Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz podłogówki pod poziomem ?

Draxo

Recommended Posts

Mój pseudo hydraulik skopał trochę sprawę z instalacją . Podłogówka słabo grzeje . Po wizycie kolejnego fachowca trochę się załamałem . Wszystko prawie porobione źle . Trzeba kuć i przerabiać . Dom oddany 3 miesiące temu do zamieszkania a tu takie coś mam mieć ? Remont od nowa... Normalnie załamka.

Już tłumaczę ...

Mam razem 4 pętle grzewcze od podłogówki , 3 na parterze i jedna na piętrze . Niby nic takiego gdyby rozdzielacz był na piętrze , u mnie jest w piwnicy.. na dodatek podłączony odwrotnie tzn . podejściami u góry rozdzielacza. Fachowiec twierdzi , że tak się nie da i to nie ma prawa grzać poprawnie ponieważ powietrze pójdzie do góry i zapowietrzy się układ.

Można coś z tym zrobić bez przenoszenia rozdzielacza ? Ratujcie bo nie chcę mieć pół domu rozkutego.

Opcja 1 fachowca : przenieść rozdzielacz

opcja 2 fachowca : zostawić go tam gdzie jest , układ zalać glikolem , płyta wymienna..... tylko koszt tego ustrojstwa to 2 tys. odpada

opcja1 moja delikatnie rozkuć przy pętlach i założyć odpowietrzniki

opcja 2 moja : przy rozdzielaczu wykręcić odpowietrznik , wkręcić rurę , poprowadzić ją przez wentylację kominową na strych i tam jeden odpowietrznik

Inne propozycje ?

Jaką masz powierzchnię domu? W sensie parter/piętro, na których masz położoną podłogówkę?

Ja mam 200 m^2 dom i mam 20 pętli.

Może masz również za mały rozstaw rur w podłodze.

Najlepiej to zrobic osobny rozdzielacz na piętro i osobny na parter, ale zgodnie ze sztuką.

Możesz spróbować instalować odpowietrzniki automatyczne na każdej z pętli, powyżej poziomu podłogi.

Jak masz umowę z hydraulikiem to on ma za to wszystko zapłacić. Wystarczy, że masz w umowie zapis, że ma to być zrobione zgodnie ze sztuką.

Pociągnij partacza do odpowiedzialności.

Mój pseudo hydraulik skopał trochę sprawę z instalacją . Podłogówka słabo grzeje .

co znaczy "słabo grzeje..."???

nie jest gorąca tak jak grzejniki...?

jaki kocioł , sterowanie...?

ps. u moich rodziców sa dwa obwody na piętrze a rozdzielacz w kotłowni na dole i jakoś działa bez zarzutu ...:)

Tak mi się wydaje , że słabo grzeje . Głównie chodzi o łazienkę u góry na piętrze . Podłogówki nie mam dużo , 2 łazienki , kuchnia , mały korytarzyk i kawałek pokoju. Odpowietrzników nie mam żadnych , tylko na rozdzielaczu .

Nie zapowietrza się wam takie rozwiązanie ?

Czyli co ? Zostawić tak jak jest ? Jak to odpowietrzać ?

Tak mi się wydaje , że słabo grzeje . Głównie chodzi o łazienkę u góry na piętrze . Podłogówki nie mam dużo , 2 łazienki , kuchnia , mały korytarzyk i kawałek pokoju. Odpowietrzników nie mam żadnych , tylko na rozdzielaczu .

Nie zapowietrza się wam takie rozwiązanie ?

Czyli co ? Zostawić tak jak jest ? Jak to odpowietrzać ?

a jaka kotłownia, układ mieszania, sterowanie...?

Cała kotłownia będzie przerabiana , prawie wszystko jest tam źle porobione . Teraz interesuje mnie czy podłogówka w takiej sytuacji jest w stanie grzać poprawnie czy musi przenosić rozdzielacz wyżej.

Z poprzednim pseudo hydraulikiem nie miałem żadnej umowy . Nie został do końca rozliczony i nie ma odwagi przyjść poprawić tego co namieszał.

Cała kotłownia będzie przerabiana , prawie wszystko jest tam źle porobione . Teraz interesuje mnie czy podłogówka w takiej sytuacji jest w stanie grzać poprawnie czy musi przenosić rozdzielacz wyżej.

tak to się nie dogadamy...:no:

jaki kocioł ,sterowanie, układ mieszania, jakie długości mają poszczególne obwody grzewcze...?

Kocioł na ekogroszek marki mistal EKW-RAP bodajże 25KW . Sterownik tigra . Pompa do podłogówki i leci na rozdzielacz.

Pętle : Parter, łazienka ok 5m2, korytarz ok 5m2, kuchnia + pokój ok 25m2. Piętro , łazienka ok 10m2.

podłogówka i grzejniki na tym samym rozdzielaczu...?

jakie rozstawy rurek...?

czy grzejniki mają głowice termostatyczne...?

rozumiem że kocioł działa w podtrzymaniu cały czas...?

To jest rozdzielacz tylko na podłogówkę . Grzejniki idą inną pompą , osobny obwód.

Rozstaw rurek od podłogówki ? Dokładnie nie powiem ale było to gdzieś ok 20cm.

Grzejniki posiadają zwykłe zaworki bez głowic.

Obecnie przepalam tylko na wodę . W sezonie cały czas będzie chodził.

To jest rozdzielacz tylko na podłogówkę . Grzejniki idą inną pompą , osobny obwód.

Rozstaw rurek od podłogówki ? Dokładnie nie powiem ale było to gdzieś ok 20cm.

Grzejniki posiadają zwykłe zaworki bez głowic.

Obecnie przepalam tylko na wodę . W sezonie cały czas będzie chodził.

poczekaj do sezonu grzewczego, moim zdaniem to powinno się w miarę wyregulować tak aby nie trzeba było demolować instalacji...

takie przepalanie nic ci nie powie o tym czy podłogówka działa dobrze...

Hydraulik przychodzi za 2 tygodnie.. Czyli co , nie tykać podłogówki ? Będzie grzać poprawnie ? Nie będzie się zapowietrzać ? On uparcie twierdzi , że powietrze pójdzie do góry i nie ma prawa to grzać ?

a jak dostanie się powietrze skoro jest odpowietrzone... ?

trzeba nieć nieszczelny układ aby się zapowietrzał....

Tylko jak to odpowietrzyć ? Normalnie w grzejnikach jest odpowietrznik na górze . U mnie przy rozdzielaczu jest odpowietrznik na samym dole .

puszczasz pompę i otwierasz i zamykasz poszczególne obwody aż do skutku ...

rotametry na rozdzielaczu pokażą ci czy jest przepływ i jaki...

ponoć był jakiś "miszcz" od hydrauliki i co...?, nie wie jak odpowietrzyć...?