Eli 09.07.2004 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 ale czy rzeczywiście kocioł może pracowac w systemie otwartym a c.o. w zamknietym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Może, ale po co komplikować sobie układ. Wymiennik nie ma 100% sprawności, a więc tracimy dodatkowo na sprawności całego układu. Zazwyczaj taki układ stosujemy, jak mamy połączyc kocioł na paliwa stałe z kotłem gazowym lub olejowym. Wtedy nie mamy wyjścia chcąc mieć układ zamkniety przy tych ostatnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 no właśnie, w proponowanym rozwiazaniu do kotła ma być podłączony wymiennik płytowy zamiast układu z laddomat-em co, mimo że zwykle stosowane jest przy łączeniu kotła na paliwo stałe z gazowym, daje ostatecznie lepsze rezultaty. pozdrawiam,Eli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Masz mieć jak pisałeś jeden kocioł na paliwo stałe, to o jakich tutaj lepszych rezultatach może być mowa? Lubimy komplikować sobie wszysto Ale, jeżeli nie masz na co wydawać pieniędzy............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 mam na co wydawać pieniadze i dlatego jestem na forum i dlatego pytam o tym że takie rozwiązanie jest stosowane dla dwóch kotłów dowiedziałem się przypadkiem a czy można je stosować? o to własnie pytam. Nic to! Jak bumerang powraca sprawa komina - otóz kominy sa dwa jeden ma wymiary 15x15 - i do tego byla podlaczana stara kotlownia a drugi ma wymiary 25x15 - i podłaczony jest do niego kominek Czy to ma sens? Czy moge wykorzystac kominy odwrotnie - mały do kominka duży do kotłowni? Cały czas zakładam że głupich pytań nie ma - sa tylko głupie odpowiedzi więc pytam (narazie jeszcze) bez żenady pozdrawiam,Eli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Eli Jeżeli chodzi o mnie to odpowiedziałem Ci na te właśnie pytania wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Bio! Jak rozumiem chodzi Ci o: "(...) Pytanie. Robię porządnie bo mnie stać na to, czy kleję, bo nie mam kasy?" Tak chcę porządnie - kasę mam ale jeśli mógłbym inaczej (czytaj taniej) to dlaczego tego nie sprawdzić? Pozdro,Eli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Bio! Wspomniałeś wcześniej że 20kW jest OK ale lepiej dodać kW niż potem miec za mało. Kocioł 32kW polecony mi został z powodu "stałopalności" co ma oznaczać że przy moim metrażu domu i przewidywanym zapotrzebowaniu na energię bede mógł ładować drewno do kotła 2 razy dziennie a przy kotle mniejszym bede musiał to robić cześciej. Prawda czy fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Bio! Jak rozumiem chodzi Ci o: "(...) Pytanie. Robię porządnie bo mnie stać na to, czy kleję, bo nie mam kasy?" Tak chcę porządnie - kasę mam ale jeśli mógłbym inaczej (czytaj taniej) to dlaczego tego nie sprawdzić? Pozdro, Eli Ja bym postawił wszystko od nowa. Ty nie musisz tego brać do siebie. Taniej nie musi być gorzej, ale jak ja to sobie wyobraziłem u Ciebie, to zrobiłbym wszystko od początku. Czasami są takie sytuacje, że nie można przewalić komina, bo biegnie przez cudze mieszkania. Wtedy jest dopiero problem, ale tutaj? Piszę tak, bo nakląłem się w życiu trochę na prowizorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 A ja się wczoraj dowiedziałem że komin wtedy jest dobry jak płomień zapalniczki przyłożony u podstawy komina wygnie się o 45 stopni Przepraszam, ale czy zauważyłeś pytanie o "stałopalność" Pozdro,Eli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 A ja się wczoraj dowiedziałem że komin wtedy jest dobry jak płomień zapalniczki przyłożony u podstawy komina wygnie się o 45 stopni Przepraszam, ale czy zauważyłeś pytanie o "stałopalność" Pozdro, Eli Sorki, ale nie zauważyłem. O co chodzi z tą stałopalnością ? Postaw rurę fi 50 (2") w pionie i przyłóż zapalniczkę. Eli wybacz, ale skąd Ty dowiadujesz się o takich rewelacjach? Oprócz ciągu kominowego ( te wygięcie płomienia świadczy, że komin ma ciąg) ważny jest jego przekrój. Ciąg masz, a przekrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eli 09.07.2004 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Tym razem, muszę się pochwalić, też uznałem że opowieść o zapalniczce, choc prawdopodobna, nie ma większego związku z moim pytaniem o to czy wymiary komina są w porzadku. Uwierz mi Bio - miałem tylko zamiar poprawić Ci humor. A pytałem o to człowieka w firmie zajmujacej się technika grzewczą zakładającej kotłownie i c.o. A pytanie o stałopalność było w poprzednim poście: "Wspomniałeś wcześniej że 20kW jest OK ale lepiej dodać kW niż potem miec za mało. Kocioł 32kW polecony mi został z powodu "stałopalności" co ma oznaczać że przy moim metrażu domu i przewidywanym zapotrzebowaniu na energię bede mógł ładować drewno do kotła 2 razy dziennie a przy kotle mniejszym bede musiał to robić cześciej. Prawda czy fałsz?" pozdro,Eli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 09.07.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Sorki. Nie zauważyłem tego posta. Ja też tak radzę klientom jak chcą, aby im na dłużej jeden wsad paliwa wystarczył. Warunkiem musi być jednak to, że musi to być kocioł ze spalaniem dolnym. Nie wszystkie też konstrukcje zachowują swoją sprawność jak chodzą na mniejszej mocy. Ale ogólnie dobrze Ci radzą. I tutaj jeżeli zdecydujesz się na większą moc kotła, to tym bardziej musisz zrobić porządek z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.07.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Witam A jakie grzejniki będziesz instalował? Nie wszystkie nadają się do instalacji otwartych. I jaki piec na paliwa stałe? Z automatyką i podajnikiem , czy coś innego? Ja przerobiłem instalacje na układ zamknięty, ale dopiero po dokładnym sprawdzeniu jak toto będzie pracować. Jeden sezon instalacja pracowała w instalacji otwartej i sprawdzałem , czy jest możliwość samoczynnego przekroczenia 100st.C Mój piecyk jest dobrze zabezpieczony ( automatyczny OFF po przekroczeniu 80st.C - aby przekroczyć 100st.C musiałem dosypać paliwa ręcznie ) i raczej nic mi nie grozi. Problem wymaga b.dokładnego przemyślenia Pozdrawiam Tzn, przemyślenie polega na sprawdzeniu (policzeniu?, zbadaniu), że kocioł w przypadku zaniku prądu nie rozgrzeje się do 100 stopni? Czy na czym maja polegać te przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
400 09.07.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Problem w tym, że kocioł nie myśli. Myślenie powinno nas wyróżniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts