnęce okiennej gdzie jest 20 C lub więcej ( zwłaszcza jak kaloryfer pod oknem ) .Energia ,,ucieka'' najkrótszą drogą 8-9 cm betonu , 5mm aerożelu i mróz. I w tym miejscu jest problem ( nawet nie całym nadprożu ) - wilgoć i grzybek przy słabej wentylacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Juz ci napisalem. Pewnych wartosci nie potrafilem zmienic. Moze w programie Schuco to mi sie uda. Sprobuje rano Nic ci nie chce udowasdniac poza jednym. Mostki jakie tu wmawiacie krzysztofowi niczym mu nie beda grozily a kosztowo moga sie zbilansowa na zero jak opusci rolety Na jego pytania zaden z was nie odpowiedział skupionu tylko na jednym, podwaniu w watpliwosc wyliczeń czsto matematycznych. Pomijam nowatorskie reorie wyliczania U dzielac mur na czesc zewnetrzna i wewnetrzna a moze jeszcze srodkowa? Wyliczenia nIe pasuja bo ukazuja ile kwh faktycznych strat generuja. No tak sa inni co maja w domu i 30 sytopni to i wyniki beda inne. Stopniodni tez zanizona. Masz manipulacja z mej strony. No tak Zapomnialem wszyscy tez ogrzewaja pradem to i przyjete 50 groszy/1kwh to tesz oszustwo bo koszt 1kwh jest wyzszy Nie chodzi o bilans na zero - bo sam mam rolety z rewizją zewnętrzną i jest ok. Cytat Napisał nikt ważny Zobacz post Pokaż mi miejsce gdzie IGNORUJĘ oszczędność energii? Udowadniam tylko niektórym #$%^&* że mostek cieplny, którego w KONKRETNEJ sytuacji tamtego wątku nie sposób uniknąć nie oznacza OGROMNYCH strat i PROBLEMÓW Patrząc Waszym tokiem rozumowanie , surgi dał pod skrzynkę tylko 9 cm przy całości ponad ocieplenia 20 - też zrobił tam MOSTEK CIEPLNY Jarzysz w końcu o co chodzi czy dalej będziesz się czepiał i podawał niewypowiedziane przeze mnie słowa ? Napisałem kolego że dałem 9cm ecotermu o lambdzie 0,023 co przy 22cm styro o lambdzie 0,031 w mojej ścianie daje różnice ale : 9cm ecotermu to R=3,9 a U=0,25 5mm aerożelu ro R=0,35 a U=2,8 dostrzegasz różnicę ? ponad 10 krotna ?? No ale to TY 20 lat montujesz okna i wiesz lepiej. PS. moja ściany 3 W ma U ok 0,12 czyli 2 razy mniej niż to 0,25 ale nie 20 tak z Twoim 5mm aerożelu. Chodzi o to że przy 5mm aerozelu na styku profilu z nadprożem będzie przekroczony punkt rosy co grozi zawilgoceniem i zagrzybieniem . Wiem o czym piszę bo miałem podobną sytuację w bloku. Jak chcesz doradzać zrób to porządnie. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 31.01.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 9cm ecotermu to R=3,9 a U=0,25 5mm aerożelu ro R=0,35 a U=2,8 rozumiem ,że według Twoich obliczeń to dla aerożelu 5 mm U=2.8?? skoro tak to z moich obliczeń wyszło mi strat na ok.621kwh ja grzejąc PC przy COP baaardzo zaniżonym(2.7) i kosztem średnio kwh = 0.35 gr ( mowa o średniej w taryfie G12) tracę jakieś 80 zł w skali całego okresu grzewczego w danym roku!! przecież więcej wydam na tabletki do oczyszczalni biologicznej w ciągu roku Dalej to nie są jakieś znaczące koszty..Przy okazji tak się wkręciłem w te liczenie ,że chciał bym policzyc ile zyskam kw mając rolety opuszczone w każdą noc. Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) grzeczniej bo Ci żyłka pęknie fakt gdzieś tam sięwkradł błąd ,ale Twoje wartości dla aerożelu są w ogule wzięte z kosmosu i myślę ,ze to kolejny temat w którym nie masz pojęcia,celowo zaniżasz wartość ,żeby wyszło po Twojemu.Więc Ci rozjaśniłem sytuację ile to 10 mm aerożelu więc "nie rób z siebie głupka" Nie bój się o moją żyłkę - martw się o swoją Co mi wyskakujesz z 10mm jak nikt ważny pisał że 5mm aerogelu jest cieplejsze od 3cm styro? Znasz różnicę między U a lambdą? bo chyba nie bardzo... Ale wymądrzać to Ty się potrafisz rozumiem ,że według Twoich obliczeń to dla aerożelu 5 mm U=2.8?? Dobry jesteś gagatek - mojego wyliczenia U=2,8 dla 5mm aerogelu nie rozumiesz i zarzucasz mi że ja wyciągam wartości z kosmosu. A były one wyliczone z danych podanych przez Ciebie. Po odpowiedzi surgi22 za to już wiesz skąd się wzięło U=2,8. "noł koments"... Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tak się zastanawiam właśnie czy rzeczywiście pomiar temperatury ściany nic nie mówi? Teraz mieszkam w domu z lat 80, który częściowo jest ocieplony. Przy temperaturze na zewnątrz -15 i w środku ok 19 stopni temperatura ściany ocieplonej była wyraźnie (o 6 stopni) wyższa niż tej nieocieplonej. Czy gdyby to byłjakiś mega mostek przy tych roletach to nadproże nie miałoby w tym miejscu innej temperatury? Tak naprawdę mówi niewiele. Przy braku izolacji a np 5 cm izolacji różnice będą spore. Ale już między 5 a np 15 cm styro różnice w temp ściany wewnętrznej będą niewielkie - natomiast U tych ścian będą znacznie się różnić. Niestety nikt ważny tego nie pojmuje i lekceważy ten temat... Podaj z czego masz ścianę zewnętrzną i jak jest gruba w miejscu nieocieplonym oraz jak grubo masz izolacji na tej ocieplonej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) MD - poczekaj, nocna zmiana się skończy poznasz wytłumaczenie dlaczego temperatura powierzchni ściany nie ma znaczenia Później zapewne dowiesz się dlaczego symulacja przebiegu izoterm także nie ma sensu itd No cóż . . . . po nocnej zmianie może w końcu "zajarzymy" Ty niestety nie zajarzysz...Nie potrafisz wyliczyć tych temperatur i wrzucasz rozkład izoterm ze swoich programików. Ale podśmiewasz się i krytykujesz pierwszorzędnie. Na sieci są proste przykłady obliczeń temperatur na ściankach. Obliczyłem to dla wewnętrznej 20 st i zewnętrznej -5 st C. 24cm betonu komórkowego o lambdzie 0,14 + 15 cm styro o lambdzie 0,035. U takiej przegrody to U=0,17. Temp wewnętrznej ściany to około 19,7. Dla 5 cm styro będzie U=0,32. Temp na ściance wewnętrznej około 19,4. nikt ważny i krzychu85 - zajarzyliście już o co chodzi? Widzicie już dlaczego mierzenie temperatur nadproży pirometrem nie ma dużego sensu? Większy wpływ na temperaturę wewnętrzną nadproża ma tak jak wspomniał nikt ważny - zamontowanie grzejnika pod oknem. Wtedy temp nadproża może być nawet wyższa od reszty ścian a wcale nie oznacza to że ucieka nią mniej ciepła. Z resztą po tych izotermach też to można wywnioskować. Na tej z temp od -5 do +20 to widać. Temperatura na wewnętrznej powierzchni ramy i ściany jest bardzo podobna (ten sam kolor), ale już "U" tych elementów będzie się sporo różnić. Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 podaj mi wartośc jaką sobie wyliczyłeś w tych programikachU dla betonowego nadproża z 5 mm i 10 mm matą aerożelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 01.02.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 primo 20cm wełny - szału nie ma secundo- krótkie nadproża - okna 120cm tertio - skrzynki wysokości 16cm quatro - nie podał czy mierzył pirometrem tuż przy profilu okiennym czy po prostu po środku nadproża To ja mierzyłem pirometrem temp. nadproży. Mierzyłem też przy samej ramie okna i nie stwierdziłem nawet w tym miejscu zauważalnej różnicy. Ponieważ w trakcie murowania nie planowałem rolet, dlatego nie cofnąłem nadproży i mogłem wygospodarować tylko 2 cm ocieplenia, uzyskane poprzez wysunięcie okna. Temp. na zewnątrz utrzymywały się przez kilka dni w dzień -8 C, nocami do - 15 C. W chwili pomiaru na zewnątrz było - 8 C. Niewykluczone, że dłużej trwające mrozy spowodowałyby zauważalne wychłodzenie ... jednak przypuszczam, że nijak będzie się miało do strat poprzez okna dachowe ... Drzwi balkonowe 160 cm, najszersze okna 150 cm, 120 cm, pozostałe węższe... A to przykładowe zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) piotrek0m - wiem że Ty mierzyłeś I tak jak sam piszesz - nie zauważyłeś znaczącej różnicy bo taka właśnie ona będzie - bardzo mała. Twoja ściana ma "U" pewnie 6-10 razy mniejsze niż "U" nadproża ze skrzynką. Różnica w temp będzie kilka %. Tylko chodzi właśnie o to że do nadproża musisz dostarczyć te 6-10 razy więcej ciepła żeby tą temperaturę utrzymać. A wychładzania nie odczuwasz bo masz źródło ciepła z zapasem. Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 drapek doczekam się tego U od Ciebie? czy masz problemy z policzeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 5mm aerogelu z lambdą 0,014 na betonowym nadprożu 24cm o lambdzie 1,3 to U= 1,853cm styropianu 0,035 na tym samym nadprożu to U=0,96.Nie mam problemów z policzeniem:) Ale Ty za to chyba tak skoro dalej twierdzisz że 5mm proponowanego przez "nikt ważny", którego tak bronisz jest cieplejsze od 3 cm styropianu. Jak naświetliłem dokładnie gdzie tak napisał to jeszcze piszesz że nic takiego nie było:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) 5mm aerogelu z lambdą 0,014 na betonowym nadprożu 24cm o lambdzie 1,3 to U= 1,85: U=1.85 pow nadproży u mnie 2.12 m2 daj mi łącznie strat ok 395 kwh czyli grzejąc w taryfie po 0,52 gr daje 205 zł strat w całym roku.Ja grzejąc PC z COP=2.7 (bardzo mocno zaniżonym) to ok. 76zł na rok!! 10 zł do każdego miesiąca więcej:) a mówię to są dane mocno zaniżone i grzejąc w taryfie G12 (dzień i noc) wyjdzie kwh średnio ok. 35 gr więc koszty spadna do poziomu 51,20zł Więc zapytam czy WY jesteście normalni?? wpadliście tu z takim impetem strasząc wszystkich do okoła jakie to mostki cieplne będą jaką to tragedie przeżyję wydając krocie na ogrzewanie "mostków cieplnych" Tak czy siak na koniec wyszło ,że te straty to wielkie g...o nie twierdzę tylko od początku Ci rozpisałem ile cm trzeba dać ocieplenia zamiast warstwy 10 mm aerożelu bo tak naprawdę pewnie i o tym nie miałeś pojęcia,wyśmiewając tą technologie tak samo jak wyolbrzymiając te ogromne straty cieplne:lol2: Edytowane 1 Lutego 2016 przez krzychu85PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) a korzystając z tego ,że zbliża się kolejna noc to może wyliczysz ile zyskam zasłaniając rolety bo coś upominam się o to a widzę ,że problem Ci to stwarza dość poważny pow. okien 25 m2 średnie U okien 0.8 czekam Panie matematyku-fizyku z niecierpliwością Edytowane 1 Lutego 2016 przez krzychu85PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) sam sobie to policz znafco:sick: jakbyś znał się trochę na rzeczy to byś wiedział że do policzenia tego potrzeba jeszcze trochę danych:lol2:I sprawa podstawowa - nie każdy grzeje pompą ciepła fachmenie, a więc wtedy wychodzi to trochę inaczej. Przy pompie ciepła nie opłaca się nawet rekuperacja bo pompa ma to do siebie że właśnie 1kWh ciepła jest bardzo tania. Podstaw sobie to pod gaz albo właśnie prąd. Poza tym jak ktoś buduje dom o zapotrzebowaniu 2500kWh ciepła na sezon to te 390kWh to dużo. Ale dla Ciebie takie budownictwo to abstrakcja skoro szerzysz takie a nie inne opinie na ten temat. To że Ty mieszkasz w dziurawym kurniku gdzie olewasz 390kWh to Twoja sprawa - kto bogatemu zabroni... Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 sam sobie strzelasz w stopę znafco:) nie opłaca się rekuperacja?? mi właśnie przez brak rekuperacji ucieka 40% ciepła a Ty mi gadasz ,że przy pompie się nie opłaca?? a przy czym się opłaca przy kotle na węgiel?? co Ty bredzisz człowieku ?? w dziurawym kurniku?? to też w nocy wymyślasz?? chwile myślałem ,że masz jakieś pojęcie ale teraz jestem już pewien ,że jesteś ''dzieckiem googla" coś wyczytasz i się tu wymądrzasz a gadasz takie głupoty ,że ręce opadją co mnie obchodzi ktoś kto grzej gazem ,albo prądem ja tu liczę ile ja będę płacił a nie ktoś. Nie policzysz bo nie masz o tym pojęcia ,a nawet jak byś potrafił dobrze wiesz ,ze moje straty wyjdą na zero albo i na plus po opuszczeniu rolet,ale Ty wiesz lepiej. Usuń konto pomożesz sobie i innym na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) haha.. sam jesteś dziecko googla pajacu:lol2: jest na tym forum wątek o tym na ile rekuperacja obniża koszta przy pompie ciepła. I odliczając koszta prądu jaki ciągnie rekuperacja i wymiany filtrów bilans wychodzi na niewielki plus. Odliczając koszta samej instalacji wychodzi że się nie opłaca patrz teraz miszczu na ten przykład, żeby naświetlić Ci temat: Dom ma zapotrzebowanie 8000kWh. Z tego 2500 kWh to straty wentylacji. przy pompie ciepła 1kWh może wynosić 0,12zł. koszta grzania na sezon to 960zł. Przy rekuperacji o sprawności 85% zapotrzebowanie spada o 85%*2500= 2125kWh. Spada zapotrzebowanie na ciepło do 8000-2125 = 5875. mnożąc to przez 0,12zł to 705zł. Tylko że rekuperacja kosztuje 15-20zł na miesiąc za prąd do wentylatorów więc masz 180-300. średnio 240zł. 705 + 240zł = 945zł. 15 zł oszczędności w roku. i teraz patrz jak to jest przy np gazie gdzie 1kWh kosztuje około 0,26zł 8000x 0,26 = 2080zł przy rekuperacji będzie to 5875x0,26 = 1527,5zł + 240 na reku to 1767,5zł i teraz przy prądzie: 1kWh po średnio przyjmę 0,40zł 8000x0,4 = 3200 przy reku 5875x0,4zł = 2338zł + 240zł reku = 2578zł Czaisz o co biega? znajdę ten wątek to Ci podeślę żebyś się dokształcił ...ale dalej wyzywaj ludzi od dzieci googla No ile Ci tego ciepła ucieka przez wentylację? 3000 kWh? przy pompie ciepła to będzie około 360zł. Prąd Do reku weźmie Ci w roku 100zł mniej.... 'dziecko google'... dobre A z mojej pracy zmianowej śmiej się - tylko że dzięki ludziom pracującym w mojej branży masz prąd A co do Twoich rolet to są super szczelne że chcesz dzięki nimi oszczędzać ciepło zasuwając na noc? Jeśli nie to między szybą a roletą będzie podobna temperatura jak przed roletą, więc nie oszczędzisz praktycznie nic. Gdzie wyczytałeś że jest inaczej? Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 01.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 i widzisz co różni mnie od Ciebie pajacu jest na tym forum wątek o tym na ile rekuperacja obniża koszta przy pompie ciepła o tym mówię dzieciaku Ty się oczytasz tych forum w większości ludzi Twojego pokroju którzy nie mają absolutnie pojęcia o czym mówią bo w tym przypadku jakiś fachowiec nie chciał rekuperacji bo go nie było stać więc sobie udowodnił ,że to jest złe myślisz ,ze te zapotrzebowanie 8000kwh to bierze się z kosmosu? że dostajesz to gratis do domu?? to jest zapotrzebowanie właśnie przeciętnego ciepłego domu który wentylację mechaniczną i rekuperacje ma w standardzie!! 12 gr?? to COP na poziomie 4 więc znowu widzę zaczerpnełeś wiedzy fantastów forumowych No ile Ci tego ciepła ucieka przez wentylację? 3000 kWh? przy pompie ciepła to będzie około 360zł. Prąd Do reku weźmie Ci w roku 100zł mniej.... 'dziecko google'... dobre czyli moje straty 395kwh były przez Ciebie nie do przełknięcia ,ale teraz Twoje 3000 kwh to już pestka bo pompa w Twoim świecie fantazji to cudowne urządzenie z COP który wyczytałeś na innym forum od jakiegoś gimnazjalisty który postanowił zostać fachowcem Twojego pokroju wstyd Panie wstyd:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 02.02.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) po pierwsze kolego - to skąd wiesz ile mam lat że piszesz o mnie "dzieciaku"? patrząc na Twój nick mogę stwierdzić że jesteśmy w podobnym wieku. Dom postawiony przeze mnie ma mniej niż 8000kWh bez reku 160m2 po podłogach. Przy prądzie w cenie 0,35zł/1kWh COP 3,5 to 0,1zł za 1kWh. Podstawiając to do 80-85% taniej taryfy co jest jak najbardziej do zrobienia to właśnie jest 0,12zł COP 3,5 to na pompę gruntową też żadna przesada To że Ty masz gorzej nie znaczy że ktoś nie ma lepiej Byłem w domach z pompami ciepła i widziałem takie. COP 3,0 to ma nawet mój znajomy który grzeje powietrzną pompą ciepła. Też będę miał pompę ciepła a mimo to zdecydowałem się na reku bo reku to nie tylko oszczędności tylko pełna sterowalność wentylacją i dużo lepsze powietrze za sprawą filtrów Niestety dużych oszczędności przez system rekuperacji przy pompie ciepła nie ma - i takie są fakty. Tego nie oszukasz kolego - to że Ty się z tym nie zgadzasz to Twoja sprawa. Prawda jest taka że za sprawą taniego 1kWh z pompy ciepła dzięki reku oszczędzasz tyle ile w roku kosztuje prąd i filtry do rekuperatora To nie jest wyliczone tylko dlatego żeby ktoś poczuł się lepiej, ale jak widać Ty przez ten fakt poczułeś się gorzej i dlatego nie dopuszczasz do siebie tych informacji. Twoje 395kWh jest dla mnie nie do przełknięcia, 3000kWh tym bardziej. Dla mnie sprawa wygląda tak że jeśli da się zaoszczędzić 200-300kWh przez sezon kosztem który zwróci się do 5 lat to należy to zrobić. Chciałem Ci tylko przedstawić ile zyskasz zakładając rekuperację - sam napisałeś że ucieka Ci 40% przez wentylację. Przedstawiłem Ci więc że przy reku zaoszczędzisz porównywalnie tyle co tracisz przez swoje rolety a skoro wyśmiewasz ilość traconych pieniędzy przez nie to tak samo powinieneś podejść do reku, Chcesz podyskutować na temat oszczędności reku przy pompie ciepła to napisz w odpowiednim wątku - ale widzę że mocno Cię ten temat zdenerwował bo wyszło jednak że ktoś Ci źle mówił że zaoszczędzisz dzięki reku kupę pieniędzy na ogrzewaniu? Ten wątek jest od czegoś innego - zabrakło Ci argumentacji na poprzedni temat to chcesz się spierać w innym? Skoro twierdzisz że tyle oszczędzasz dzięki reku to podaj konkrety: - Podaj sezonowe straty przez wentylację w Twoim domu Przeliczymy nawet po Twoich 14gr za 1kWh ciepła jaki to koszt. potem policzymy ile prądu zeżre rekuperacja i jaki będzie koszt wymiany filtrów. Edytowane 2 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts