roodik79 09.09.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Założenia sprzętowe: Powierzchnia domu 130m2 użytkowej. Ogrzewanie na parterze podłogowe w całości, poddasze grzejniki + podłogówka w łazience. Kominek 17 kW z płaszczem wodnym, wężownicą i dolotem, pracujący w układzie zamkniętym lub otwartym. Kocioł gazowy 2-funkcyjny, 24kW Osobny zasobnik na CWU 120L i osobny bufor CO 300L, może bufor 500L. 3 pompy obiegowe? Zawory zwrotne, zawór trójdrogowy, zawory bezpieczeństwa it, inne. Założenia funkcjonalne: W sezonie zimowym kominek przejmuje funkcję grzania. Ma grzać CWU i CO. Kocioł CO ma tylko wspomagać układy jeśli kominek jest wygaszony lub na sterowniku nie mamy w układzie zadanych temperatur. W sezonie letnim kominek jest wyłączony a kocioł CO podgrzewa tylko i wyłącznie ciepłą wodę i pakuje ją do zasobnika. W momencie kiedy kominek rozgrzeje się do temp. roboczej i włączą się pompy powinien dać sygnał do kotła CO żeby ten się wyłączył. Praca kominka: Możliwość jednoczesnej pracy układów CO i CWU (również z priorytetem CWU) Możliwość pracy bez CWU Blokada innego źródła ciepła w momencie gdy kominek dostarcza ciepło do instalacji (czyli kotła CO) Możliwe sytuacje: 1. Bufor jest pełny, kominek wygasa, temp. w domu spada poniżej założonej na sterowniku - w tym momencie sterownik powinien uruchomić tylko i wyłącznie pompę obiegową z bufora na układ ogrzewania. 2. Kominek jest wyłączony, brak ciepłej wody w buforze - funkcję grzania przejmuje kocioł CO. Kocioł gazowy NIE ładuje zasobnika, grzeje bezpośrednio na układ. Pytania: 1. Jak ten układ powinien wyglądać? Potrafi ktoś to rozrysować? 2. Jaki sterownik kominka polecacie? Iloma pompami ma sterować? W skrócie: POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 10.09.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja mam tak zrobione. Kocioł Vitodens 300-w, rozszerzenie EA1, AE1 + mieszacze na rozdzielacz parter i osobny na rozdzielacz piętro + obwód grzejniki bez mieszacza - standard w domku jednorodzinnym.Kominek w układzie zamkniętym.Bufor 750l z wężownicą z układu kominka. Dodatkowo bufor jest grzany przez kocioł Viessmanna Vitodens 300-W, ale w pełnej objętości - nie przez wężownicę. Zasibnik CWU 300l z dwoma wężownicami. Wykombinowałem sobie tak, że albo kocioł grzeje wężownicę górną i dolną, albo tylko górną. W lecie grzeje cały zbiornik. W zimie natomiast kocioł grzeje mi wężownicę górną (jako podstawowe źródło ciepła), a kominek wężownicę dolną. Przełączenie lato/zima mam ręczne zaworami. W momencie kiedy działa pompa kominka ładujaca zbiornik 750l CO, to stycznik, który załącza pompę ma jeszcze za zadanie zewrzeć obwód w EA1 (rozszerzenie do magistrali Viessmanna). Odpowiednio skonfigurowane blokuje odpalenie palnika na obiegi CO. Dokończe później... bo mam koniec baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts