Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekreacyjne użytkowanie działki na terenie zalewowym

wuszy1

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do zakupu działki na terenie uznanym przez RZGW "szczególnie zagrożonym powodzią". Świadomy jestem zagrożenia zalaniem, jednak działka jest w bardzo atrakcyjnym dla mnie miejscu, a cena jest równie atrakcyjna. Liczę się z tym, że nawet jak zaleję ją woda raz na jakiś czas to jest to dla mnie dobra inwestycja. Na działce jest murowany domek, który istnieje na mapach od lat 50. Wiem, że żeby prowadzić jakąkolwiek działalność na tym terenie, trzeba mieć zgodę RZGW, które zapewne nie otrzymam. W okolicy są inne działki, tak samo zagrożone zalaniem i jakoś ludzie tam żyją.

Myślałem o tej działce również pod kontem postawienia przyczepy kampingowej, którą mógłbym wykorzystywać jako domek w ciągu roku, a w razie wody powodziowej, bez problemu wywieźć na bezpieczny teren. Jak bym zapragnął odmiany, to zawsze mogę pojechać z nią na wakacje gdzie indziej.

Chciałem spytać, bo może ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenie, do czego może się przyczepić RZGW i czy oni jakoś kontrolują to co się dzieje na tego typu działkach? Chodzi mi o sprawy typu, naprawa ogrodzenia (wymiana starej siatki na nową), czy remont w domku, ewentualnie zrobienie trawnika itp. Czy w praktyce zdarza się, że przyczepiają się do ludzi za taką działalność?