Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym to zasypać?

Recommended Posts

Panowie,

Od kilku dni przygotowuję swoją działkę, aby móc wczesną wiosną ruszyć z pracami na przyszłej budowie. Mam wyciętę drzwa , a było ich sporo. Niebawem przyjedzie koparka powyrywać korzenie.

Zostaje mi jeszcze jedna zagwostka. Na działce ktróra wytyczył geodeta teść kilkanaście lat temu chciał zrobić oczko wodne, wykopali dół mniej wiecej 5metrów na 7 metrow o głębokosci okolo 160 cm.

Wytyczonego budynku jeszcze nie mam, ale po wstepnych obliczeniach najprawdopodoniej na brzegu niedoszlego oczka bedzie przechodził fundament. Chciałbym to zasypać jeszcze przed zimą aby się dobrze uleżało.

Proszę o rady czym najlepiej zasypać taki dół aby w przyszłości mi nie "siadł"

Dziękuje.

• 3 weeks później...

Jarmar - a co mam zrobić w przypadku gdy chce wczesną wiosną ruszyć z budowa a zasypać to coś mam zamiar na przełomie dwóch tygodni? Bo nie widzę tego zasypywać w trakcie robót... mam kompletna pustkę. Myślałem jeszcze zeby w tym miejscu poszerzyc fundament z 60cm na 80 cm... jest to jakies rozwiazanie? Dodam, że w tym miejscu bedzie przechodzil tylko jeden niedłuży odcinek ławy fundamentowej od strony salonu

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dobry-klimat,2179,0,0.htm

Pracę chce wykonać jak wyżej opisałeś.

Edytowane przez kasiamirek

Jak było tam oczko to wybrać ten nawodniony grunt, humus. Wybrać wszystko co organiczne, i wszystko co nasypane dobrze by bylo aby kierownik ocenil to fachowym okiem. A dopiero potem zasypywać warstwami i ubijać

Tam miało być oczko, lecz nigdy nie zostało zalane. Poprostu wykopana dziurą kilka lat temu i tak zostało. Nigdy niczym nie było zalewane. To chyba na plus?

Tam miało być oczko, lecz nigdy nie zostało zalane. Poprostu wykopana dziurą kilka lat temu i tak zostało. Nigdy niczym nie było zalewane. To chyba na plus?

Czy plus czy minus zawsze Alpinus - chyba już go nie a to nie reklama;)

To zebrać do czystego nie ruszanego gruntu 3-5-10 cm pokaże łopata.