Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszenie sosnowych desek

Kagyu

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka desek sosnowych 3,2cmX18cmX5m

Aktualna wilgotność to ok 18-20%

Muszę te dechy doprowadzić do 9%,

W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy jak doprowadzę wilgotność do 9% to bardzo zmieni się wymiar?

Jeśli 3,2 spadnie nawet do powiedzmy 2,8 to ok, ale jeśli spadnie mi to 18cm to pojawia mi się poważny problem w całym projekcie :o

2. Jak najbezpieczniej to wysuszyć i jak długo może to potrwać z zejściem z tych 20 do 9%

Dziękuję za pomoc

Kagyu

• 2 weeks później...
Najbezpieczniej położyć w sztaplu z przekładkami w pomieszczeniu w którym będą użyte (deska podłogowa?) tak na rok. Możesz przyspieszyć proces suszenia wentylując sztapel np wentylatorem. Przy dużym wentylatorze to jeden - dwa miesiące. Niestety ale te 10% może się skurczyć.

Dobra rada, przy czym musi być ciepło >25oC i sucho < 40%RH.

Drewno sosnowe przy tej zmianie wilgotności skurczy się o ok. 2 - 3% czyli straci na szerokości od ok. 4 do ok, 5 mm w zależności od usłojenia.

Na grubości w podobnych proporcjach,natomiast z długości, praktycznie wcale.

Pozdrawiam.

Dobra rada, przy czym musi być ciepło >25oC i sucho < 40%RH.

Drewno sosnowe przy tej zmianie wilgotności skurczy się o ok. 2 - 3% czyli straci na szerokości od ok. 4 do ok, 5 mm w zależności od usłojenia.

Na grubości w podobnych proporcjach,natomiast z długości, praktycznie wcale.

Pozdrawiam.

Trochę źle się wyraziłem. 10% to strata na obróbce związana z wysychaniem. Tyle trzeba założyć. Jak kolega ma dechy 180 mm to z obróbką te 10% będzie bardzo dobrym wynikiem.

• 1 month później...