Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna wysunięty 3cm poza lico muru

Recommended Posts

betonowym nadprożu 24cm o lambdzie 1,3

możesz powiedzieć skąd to wziełeś??

ja nie mam reku i nie mówię ,że to coś wspaniałego ,nie mam bo mnei nie stać na wszystko co najlepsze więc próbuję jakos ten "dziurawy kurnik" zbudować i w nim mieszkać.

Denerwujesz mnie tym krzyczeniem że te moje straty to jakaś masakra,nie są może nie zauważalne ,ale bez przesady to pare złotych miesięcznie.Nie buduję domu pasywnego więc też się nad tym nie rozczulam.

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możesz powiedzieć skąd to wziełeś??

ja nie mam reku i nie mówię ,że to coś wspaniałego ,nie mam bo mnei nie stać na wszystko co najlepsze więc próbuję jakos ten "dziurawy kurnik" zbudować i w nim mieszkać.

Denerwujesz mnie tym krzyczeniem że te moje straty to jakaś masakra,nie są może nie zauważalne ,ale bez przesady to pare złotych miesięcznie.Nie buduję domu pasywnego więc też się nad tym nie rozczulam.

lamdba około 1,3 to dla betonu z o gęstości 2200kg/m3

Dla "mocniejszych"/ gęstszych podają nawet 1,7.

Nie mam nic przeciwko do tego co stawiasz i jak. Zdaję sobie sprawę że nie każdego na wszystko stać - też należę do takich osób. Nie mam "kupy siana" żeby tylko palcem pokazywać co i jak ma być zrobione. Robiłem co mogę sam - elektryka, hydraulika wspólne z wujem działającym w branży. Instalację reku robię sam - sam nawet zrobiłem wymiennik o małych oporach a dużej wymianie. Krokwie, deskowanie i gont kładłem sam w porozumieniu z ludźmi znającymi się na rzeczy żeby tylko zostało parę groszy..

Nie krzyczę że Twoje straty są porażające - to Ty we wcześniejszych wypowiedziach podchodziłeś do nich za bardzo lekceważąco. Dla Ciebie to nie dużo, ale inny woli zredukować te 390kWh (ja do takich osób należę jeśli efekt zwróci się do 5 lat). Tu ugra 390, tam 250, jeszcze gdzie indziej 400 i już trochę inaczej to wygląda przy całkowitym zapotrzebowaniu.

A o reku naprawdę sobie poczytaj, przelicz i przemyśl bo widzę że potrafisz to zrobić. Przy pompie ciepła naprawdę nie ma rewelacji jeśli chodzi o realne oszczędności - też byłem mocno zdziwiony gdy to do mnie dotarło :) Człowiek uczy się całe życie...

Rolety już mi nadszarpneły budżet:( reku liczyłem ,że na mój dom ok 12 tys wiec zrezygnowałem bo tak jak mówisz nie opłaca mi się to zbytnio.Chociaż w ozc mam podane ,ze to 40 % strat a umnie zapotrzebowanie to jakieś 11000kwh/rok

Fakt straty są policzyłem już przy myślę takich skrajnych warunkach U=1.8 dla 24 cm nadproża i wyszło mi

dla 5 mm 452 kwh

dla 10 mm 252 kwh

jak będę miał COP na poziomie 3 to będę zadowolony,ale po cichu liczę na więcej:)

Co do rolet to wyszło to na dniach żona nalegała ja w sumie też chcę ,ale decydując się na nie nie brałem aspektów ekonomicznych.Bardziej jako izolacja w gorące dni w zimę bo strasznie u mnie wieje no i przede wszystkim mimo ,że nie są antywłamaniowe dają jakieś tam poczucie bezpieczeństwa.

Fajnie jak bym coś zyskał na energii tylko nie wiem za bardzo ja kto policzyć,kombinuję ,ale nie jestem pewien czy dobrze.

Teraz skupiam się tylko na prawidłowym odizolowaniu tych skrzynek od ściany i tu nikt ważny dużo mi rozjaśnił i wyjaśnił.

Ciągle się waham nad grubością mat bo tyle ile podłoże tyle muszę wysunąc okno po za lic muru a montować będą na dyble więc każdy mm wysunięcia okna zbliża dybel do zewnętrznej krawędzi okna.Tu właśnie są moje obawy ,żeby kiedyś od pracy okna na wietrze nie popękała ściana.

jakbym ja miał wydać 12 tys na reku to bym na niego nawet nie spojrzał. Mnie cała instalacja wentylacji mechanicznej z reku wyjdzie około 3000-3500zł, no ale sam ją robię - włącznie z wymiennikiem przeciwprądowym.

Nie wiem jak się ma wysuwanie okna do jego trzymania, jednak przy montażu na dyble to faktycznie trochę ryzykowne bo dybel będzie bliżej krawędzi. Może dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie takich uchwytów montażowych:

kotwy-do-okien-aluplast,big.jpg

Co do budowy domu to ile masz metrów przy tych 11000kWh? Ocieplony już masz budynek?

Edytowane przez drapek

Nie będę kombinował dam 5 mm i będe spokojniejszy ,ze z oknami nic się nie stanie.A dystrybutor aerożelu zapewniał ,że to wystarczy w zupełności do zapobiegnięciu zjawiska przemarzania nadproża chociaż wiadomo 10 mm było by cieplej.

Co do OZC to miałem robione przed budową w trakcie dałem parę zmian min. okna będą o U=0 .8 a nie 1.0 styropian 20 cm nie 15 cm .Tak ,że trochę się to zmieni.

Dom w trakcie budowy z poddaszem użytkowym 118m2 po podłogach więc nie duży ,a zużycie energii spore.

no to jak na dom 120m2 to zużycie 11000 to sporo. Z czego masz postawiony ten dom? jest kilka rzeczy na które niektórzy nie zwracają uwagi a na których można "urwać" sporo kWh - ściany szczytowe wymurowane nie pod połać dachu a 20cm niżej aby połączyć izolację ściany z izolacją poddasza, kominy wentylacyjne - jeśli jest możliwość to je doizolować żeby wymiana ciepła odbywała się w jak największym stopniu przez wymianę samego powietrza itp itd.

Pozostaje Ci zrobić dobre ocieplenie poddasza i wykonać 100% podłogówki aby zakumulować w niej jak najwięcej ciepła - co pozwoli na grzanie pompą ciepła przy jak największym udziale taniego prądu.

A nie można tych rolet zamontować zwyczajnie kilka cm przed oknem? to byłaby chyba najlepsza opcja bo można by okno zamontować z licowaniem do ściany a między nadprożem a skrzynką wsadzić 3-4cm XPS co da dużo lepszy efekt niż 5mm aerogelu i dodatkowo będzie tańsze.

Ale od razu piszę - w temacie rolet i ich montażu nie mam dużej wiedzy.

Ściany są wymurowane tak ,że tam wejdzie ocieplenie i połaczę wszystko razem z ociepleniem zewnętrznym.Dom jest z Solbetu 24 cm 600.W całym domu będzie tylko podłogówka.

Tzn największa puszka rolety łącznie ma jakieś 19.5 cm więc tu już jest max bo dam 5 mm to będzie 20 dojdzie klej wyjdzie 21 cm tak żeby nie wystawała puszka.A nie chcę dawać więcej ocieplenia.

Juz ci napisalem. Pewnych wartosci nie potrafilem zmienic. Moze w programie Schuco to mi sie uda. Sprobuje rano

Nic ci nie chce udowasdniac poza jednym. Mostki jakie tu wmawiacie krzysztofowi niczym mu nie beda grozily a kosztowo moga sie zbilansowa na zero jak opusci rolety

Na jego pytania zaden z was nie odpowiedział skupionu tylko na jednym, podwaniu w watpliwosc wyliczeń czsto matematycznych.

Pomijam nowatorskie reorie wyliczania U dzielac mur na czesc zewnetrzna i wewnetrzna a moze jeszcze srodkowa? ;)

Wyliczenia nIe pasuja bo ukazuja ile kwh faktycznych strat generuja. No tak sa inni co maja w domu i 30 sytopni to i wyniki beda inne. Stopniodni tez zanizona. Masz manipulacja z mej strony.

No tak

Zapomnialem wszyscy tez ogrzewaja pradem to i przyjete 50 groszy/1kwh to tesz oszustwo bo koszt 1kwh jest wyzszy

No i gdzie te obiecane wykresy dla betonowego nadproża i 5 mm aerożelu ???

0,5 cm aerożelu

dla ściany dwuwarstwowej liczy się tak:

R = d / λ (ściany z betonu) + d / λ (ocieplenia ze styropianu)

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,005 m / 0,014 W/(m·K)= 0,574 (m²·K)/W

Współczynnik przenikania ciepła U wyniesie więc:

U = 1/R

U = 1 / 0,574 (m²·K)/W = 1,74 W/(m²·K)

Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach

Powierzchnia skrzynek 2,5 mkw

Straty 1,74*2,5 = 4,35 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 469 kW na cały sezon grzewczy

1,0 cm aerożelu

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,01 m / 0,014 W/(m·K)= 0,932 (m²·K)/W

U = 1/R

U = 1 / 0,932 (m²·K)/W) = 1,07 (W/m²·K)

Idziemy dalej - tak na marginesie takie wymagania na dzień dzisiejszy obowiązują dla okien montowanych w Waszych domach

Straty 1,07*2,5 = 2,675 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 289 kW

Przypomniałem byś podważył te wyliczenia PODWAŻYŁ opierając się na obliczeniach i nie naginając zasad obliczeń celem udowodnienia.... no właśnie czego ?

Możesz się pobawić w wyliczenia temperatur - tu jest fajne opracowanie choć z innym materiałem ściany ale z wzorami - http://www.sp9zakopane.pl/Przetarg_termomodernizacja_10/2_Obliczenia%20cieplne.pdf

Choćbyś nie wiem jak liczył nie masz szansy udowodnić że nadproże osiągnie temperaturę powodującą wykraplanie się na nim pary wodnej i powstawanie na nim lodu

Całość rozbija się tylko o straty, nic innego tylko o kasę jaka będzie uciekać przez to nadproże. Dla ciebie przez cały rok 3- 4 stówy to dużo, dla innych nic nie znacząca wartość zwłaszcza, że po opuszczeniu rolety straty ciepła przez okno ( suma powierzchni okien wielokrotnie przekracza powierzchnie jaką zajmują skrzynki - nie ma znaczenia czy nadproże ma 90 cm długości czy 5 mb) ulegną zmniejszeniu i bilans okaże się i tak pozytywny o nawet tych kwot się nie wyda a nawet kilka zł zostanie w kieszeni

Ja swoje powiedziałem i podtrzymuję

Ktoś powiedział że porównywanie Uw tu wyliczonego do Uw okna mija się z celem - nie do końca

Pomijając elementy okna mające U w tych punktach wielokrotnie wyższe (styk profila z szybą, styk skrzydła w ościeżnicą) czy komukolwiek szyba cała szyba pokryła się wykropolną parą wodną zamieniająca się w lód nawet jak okno jako całość ma Uw 2,4 przy stosowanej wtedy szybie o Ug=2,8-2,9 - standard okien do mniej więcej końca 1998 roku.

Tu poprzez analogie za aerożelem 0,5 cm masz U=2,8 na stronie aerożelu stykającego się z betonowym nadprożem

Dlatego cały czas twierdzę że by nadproże nie przemarzało wystarczy min 5 mm aerożelu lub prawie 2 cm styropianu

Chcesz obalić - wykaż się, ja za Ciebie roboty wykonywać nie będę :)

Zainstalowałem jeszcze raz program, poszło

Skomentuj ;)

5mm:

5mm.jpg

10mm:

10mm.jpg

i tu ogromne zaskoczenie, pozytywne zaskoczenie. Szukałem czerwonej izotermy, szukałem i . ..... znalazłem, jest na ZEWNĘTRZNEJ stronie żelbetu !!!!

A.. no właśnie, może skomentujesz czerwoną i niebieska izotermę ? Co to jest i z czym się je ? ;)

0,5 cm aerożelu

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,005 m / 0,014 W/(m·K)= 0,574 (m²·K)/W

U = 1/R

U = 1 / 0,574 (m²·K)/W = 1,74 W/(m²·K)

Straty 1,74*2,5 = 4,35 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 469 kW na cały sezon grzewczy

1,0 cm aerożelu

R = 0,25 m / 1,15 W/(m·K) + 0,01 m / 0,014 W/(m·K)= 0,932 (m²·K)/W

U = 1/R

U = 1 / 0,932 (m²·K)/W) = 1,07 (W/m²·K)

Straty 1,07*2,5 = 2,675 (W/m2K)

licząc przez stopniodni dla naszego kraju tak zamocowana skrzynka tylko 289 kW

Przypomniałem byś podważył te wyliczenia PODWAŻYŁ opierając się na obliczeniach i nie naginając zasad obliczeń celem udowodnienia.... no właśnie czego ?

Możesz się pobawić w wyliczenia temperatur - tu jest fajne opracowanie choć z innym materiałem ściany ale z wzorami - http://www.sp9zakopane.pl/Przetarg_termomodernizacja_10/2_Obliczenia%20cieplne.pdf

Choćbyś nie wiem jak liczył nie masz szansy udowodnić że nadproże osiągnie temperaturę powodującą wykraplanie się na nim pary wodnej i powstawanie na nim lodu

Całość rozbija się tylko o straty, nic innego tylko o kasę jaka będzie uciekać przez to nadproże. Dla ciebie przez cały rok 3- 4 stówy to dużo, dla innych nic nie znacząca wartość zwłaszcza, że po opuszczeniu rolety straty ciepła przez okno ( suma powierzchni okien wielokrotnie przekracza powierzchnie jaką zajmują skrzynki - nie ma znaczenia czy nadproże ma 90 cm długości czy 5 mb) ulegną zmniejszeniu i bilans okaże się i tak pozytywny o nawet tych kwot się nie wyda a nawet kilka zł zostanie w kieszeni

Ja swoje powiedziałem i podtrzymuję

Ktoś powiedział że porównywanie Uw tu wyliczonego do Uw okna mija się z celem - nie do końca

Pomijając elementy okna mające U w tych punktach wielokrotnie wyższe (styk profila z szybą, styk skrzydła w ościeżnicą) czy komukolwiek szyba cała szyba pokryła się wykropolną parą wodną zamieniająca się w lód nawet jak okno jako całość ma Uw 2,4 przy stosowanej wtedy szybie o Ug=2,8-2,9 - standard okien do mniej więcej końca 1998 roku.

Tu poprzez analogie za aerożelem 0,5 cm masz U=2,8 na stronie aerożelu stykającego się z betonowym nadprożem

Dlatego cały czas twierdzę że by nadproże nie przemarzało wystarczy min 5 mm aerożelu lub prawie 2 cm styropianu

Chcesz obalić - wykaż się, ja za Ciebie roboty wykonywać nie będę :)

Zainstalowałem jeszcze raz program, poszło

Skomentuj ;)

5mm:

[ATTACH=CONFIG]345695[/ATTACH]

10mm:

[ATTACH=CONFIG]345696[/ATTACH]

i tu ogromne zaskoczenie, pozytywne zaskoczenie. Szukałem czerwonej izotermy, szukałem i . ..... znalazłem, jest na ZEWNĘTRZNEJ stronie żelbetu !!!!

A.. no właśnie, może skomentujesz czerwoną i niebieska izotermę ? Co to jest i z czym się je ? ;)

Tak skomentuję pokaż to nie jak będzię -5C ale -10 C czy - 15C - i błagam nie pisz że takich temperatur w Polsce nie ma.

Nie jestem przeciwnikiem rolet bo sam jestem ich zadowolonym użytkownikiem. Należy jednak robić to sensownie aby nie były one źródłem kłopotów.

Moge ale nie zrobie tego.

Atakujesz mnie. Tworzysz nowe teorie traktujac nadproze jakos dziwnie jakby mialo grubosc rowna glebokosci okna itp.

Wykaz sie w koncu i podejmij merytoryczną dyskusję

Pokaz obliczenia. Przebiegi izoterm. Udowodnnij ze 5 mm aerozelu (ok 2 cm styropianu) nie wystarczy by nie bylo przemarzania nadproża. Bo o tym mowimy a nie kW strat bo niektorym wydanie w rok kilku stowek nie przeszkadza zwlaszcza że jest kompensowane zyskiem po opuszczeniu rolety.

Wykaz sie w koncu.

Wykaz takze jak i w jakiej wartosci tak ocieplone nadproze podgrzewa wnetrze latem bo to juz totalna herezja. O ile stopni podniesie temperaturę we wnętrzu . Zacznij działać by udowodnić swoje racje

Ja te przebiegi izoterm mam ale poczekam na ciebie.

Podwaz to co tu napisane i wyliczone albo daj sobie spokój

Oczywiscie ze im wiecej dasz ocieplenia pod skrzynka tym bedzie lepiej ale niektorzy nie maja takiej mozliwosci a Ty ich straszysz bez zadnych podstaw ku temu.

Poki co nie ma sensu kontynuacja dyskusji gdyz poki co nie mazz nic konkretnego do powiedzenia

nikt ważny - trochę racji jest w Twoim stwierdzeniu że dla niektórych kilka stówek w roku wydanych na ogrzewanie to nic. Ale są też tacy dla których te kilka stówek to będzie zwiększenie kosztów ogrzewania nawet o 15-20%. Więc ten temat pomińmy, chociaż według mnie Ty jako monter okien nie powinieneś podchodzić do tego tak lekceważąco - bo mam wrażenie że tak do tego podchodzisz. Już drugi czy trzeci raz czytam Twoją odpowiedź, którą ja tak właśnie traktuję.

Co do przemarzania to owszem - przy pokazanych przez Ciebie izotermach nie będzie przemarzania, ale zadałeś temp -5/+20. Ja nie mam możliwości wygenerowania tego w programikach, więc też chciałbym zobaczyć jak to będzie przy -15/+22. Takie temperatury są niczym specjalnym w naszym klimacie.

Przyznasz że pisanie"mogę, ale nie zrobię tego" nie jest zbyt poważne - chcesz ukryć że przemarzanie jednak będzie? Wstaw proszę przebieg izoterm przy takich właśnie temperaturach - dla Ciebie to kilka minut i rozwiejemy wątpliwości.

Co do oszczędzania ciepła przy zasłoniętych roletach to dla mnie to zwykły "chwyt" sprzedawców. Myślę że skoro roleta jest nieszczelna dla powietrza to temperatura przed i za roletą przy oknach 3-szybowych będzie bardzo podobna, więc te zyski będą niezauważalne.

Może jakiś użytkownik rolet w jakąś mroźną noc pomierzy temp przed i za roletami?

Przy minus 30 stopniach na zewnątrz po wewnętrznej - każdy z Was może to wyliczyć, nie potrzeba programu do wizualizacji

Nie dlatego tego nie zamieszczam, że mam coś do ukrycia (temperatura nadproża dalej będzie na plusie - niestety matematyka jest nieubłagana) tylko chcę byście z końcu sami wykazali się nie tylko wiedzą ale merytorycznym podejściem do tematu,.

Co Ty masz za program który nie pozwala zejść niżej jak minus 5 ? Masz wzory, kalkulator, czas, licz i podaj wyniki

Mówić można wiele głupot lub mądrości tylko trzeba je poprzeć dowodami a nie głosić herezje że nadproże tak ocieplone latem będzie kaloryferem generującym ogroooooomne straty (mam symulacje i uśmiałem się z tych zarzutów)

Na "czuja" możecie tu obaj wypowiadać brednie i podważać wyliczenia, przebiegi izoterm itd. - udowodnijcie swoje racje bo póki co punktuję Was za każdym razem

Nie podchodze nonszalancko do spora oszczędności energii - czy tak trudno zrozumieć, że pytający jak i ogromna część tych co chcą mieć rolety a dom nie został w trakcie budowy przygotowany mają problem ?!

Bilans strat ciepła przy takim ociepleniu nadproża i opuszczeniu rolet to nie jakieś tam pipeprz... marketingowe sprzedawcy tylko fakt - fakt którego też nie podjęliście się obaj wyliczyć bo i po co - przecież obaj wiecie ;)

A Krzychu prosił Was o to nie raz, nie dwa

Więc Panowie, jak wspomniałem, nie ma nic więcej do dodania bo nie jesteście merytorycznie przygotowani do dyskusji i gadacie bzdury strasząc tych którzy mając problem szukają RZETELNEJ informacji a nie idą do kina na horror

hehe popieram nikt ważny nie chce Panowie wszczynać nowej kłótni ,ale taka jest prawda.Wiele wątków poczytałem czy to w budownictwie czy motoryzacji i ludzie naprawdę atakują innych bez żadnych dowodów.Nikt ważny jest jedna z nielicznych osób które poznałem na forum które pomaga i podaje uzasadnienie swoich racji.Nie jest to żadna wazelina tylko podziękowania i informacja dla innych którzy tu dotrą:)

Ja zamawiając rolety nawet nie sadziłem nie myślałem i nie wiedziałem o tych mostkach, później tyle się naczytałem ,że kombinowałem jak by cofnąć zamówienie ,ale na szczęście tego nie zrobiłem.

Nauczyłem się obliczać U i nie dość ,że poszedłem po najcięższej linii oporu w najbardziej nie sprzyjających warunkach i wychodzi mi 90 zł strat na rok.Gdzie to są naprawdę mało realne koszty tym bardziej ,że nawet prąd liczyłem po 52 gr brutto.

Tak więc zamówiłem aerożel 5 mm z naddatkiem na wysuniecie po za nadproża.Facet mówi ,że setki ludzi tak robią i dają róznie 5-30 mm zależy kto ile tam ma miejsca i nic się absolutnie nie dzieje nigdy nikt im nie zgłosił reklamacji.

Przy okazji dowiedziałem się ,że okna do których dopłaciłem zwrócą mi się po 10 latach ,tak samo styropian od najgorszego do najlepszego na rynku to z moich wyliczeń strat na około 80zł rocznie więc fajnie mieć taką wiedzę bo marketing w Polsce sieje straszną psychozę:yes::yes:

Jeżeli czytałeś moje wcześniejsze posty to przedstawiłem konkretne wyliczenia korygujące Twoje. Przy ogrzewaniu prądem kwota wynosi ok. 300Pln zimą . To Ty dysponując programem do wizualizacji izoterm nie chcesz pokazać sytuacji -20C zew. 22C wew. i 5mm aeożelu z betonowym nadprożem. A to program Ci 5mm nie przyjmuje, a to mur z u 0.5 zamiast betonu, lub -5 na zewnątrz. Kto tu manipuluje?