Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie ścian

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar tynkować ściany i generalnie przygotować je pod malowanie, wynajmując do tego pana "Ziutka", ale chcę mu zapewnić materiały. Ściany w kamienicy/bloku (ponad 100 letni pro niemiecki budynek), mam zamiar kupić:

1. Grunt głęboko penetrujący CEKOL DL-80.

2. Knauf Tynk maszynowy MP 75 - nie wiem tylko czy zwykły czy lekki, różnica w cenie 1zł - HELP

3. Siatki z włókna szklanego, ale też nie wiem jakie - HELP

4. Chyba powinienem jeszcze raz kazać mu zagruntować ściany po tynkowaniu, ale jakim gruntem? - HELP

5. Gładź szpachlowa, ale jaka? - HELP

Proszę o pomoc i rady.

Gość grend
Witam,

mam zamiar tynkować ściany i generalnie przygotować je pod malowanie, wynajmując do tego pana "Ziutka", ale chcę mu zapewnić materiały. Ściany w kamienicy/bloku (ponad 100 letni pro niemiecki budynek), mam zamiar kupić:

1. Grunt głęboko penetrujący CEKOL DL-80.

2. Knauf Tynk maszynowy MP 75 - nie wiem tylko czy zwykły czy lekki, różnica w cenie 1zł - HELP

3. Siatki z włókna szklanego, ale też nie wiem jakie - HELP

4. Chyba powinienem jeszcze raz kazać mu zagruntować ściany po tynkowaniu, ale jakim gruntem? - HELP

5. Gładź szpachlowa, ale jaka? - HELP

Proszę o pomoc i rady.

Pan Ziutek będzie mieszał TAKI tynk w wiadrze ??? Stary dom = krzywe sciany dużo tynku. Proponuje jednak normalna ekipe albo pan Ziutek i tynk cw koniecznie na listwach

Pan Ziutek będzie mieszał TAKI tynk w wiadrze ??? Stary dom = krzywe sciany dużo tynku. Proponuje jednak normalna ekipe albo pan Ziutek i tynk cw koniecznie na listwach

Ziutek od 30 lat pracuje w "wykończeniówce" i na szczęście miałem możliwość zobaczyć jego pracę. Jednakże sam chcę zadecydować co będzie na moich ścianach, dlatego pytam ludzi z doświadczeniem.

Gość grend
Ziutek od 30 lat pracuje w "wykończeniówce" i na szczęście miałem możliwość zobaczyć jego pracę. Jednakże sam chcę zadecydować co będzie na moich ścianach, dlatego pytam ludzi z doświadczeniem.

To jest pierwsza osobą która tynkuje takim tynkiem indywidualnie mieszając w wiadrze - jestem pełen podziwu. Wykończeniówka to nie tynkowanie. Jakbys dobrze przeczytal to tobie nie narzucam co ma być na scianach.....

• 1 month później...
Mam pytanie odnośnie tynków, jestem przed położeniem tynku w nowym domu, tynki na ścianach będą cementowo wapienne a na sufitach gipsowe, moje pytanie czy w łazienkach gdzie będą płytki aż po sufit jest sens tynkować ? czy tylko daje się jedną warstwę aby zakryć bloczki, i czy gipsówka na suficie w łazience do dobry pomysł? Dom wykonany w całości z silikatów