Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostek cieplny przez "daszek"

Tm.

Recommended Posts

W jednym z pomieszczeń, szczególnie zima pojawia si nieprzyjemny mostek cieplny spowodowany tym ze konstrukcja balkonu - a w zasadzie daszka nad wjazdem do garażu przenosi chłód do wnętrza. sprawa wygląda o tyle skomplikowanie że nie jest to prawdopodobnie 100% przyczyna problemu. zima podłoga przy -20*C potrafi mieć 12*C a to czuć, zwłaszcza różnicę temperatur kiedy pod sufitem zbiera się 23*C (grzeje sie mocniej niż potrzeba bo wtedy podłoga miała by już kilka stopni) a nogami chodzi się po 12*C.

Tak wygląda obecna sytuacjarect7078-5.jpg

Nie wiem jak wygląda dokładnie ta konstrukcja stalowa, ni jak jest ułożona wiem tyle że: najpierw zawieszono "tregry" potem ułożono jakieś zbrojenie poprzeczne, zalano betonem a potem wysypano keramzyt. ubito ten keramzyt na który zrobiono docelową wylewkę.

Dlatego nie jestem pewien czy daszek jest winny wychładzania sie podłogi przy scianie czy może cos innego? problem nie występuje w zadnym innym pomieszczeniu ani nawet z drugiej strony pomieszczenia wiec tylko daszek może być juz chyba winien. garaz pod spodem jest nieogrzewany ale w nim nie jest tak zimno jak zimna jest podłoga.

Teraz włąsciwy problem - jak to naprawić?

Zbić daszek, ściąć zbrojenie na krótko i ocieplić od zewnątrz wydaje się najprostrze ale...

1. nie dostane takiego tynku na osłonięcie tego

2. trzeba kupić i zamontować inny daszek -> duże koszta

3. efekt estetyczny będzie słaby (daszek będzie musiał być lekki bo na styropianie to się nie utrzyma a kotwy w ścianę będą musiały być długie wiec znowu bedzie chłod wchodził przez stal...

4. brak pewności ze to rzeczywiście pomoże.

Poniewaz w pomieszczeniu jest robiony generalny remont - można odkuć podłogę wzdłuż ściany i spróbować ulepszyć podłogę - jakieś pomysły jak?

Czy warto położyć na tym kawałku styropian?

Czy wygrzebywać keramzyt i kłaść coś innego?

Wolał bym uniknąć robienia całej na nowo wylewki - pogoda jest jaka jest a długi czas jej schnięcia opóźni montaż paneli o dobry miesiąc.

lada dzień będzie odkuwana podłoga i okaże się czy tam jest ten keramzyt, w jakim on jest stanie i czy przypadkiem tej konstrukcji stalowej to ja nie mam pod podłogą na keramzycie.