Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa zagrodowa - ograniczenia

maati1980

Recommended Posts

Witam,

Jestem współwłaścicielem gruntu rolnego klasy III w gminie w której nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Studium na mojej roli wskazuje przeznaczenie pod zabudowę mieszkalną. Aby móc wybudować siedlisko, wydzierżawiłem brakujące 8ha (dopełniając średnią gminną). Rola ma trzech współwłaścicieli (ja jestem jednym z nich). Spełnione są warunki dostępu do dróg, a najbliższy sąsiad wybudowany jest 100m od działki więc nie będzie kłopotów z mediami.

Pytanie 1

Czy mogę złożyć wniosek o 3 siedliska? tzn 3 odrębne budynki jednorodzinne?

Pytanie 2

Jeśli mogę wybudować tylko jedno siedlisko czy będę po jego wybudowaniu sądownie znieść współwłasność i podzielić rolę na trzy mniejsze działki (zgodnie z projektem podziału przedstawionym w sądzie)? Na jednej z tych działek będzie stał dom, a pozostałe będą małymi działkami rolnymi.

Pytanie 3

Jeśli podzielę początkową rolę na trzy działki i na jednej z nich będzie stało siedlisko, jakie są szanse (ewentualne sposoby) na wybudowanie domów na pozostałych z podziału dwóch działkach.

Z góry dziękuję za wsparcie.

maati1980