Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór mieszkania od dewelopera...podłaga...

stalowy22

Recommended Posts

Witajcie;

Zbliża się termin odbioru mieszkania od dewelopera...stan deweloperski...

Ostatnio udało się nam wejść na mieszkanie i zaskoczyła mnie pewna rzecz...w narożnikach były wykute części podłogi,...osoba która była na mieszkaniu powiedziała, że jest kwestia taka, że nie było odpowiednio zagęszczone...

Wczoraj ponownie udało się nam wejść na mieszkanie, a tam narożniki już wypełnione nową wylewką i połączone jakąś żywicą czy czymś takim, przeźroczyste...

Pytanie czy czepiać się o to czy po prostu tak ma być?

Drugie pytanie czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na podłogę z laminatu - quick steep? Oraz na kwestie kafelek w łazience?

Cha cha... nie było zagęszczone... ciekawe jak to stwierdził i jak to niedogęszczenie wyglądało? Najpewniej były uniesione narożniki w wyniku braku pielęgnacji wylewek, gdyż nie uwierzę, że deweloper czekał minimum 14 dni na schniecie wylewek, że przykrył wylewki, że zasłonił okna... czas to pieniądz dla dewelopera oczywiście.

Cha cha... nie było zagęszczone... ciekawe jak to stwierdził i jak to niedogęszczenie wyglądało? Najpewniej były uniesione narożniki w wyniku braku pielęgnacji wylewek, gdyż nie uwierzę, że deweloper czekał minimum 14 dni na schniecie wylewek, że przykrył wylewki, że zasłonił okna... czas to pieniądz dla dewelopera oczywiście.

No myślę, że to będzie pierwsze moje pytanie jak wejdę na mieszkanie...dlaczego są wycięte narożniki... ;)

Ale wiadomo...to co nieraz deweloper mówi to jedna rzecz, a to co się działo to druga... ;) Pewnie jest jak mówicie...uniosły się narożniki i ups...

Jedna rzecz którą na bank sprawdzę to 2 m poziomica i każdy narożnik czy odstaje...

Jeszcze jakieś wskazówki przy odbiorze?

Oprócz spraw oczywistych jak chociażby kąty i piony?

No myślę, że to będzie pierwsze moje pytanie jak wejdę na mieszkanie...dlaczego są wycięte narożniki... ;)

Ale wiadomo...to co nieraz deweloper mówi to jedna rzecz, a to co się działo to druga... ;) Pewnie jest jak mówicie...uniosły się narożniki i ups...

Jedna rzecz którą na bank sprawdzę to 2 m poziomica i każdy narożnik czy odstaje...

Jeszcze jakieś wskazówki przy odbiorze?

Oprócz spraw oczywistych jak chociażby kąty i piony?

Spokojnie! w okresie wysychania jastrychu a trwa to kilka do kilkunastu czasami miesięcy. Okres schnięcia zależy od grubości, masy i receptury. W okresie schnięcia warstwa wierzchnia "oddaje" wodę zarobową w postaci pary wodnej najszybciej i ta warstwa wierzchnia się kurczy. Warstwa spodnia, która jest zdecydowanie bardziej wilgotna jest "wiesza" od tej górnej, przez co sama płyta ma na obrzeżach uniesione krawędzie. Od spodu nie leżą na styropianie i łatwo się łamią szczególnie przy słabych i cienkich jastrychach. Na pewno nie był Twój jastrych pielęgnowany tzn. przykryty folią, na drugo dzień po ułożeniu. To pewne! Jak jastrych wyschnie w całym przekroju (grubości) to opada na styropian i przestaje pękać. Wilgotność resztkową jastrych osiąga wtedy gdy w pomieszczeniu jest stała wilgotność 20C i 55%rH przez kilkanaście tygodni i nie jest grubszy, niż 5cm.