Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Założenia sprzętowe:

1. Powierzchnia domu 130m2 użytkowej. Ogrzewanie na parterze podłogowe w całości, poddasze grzejniki + podłogówka w łazience.
  2. Kominek 17 kW z płaszczem wodnym, wężownicą i dolotem, pracujący w układzie zamkniętym lub otwartym.
  3. Kocioł gazowy 2-funkcyjny, 24kW
  4. Osobny zasobnik na CWU 120L i osobny bufor CO 300L, może bufor 500L.
  5. 3 pompy obiegowe? Zawory zwrotne, zawór trójdrogowy, zawory bezpieczeństwa it, inne.

Założenia funkcjonalne:

• W sezonie zimowym kominek przejmuje funkcję grzania. Ma grzać CWU i CO. Kocioł CO ma tylko wspomagać układy jeśli kominek jest wygaszony lub na sterowniku nie mamy w układzie zadanych temperatur.
  • W sezonie letnim kominek jest wyłączony a kocioł CO podgrzewa tylko i wyłącznie ciepłą wodę i pakuje ją do zasobnika.
  • W momencie kiedy kominek rozgrzeje się do temp. roboczej i włączą się pompy powinien dać sygnał do kotła CO żeby ten się wyłączył.

Praca kominka:

• Możliwość jednoczesnej pracy układów CO i CWU (również z priorytetem CWU)
  • Możliwość pracy bez CWU
  • Blokada innego źródła ciepła w momencie gdy kominek dostarcza ciepło do instalacji (czyli kotła CO)

Możliwe sytuacje:

1. Bufor jest pełny, kominek wygasa, temp. w domu spada poniżej założonej na sterowniku - w tym momencie sterownik powinien uruchomić tylko i wyłącznie pompę obiegową z bufora na układ ogrzewania.

2. Kominek jest wyłączony, brak ciepłej wody w buforze - funkcję grzania przejmuje kocioł CO. Kocioł gazowy NIE ładuje zasobnika, grzeje bezpośrednio na układ.

Pytania:

1. Jak ten układ powinien wyglądać? Potrafi ktoś to rozrysować?

2. Jaki sterownik kominka polecacie? Iloma pompami ma sterować?

W skrócie: POMOCY! :)

Ja mam tak zrobione. Kocioł Vitodens 300-w, rozszerzenie EA1, AE1 + mieszacze na rozdzielacz parter i osobny na rozdzielacz piętro + obwód grzejniki bez mieszacza - standard w domku jednorodzinnym.

Kominek w układzie zamkniętym.

Bufor 750l z wężownicą z układu kominka. Dodatkowo bufor jest grzany przez kocioł Viessmanna Vitodens 300-W, ale w pełnej objętości - nie przez wężownicę.

Zasibnik CWU 300l z dwoma wężownicami. Wykombinowałem sobie tak, że albo kocioł grzeje wężownicę górną i dolną, albo tylko górną. W lecie grzeje cały zbiornik. W zimie natomiast kocioł grzeje mi wężownicę górną (jako podstawowe źródło ciepła), a kominek wężownicę dolną. Przełączenie lato/zima mam ręczne zaworami. W momencie kiedy działa pompa kominka ładujaca zbiornik 750l CO, to stycznik, który załącza pompę ma jeszcze za zadanie zewrzeć obwód w EA1 (rozszerzenie do magistrali Viessmanna). Odpowiednio skonfigurowane blokuje odpalenie palnika na obiegi CO.

Dokończe później... bo mam koniec baterii.