Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna PCV w płycie wielowarstwowej

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc jak zamontować okno PCV w płycie wielowarstwowej będącą ścianą kontenera.

Płyta ma guboścć około 5,5 cm .Rdzeń płyty stanowi pianka .Okno ,które chcę zamontować w miejsce starego

różni sie wymiarami i profil jest szerszy tj.7 cm.O ile z dopasowaniem okna to dam radę,tylko nie bardzo wiem

jak zmocować go w otworze okiennym ,gdzie jest dookoła cienka blacha wypełniona pianką.

Moja koncepcja jest taka (nie wiem czy słuszna),a w srodek ściany między blachy zamontować kantówkę (łatę ).

Zrobić taki szkielet z łat .Szkielet ten byłby przykręcony do blach (zew.i wew.),a następnie w ten szkielet(ramiak)

zamontować okno na wkręty .

Czy taki poysł może być?

Prosze o poradę.

Przy zwiększaniu otworu można po prostu zagiąć miejscami blachę by stanowiła podporę pod okno a może i miejsce mocowania po bokach.

Kotwy będą widocznie i szczerze mówiąc, jak będą na zewnątrz to szybko skorodują

Dziękuję za zainteresowanie tematem.Okno ,które chcę zamontować ,trochę waży i ma sporą powierzchnię (2,2x1,4_ ,tak więc same kotwy chyba trochę mało.

Obróbka okna ,troche może skomplikowana biorąc pod uwagę ,że profil szerszy od ściany,ale wewnątrz planuje do ścian przykręcic karton-gips,

a zewnątrz obkleić styropianem i jakaś faktura na to.Cały kontener jest zadaszony ,a montowane okno jest w ścianie przy zadaszonym tarasie,problem zaciekania

jest rozwiązany.

Czy można najpierw ustawić samą ościeżnicę na klinach i przymocować ją mechaniczne w otworze okiennym a później założyć skrzydła i zapianować,czy kompletne okno razem ze skrzydłami montować .Przyznam ,ze trochę ciężko ustawić kompletne okno w ścince o małej gubości.