maati1980 08.09.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Witam,Jestem współwłaścicielem gruntu rolnego klasy III w gminie w której nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Studium na mojej roli wskazuje przeznaczenie pod zabudowę mieszkalną. Aby móc wybudować siedlisko, wydzierżawiłem brakujące 8ha (dopełniając średnią gminną). Rola ma trzech współwłaścicieli (ja jestem jednym z nich). Spełnione są warunki dostępu do dróg, a najbliższy sąsiad wybudowany jest 100m od działki więc nie będzie kłopotów z mediami.Pytanie 1Czy mogę złożyć wniosek o 3 siedliska? tzn 3 odrębne budynki jednorodzinne?Pytanie 2Jeśli mogę wybudować tylko jedno siedlisko czy będę po jego wybudowaniu sądownie znieść współwłasność i podzielić rolę na trzy mniejsze działki (zgodnie z projektem podziału przedstawionym w sądzie)? Na jednej z tych działek będzie stał dom, a pozostałe będą małymi działkami rolnymi.Pytanie 3Jeśli podzielę początkową rolę na trzy działki i na jednej z nich będzie stało siedlisko, jakie są szanse (ewentualne sposoby) na wybudowanie domów na pozostałych z podziału dwóch działkach. Z góry dziękuję za wsparcie.maati1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts