Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana działowa połączona ze stropem

Recommended Posts

Witam, jak w temacie, wykonawca szalując strop zaszalował górę ściany działowej i zalał łącznie ze stropem. Większość ściany działowej jest w rysach. Zarysowało po liniach pionowych i poziomych, gdzie zaprawa oraz tam gdzie ten mini wieniec styka się z pustakami działowymi. Mieszkam już (stan surowy 2013) ale dopiero po pomalowaniu i gładziach zauważyłem większość rys. Z drugiej strony ściany jest łazienka, więc płytki plus duże lustro? Nie wiem czy jest teraz sens robić dylatację? Może skoro popękało to samo się zdylatowało? Jakoś nie mam ochoty na małą demolkę. Czy takie płytki mogą odpaść albo lustro pęknąć?

Druga sprawa akurat od otworu (wierconym otwornicą) od nawiewu z wentylacji mechanicznej pojawiła się ledwo zauważalna rysa po suficie na około 2m. Zapewne tynk lekko spękał. W innych pomieszczeniach nie widzę żadnych rys. Czy to może być przez działanie tej dodatkowej podpory stropu?

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się czy mogę kucie przełożyć do najbliższego malowania np. za 2 lata? Nie licząc ewentualnie dodatkowych rys czy pęknięć płytek, to czy może coś poważnego dziać się ze stropem? Skoro na suficie jest minimalna rysa (pewnie na tynku), czyli działania sił są od dołu a tam przecież jest zbrojenie stropu dołem. Mogę to przełożyć na odległy termin? Żeby zrobić dobrą dylatację to będzie demolka w łazience i w pokoju.... O pomieszczenia piętro wyżej się nie przejmuję bo jeszcze tam nie mieszkam, zresztą będą panele na podłodze...

Jak długi jest strop nad tą ścianą i jak bardzo się ugina? Strop może pęknąć też nad ścianką i wówczas powstanie uskok, taki "schodek" na podłodze na piętrze. Generalnie są takie możliwości - pęknięcia na ściance, pęknięcia na posadzce, pęknięcia na stropie nad ścianką. Występujące w różnych kombinacjach osobno i razem. Ostatecznie może i podłoga się zapaść. Piętro nie jest jeszcze zamieszkałe, postawisz meble, dociążysz strop i jeszcze bardziej się ugnie ... i jeszcze bardziej popęka ...

Wymiary od ściany nośnej do ściany nośnej to jakieś 6.3x5.3m. Na rysunku zaznaczyłem czerwonym śladem miejsce otworu wentylacyjnego gdzie zaczyna się mała rysa. Wrzuciłem też zdjęcie zbrojenia, tam gdzie kształtki wentylacyjne to jest granica pomiędzy tym pokojem a łazienką. Zastanawiam się czy samo nacięcie tak na np 10 cm ściany coś pomoże, tak aby z drugiej strony gdzie łazienka nic nie niszczyć?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/0a6699749e5512c3

http://www.fotosik.pl/zdjecie/93b758d4ca57035c

Jest ryzyko, że w wyniku częściowego nacięcia jeszcze szybciej popękają kafelki. Mając świadomość sytuacji i możliwych rezultatów można podjąć świadomą decyzję. Skoro naprawa wiąże się z demolką łazienki to równie dobrze można poczekać i zobaczyć co się stanie w dalszej perspektywie? Jak kafle popękają to będzie i tak będzie okazja do wykonania dylatacji.