Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwo stałe

Recommended Posts

Może, ale po co komplikować sobie układ. Wymiennik nie ma 100% sprawności, a więc tracimy dodatkowo na sprawności całego układu. Zazwyczaj taki układ stosujemy, jak mamy połączyc kocioł na paliwa stałe z kotłem gazowym lub olejowym. Wtedy nie mamy wyjścia chcąc mieć układ zamkniety przy tych ostatnich.

no właśnie, w proponowanym rozwiazaniu do kotła ma być podłączony wymiennik płytowy zamiast układu z laddomat-em co, mimo że zwykle stosowane jest przy łączeniu kotła na paliwo stałe z gazowym, daje ostatecznie lepsze rezultaty.

pozdrawiam,

Eli

mam na co wydawać pieniadze i dlatego jestem na forum i dlatego pytam o tym że takie rozwiązanie jest stosowane dla dwóch kotłów dowiedziałem się przypadkiem a czy można je stosować? o to własnie pytam.

Nic to! Jak bumerang powraca sprawa komina - otóz kominy sa dwa jeden ma wymiary 15x15 - i do tego byla podlaczana stara kotlownia a drugi ma wymiary 25x15 - i podłaczony jest do niego kominek

Czy to ma sens?

Czy moge wykorzystac kominy odwrotnie - mały do kominka duży do kotłowni?

Cały czas zakładam że głupich pytań nie ma - sa tylko głupie odpowiedzi więc pytam (narazie jeszcze) bez żenady

pozdrawiam,

Eli

Bio!

Wspomniałeś wcześniej że 20kW jest OK ale lepiej dodać kW niż potem miec za mało. Kocioł 32kW polecony mi został z powodu "stałopalności" co ma oznaczać że przy moim metrażu domu i przewidywanym zapotrzebowaniu na energię bede mógł ładować drewno do kotła 2 razy dziennie a przy kotle mniejszym bede musiał to robić cześciej. Prawda czy fałsz?

Bio!

Jak rozumiem chodzi Ci o:

"(...) Pytanie. Robię porządnie bo mnie stać na to, czy kleję, bo nie mam kasy?"

Tak chcę porządnie - kasę mam ale jeśli mógłbym inaczej (czytaj taniej) to dlaczego tego nie sprawdzić?

Pozdro,

Eli

Ja bym postawił wszystko od nowa. Ty nie musisz tego brać do siebie. Taniej nie musi być gorzej, ale jak ja to sobie wyobraziłem u Ciebie, to zrobiłbym wszystko od początku. Czasami są takie sytuacje, że nie można przewalić komina, bo biegnie przez cudze mieszkania. Wtedy jest dopiero problem, ale tutaj? Piszę tak, bo nakląłem się w życiu trochę na prowizorki.

A ja się wczoraj dowiedziałem że komin wtedy jest dobry jak płomień zapalniczki przyłożony u podstawy komina wygnie się o 45 stopni

Przepraszam, ale czy zauważyłeś pytanie o "stałopalność"

Pozdro,

Eli

Sorki, ale nie zauważyłem. O co chodzi z tą stałopalnością ?

Postaw rurę fi 50 (2") w pionie i przyłóż zapalniczkę. Eli wybacz, ale skąd Ty dowiadujesz się o takich rewelacjach? Oprócz ciągu kominowego ( te wygięcie płomienia świadczy, że komin ma ciąg) ważny jest jego przekrój.

Ciąg masz, a przekrój?

Tym razem, muszę się pochwalić, też uznałem że opowieść o zapalniczce, choc prawdopodobna, nie ma większego związku z moim pytaniem o to czy wymiary komina są w porzadku. Uwierz mi Bio - miałem tylko zamiar poprawić Ci humor. A pytałem o to człowieka w firmie zajmujacej się technika grzewczą zakładającej kotłownie i c.o.

A pytanie o stałopalność było w poprzednim poście:

"Wspomniałeś wcześniej że 20kW jest OK ale lepiej dodać kW niż potem miec za mało. Kocioł 32kW polecony mi został z powodu "stałopalności" co ma oznaczać że przy moim metrażu domu i przewidywanym zapotrzebowaniu na energię bede mógł ładować drewno do kotła 2 razy dziennie a przy kotle mniejszym bede musiał to robić cześciej. Prawda czy fałsz?"

pozdro,

Eli

Sorki. Nie zauważyłem tego posta. Ja też tak radzę klientom jak chcą, aby im na dłużej jeden wsad paliwa wystarczył. Warunkiem musi być jednak to, że musi to być kocioł ze spalaniem dolnym. Nie wszystkie też konstrukcje zachowują swoją sprawność jak chodzą na mniejszej mocy. Ale ogólnie dobrze Ci radzą. I tutaj jeżeli zdecydujesz się na większą moc kotła, to tym bardziej musisz zrobić porządek z kominem.

Witam

A jakie grzejniki będziesz instalował? Nie wszystkie nadają się do instalacji otwartych.

I jaki piec na paliwa stałe? Z automatyką i podajnikiem , czy coś innego?

Ja przerobiłem instalacje na układ zamknięty, ale dopiero po dokładnym sprawdzeniu jak toto będzie pracować. Jeden sezon instalacja pracowała w instalacji otwartej i sprawdzałem , czy jest możliwość samoczynnego przekroczenia 100st.C

Mój piecyk jest dobrze zabezpieczony ( automatyczny OFF po przekroczeniu 80st.C - aby przekroczyć 100st.C musiałem dosypać paliwa ręcznie ) i raczej nic mi nie grozi.

Problem wymaga b.dokładnego przemyślenia

Pozdrawiam

Tzn, przemyślenie polega na sprawdzeniu (policzeniu?, zbadaniu), że kocioł w przypadku zaniku prądu nie rozgrzeje się do 100 stopni? Czy na czym maja polegać te przemyślenia?