kalendarium 07.09.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Pytanie do tych, co już się zbudowali: wybieraliście projekty gotowe czy na zamówienie?Widziałam, że te gotowe nie są takie drogie, co moim zdaniem mocno przemawia na ich korzyść. Chciałabym jednak dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 08.09.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Zaś ja zdecydowanie polecam indywidualny. Koszt projektu to przecież drobiazg w ogólnej cenie budowy domu. A wiem, że wszystko jest tak jak mi się zapragnie. ...sfokusowane - zgroooooooza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 09.09.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Gotowy - znacznie taniej. Zapłacisz z 2000zł + max 500 za przeróbki. Pasqud koszt niby niewielki w porównaniu z całą budową - ale tak myśląc nagle niewielkie koszty na każdym materiale daje nagle 100tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwenni 09.09.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Też się nad tym zastanaawiam, co prawda chodzi o domek bardziej wypoczynkowy ale chyba skorzystam z gotowego projektu. Jak przeglądałam to praktycznie ilość projektów gotowych jest nie do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 11.09.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nasz był niby indywidualny, a tak naprawdę złożony z kilku gotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 11.09.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jeżeli pasuje Ci gotowy - bierz gotowy. Jeżeli z jakichś powodów (ukształtowanie terenu, wymogi gminy) nie możesz sobie takiego znaleźć - zleć projekt. Teoretycznie powinieneś mieć dom szyty na miarę, wpasowany w teren i inny niż wszyscy, chociaż znam przypadke jak w jednej z pracowni projekt indywidualny znalazł się w sprzedaży katalogowej (zapewne kwestia umowy/ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfgolf 14.09.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Dokładnie, tomekwa ma racje. Znam przypadki, że osoby po kupieniu gotowego projektu ze względu na przepisy i Panie z urzędu musiały wydać ładnych kilka tys. na przeróbki u architekta. Trzeba być ostrożnym z gotowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 14.09.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 My szukaliśmy 3 miesiące, przejrzeliśmy wszystko co możliwe i nie znaleźliśmy tego, co nam by się podobało. Wszystko wymagało przeróbek.Finalnie wzięliśmy indywidualny, płacąc za niego 3 krotnie drożej, ale po czasie widzimy, że to była dobra decyzja, bo mamy wszystko tak, jak chcieliśmy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 15.09.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 A ja mam projekt gotowy w którym nie dokonywałam żadnych istotnych zmian,fakt ,że długo szukałam ale wiedziałam czego chcę i jak to mówią kto szuka,ten znajdzie,dom idealnie wpasował się na działkę,spełnia nasze oczekiwania no i zmieścił się w naszym budżecie,jak dla mnie to projekt indywidualny tylko na jakąś bardzo nietypową działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 20.09.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Projekt gotowy wtedy, kiedy wpisuje się w miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego lub warunki zabudowy.Jeśli nie wpisuje się to adaptacje mogą wynieść nawet dwukrotność projektu.Wtedy lepiej projekt na zamówienie.U mnie okazało się, że na terenie mojej działki, nie mogę postawić bliźniaka. A dla domów dwurodzinnych oferta gotowych projektów jest marna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts