Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie dachówki ceramicznej Piano - Meyer-Holsen - porada

DonkaZimerman

Recommended Posts

Wielka prosba o porade, czy nasza dachowa jest ulozona poprawnie? My widzimy wiele niedorobek (wsciekli wrocilismy z budowy dzisiaj), ale chcemy tez poznac opinie obiektywne...

1. tu mnie irytuje wykonczenie tej ostatniej dachówki w narożniku; uważam że powinna być docięta w kształcie litery L albo inaczej rozwiązana a nie takie szkaradztwo

1.jpg

2. z kolei poniższe jest nad samym wejściem do garażu, od frontu, w miejscu najbardziej reprezentacyjnym.

mam przykre wrażenie, że dekarzom się zapomniało o dołożeniu jednej docietj dachówki i zostawili na wierzchu gołe zamki

2.jpg

3. i wreszcie te obróbki wokół komina i okien… Rozmawiałam tel z wykonawcą i tłumaczył mi coś, że na tej blasze otulającej okno i komin są takie przetłoczenia, zapobiegające nawianiu śniegu. z drugiej strony wygląda to dość niechlujnie

a i tak koło okna widać odkryte boki dachówki więc ten śnieg i tak tam wejdzie...

3.jpg

Zdjęcie całościowe:

4.jpg

Co sadzicie? Z gory dzieki za info.

Edytowane przez DonkaZimerman

Znajomi, nie znajomi, ale budowa dachu nie trwa tygodnia. Trzeba być codziennie na budowie i patrzyć, a wcześniej doczytać na ten temat. Kierownik budowy też mógły się zainteresować przebiegiem prac. Dach oczywiście do poprawy. Szkoda nerwów, przy czym ta partacka ekipa powinna poprawiać pod nadzorem, albo nająć inną, a tą obciążył kosztami - tylko który inwestor na taki krok się odważy ???

Ekipa byla sprawdzana, polecana, ogladalismy ich robote na paru domach i bylo w porzadku.

Na budowie jestesmy codziennie, natomiast wszystkie fuckupy widac jak na dloni dopiero po polozeniu calej polaci i faktycznie dopiero na koniec jak ulozyli wszystko widac bylo dokladnie, ze cos jest nie tak. W miedzyczasie tez im zwracalismy uwage na rozne rzeczy.

Podzwonilismy po dekarzu jakosci Meyer-Holsena, po innych dekarzach, po firmie w ktorej wzielismy material i w ktorej oni pracuja, wezwalismy tez kierownika budowy. Co ciekawe kierownik budowy powiedzial ze robota jest dobra - hehe. Bo funkcjonalnie pewnie tak, natomiast estetycznie nie bylo to do przyjecia.

Zawiezlismy fachowcow na budowy gdzie dachowka - ta sama - jest położona rowno i pokazalismy, ze sie da, ze ma byc tak i koniec kropka.

Juz mielismy wzywac audyt dachu i faktycznie nie placic tym dekarzom/zdzierac dachowke i wzywac innych, ale ogarneli sie lekko postraszeni…

3 dni poprawiali i naokolo okien, naokolo kominow i te klawisze, ktore im wyszly.

Bylo troche nerwow, ale zaparlismy sie i powiedzielismy, ze nie po to tyle kasy wydalismy zeby dach wygladal na nierowny. Poczatkowo ciagle slyszalam, ze to wina materialu i ze to nie kafle… Ale powiedzialam, ze mam to naprawde gdzies bo i material i robota jest z jednej firmy, wiec jak material jest zly to niech go sobie reklamuja i biora dobry, albo dobieraja tak, zeby klawiszy nie bylo…

Stalismy nad nimi my i pokazywalismy paluchem, co nie tak i poprawili.

hehe, na koniec szef dekarzy powiedzial "przepraszamy i dziekujemy, bo tutaj na tej budowie sami sie czegos naucyzlismy"… lekko żenujące, ale ja jestem zadowolona, ze final jest dobry…

ekipy polecac nie bede, bo bedac w 9 miesiacu ciazy lekko stresu sie najadlam, ale teraz jestem zadowolona z efektu. I o to chodzilo…

Mozna przejsc do dalszych prac i kolejnych fachowcow :D

Edytowane przez DonkaZimerman