pablosso 07.09.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam, mam nadzieję, że nie powielam. Szukałem na forum, ale znalazłem inne problemy. Mam problem z podtynkowym WC. Po napełnieniu zbiornika, po kilku sekundach zaczyna kapać woda z miejsca oznaczonego na zdjęciu (widać kroplę), która następnie przelewa się do sedesu. Nie jest to problem niedomykania się spłuczki ani zaworu z pływakiem, ponieważ woda zostaje odcięta na prawidłowym poziomie a zaczyna kapać dopiero po chwili z innego miejsca niż standardowo wlewa się do zbiornika. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.09.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Obejrzyj przy pomocy małego lusterka złącze wężyka oraz sam wężyk. Ze zdjęcia wynika, że jest bezpośrednio nad miejscem kapania i tam może coś przeciekać. Po zakręceniu wody możesz nawet spróbować odkręcić metalową nakrętkę wężyka, wyjąć jego koniec i zobaczyć, w jakim stanie są oringi. Nie próbuj tej nakrętki dokręcać kombinerkami ani niczym takim, to nic nie da, a może mocno skomplikować ewentualne późniejsze naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 07.09.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Oprócz małego lusterka, sprawdź to jeszcze papierem toaletowym. Wytrzyj starannie do sucha, owiń kawałkiem papieru toaletowego (jak jest ciasno, to kawałkiem kawałka), zostaw na godzinę nie używając w tym czasie spłuczki, zdejmij i sprawdź, czy są ślady wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosso 07.09.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Dzięki Panowie,jak już kapało, palcami obmacałem wężyk pod jego mocowaniem i tam było sucho.Sprawdzę jeszcze papierem, bo tam ciasno i może coś przeoczyłem.Jest tam jeszcze coś pod mocowaniem wężyka, co może przeciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosso 07.09.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Mały update, nabyłem lusterko i widać pod przyłączem wężyka, w miejscu, gdzie biegnie dalej w prawo plastikowa rurka do pływaka jest mokro - to chyba miejsce wycieku. Czy to się jakoś rozbiera, tam są jakieś uszczelki, czy wymienia cały element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.09.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Nie znam tego konkretnego systemu, ale zwykle wymienia się cały podzespół napełniania, więc pewnie i tutaj tak jest. Niemniej, wymienić zawsze zdążysz, a celem wymiany i tak musisz wyjąć to, co jest. Miejsce na wyciek jest dość nienormalne, więc zacząłbym od szukania wyżej, przy złączu wężyka. Odkręć ten wężyk, jak pisałem i obejrzyj oringi, czy nie sparciałe, nie podwinięte. Możesz też (a nawet powinieneś od tego zacząć) owinąć całość jak wyżej kolega pisał papierem toaletowym (po wytarciu do sucha) i obejrzeć, gdzie papier zaczyna zamakać. Jeśli wężyk będzie ok, to po zlokalizowaniu papierem miejsca przecieku wyciągnij cały blok napełniania (to powinno być możliwe, zwykle trzeba do tego rozchylić palcami jakieś zatrzaski, w necie powinieneś znaleźć instrukcję do twojej spłuczki) i na stole obejrzyj, co cieknie, czy to się da rozebrać i co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosso 07.09.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Dziękuję, zabieram się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosso 09.09.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Papier był suchy, więc postanowiłem wyciągnąć zawór z pływakiem. Przyłącze wężyka jest demontowalne po zsunięciu żółtego elementu (widoczne na zdjęciu). Na elemencie jest uszczelka, która przeciekała. Może ktoś wie, gdzie takie uszczelki można dostać? Z braku innych rozwiązań, obsmarowałem uszczelkę silikonem i scaliłem elementy. Problem rozwiązany (przynajmniej na jakiś czas Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts