Draxo 11.09.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mój pseudo hydraulik skopał trochę sprawę z instalacją . Podłogówka słabo grzeje . Po wizycie kolejnego fachowca trochę się załamałem . Wszystko prawie porobione źle . Trzeba kuć i przerabiać . Dom oddany 3 miesiące temu do zamieszkania a tu takie coś mam mieć ? Remont od nowa... Normalnie załamka. Już tłumaczę ...Mam razem 4 pętle grzewcze od podłogówki , 3 na parterze i jedna na piętrze . Niby nic takiego gdyby rozdzielacz był na piętrze , u mnie jest w piwnicy.. na dodatek podłączony odwrotnie tzn . podejściami u góry rozdzielacza. Fachowiec twierdzi , że tak się nie da i to nie ma prawa grzać poprawnie ponieważ powietrze pójdzie do góry i zapowietrzy się układ. Można coś z tym zrobić bez przenoszenia rozdzielacza ? Ratujcie bo nie chcę mieć pół domu rozkutego.Opcja 1 fachowca : przenieść rozdzielaczopcja 2 fachowca : zostawić go tam gdzie jest , układ zalać glikolem , płyta wymienna..... tylko koszt tego ustrojstwa to 2 tys. odpada opcja1 moja delikatnie rozkuć przy pętlach i założyć odpowietrznikiopcja 2 moja : przy rozdzielaczu wykręcić odpowietrznik , wkręcić rurę , poprowadzić ją przez wentylację kominową na strych i tam jeden odpowietrznik Inne propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 11.09.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jaką masz powierzchnię domu? W sensie parter/piętro, na których masz położoną podłogówkę?Ja mam 200 m^2 dom i mam 20 pętli. Może masz również za mały rozstaw rur w podłodze. Najlepiej to zrobic osobny rozdzielacz na piętro i osobny na parter, ale zgodnie ze sztuką.Możesz spróbować instalować odpowietrzniki automatyczne na każdej z pętli, powyżej poziomu podłogi.Jak masz umowę z hydraulikiem to on ma za to wszystko zapłacić. Wystarczy, że masz w umowie zapis, że ma to być zrobione zgodnie ze sztuką.Pociągnij partacza do odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mój pseudo hydraulik skopał trochę sprawę z instalacją . Podłogówka słabo grzeje . co znaczy "słabo grzeje..."??? nie jest gorąca tak jak grzejniki...? jaki kocioł , sterowanie...? ps. u moich rodziców sa dwa obwody na piętrze a rozdzielacz w kotłowni na dole i jakoś działa bez zarzutu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Tak mi się wydaje , że słabo grzeje . Głównie chodzi o łazienkę u góry na piętrze . Podłogówki nie mam dużo , 2 łazienki , kuchnia , mały korytarzyk i kawałek pokoju. Odpowietrzników nie mam żadnych , tylko na rozdzielaczu . Nie zapowietrza się wam takie rozwiązanie ? Czyli co ? Zostawić tak jak jest ? Jak to odpowietrzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Tak mi się wydaje , że słabo grzeje . Głównie chodzi o łazienkę u góry na piętrze . Podłogówki nie mam dużo , 2 łazienki , kuchnia , mały korytarzyk i kawałek pokoju. Odpowietrzników nie mam żadnych , tylko na rozdzielaczu . Nie zapowietrza się wam takie rozwiązanie ? Czyli co ? Zostawić tak jak jest ? Jak to odpowietrzać ? a jaka kotłownia, układ mieszania, sterowanie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Cała kotłownia będzie przerabiana , prawie wszystko jest tam źle porobione . Teraz interesuje mnie czy podłogówka w takiej sytuacji jest w stanie grzać poprawnie czy musi przenosić rozdzielacz wyżej. Z poprzednim pseudo hydraulikiem nie miałem żadnej umowy . Nie został do końca rozliczony i nie ma odwagi przyjść poprawić tego co namieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Cała kotłownia będzie przerabiana , prawie wszystko jest tam źle porobione . Teraz interesuje mnie czy podłogówka w takiej sytuacji jest w stanie grzać poprawnie czy musi przenosić rozdzielacz wyżej. tak to się nie dogadamy... jaki kocioł ,sterowanie, układ mieszania, jakie długości mają poszczególne obwody grzewcze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Kocioł na ekogroszek marki mistal EKW-RAP bodajże 25KW . Sterownik tigra . Pompa do podłogówki i leci na rozdzielacz. Pętle : Parter, łazienka ok 5m2, korytarz ok 5m2, kuchnia + pokój ok 25m2. Piętro , łazienka ok 10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Kocioł na ekogroszek marki mistal EKW-RAP bodajże 25KW . Sterownik tigra . Pompa do podłogówki i leci na rozdzielacz. Pętle : Parter, łazienka ok 5m2, korytarz ok 5m2, kuchnia + pokój ok 25m2. Piętro , łazienka ok 10m2. podłogówka i grzejniki na tym samym rozdzielaczu...? jakie rozstawy rurek...? czy grzejniki mają głowice termostatyczne...? rozumiem że kocioł działa w podtrzymaniu cały czas...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 To jest rozdzielacz tylko na podłogówkę . Grzejniki idą inną pompą , osobny obwód. Rozstaw rurek od podłogówki ? Dokładnie nie powiem ale było to gdzieś ok 20cm.Grzejniki posiadają zwykłe zaworki bez głowic.Obecnie przepalam tylko na wodę . W sezonie cały czas będzie chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 To jest rozdzielacz tylko na podłogówkę . Grzejniki idą inną pompą , osobny obwód. Rozstaw rurek od podłogówki ? Dokładnie nie powiem ale było to gdzieś ok 20cm. Grzejniki posiadają zwykłe zaworki bez głowic. Obecnie przepalam tylko na wodę . W sezonie cały czas będzie chodził. poczekaj do sezonu grzewczego, moim zdaniem to powinno się w miarę wyregulować tak aby nie trzeba było demolować instalacji... takie przepalanie nic ci nie powie o tym czy podłogówka działa dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Hydraulik przychodzi za 2 tygodnie.. Czyli co , nie tykać podłogówki ? Będzie grzać poprawnie ? Nie będzie się zapowietrzać ? On uparcie twierdzi , że powietrze pójdzie do góry i nie ma prawa to grzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Hydraulik przychodzi za 2 tygodnie.. Czyli co , nie tykać podłogówki ? Będzie grzać poprawnie ? Nie będzie się zapowietrzać ? On uparcie twierdzi , że powietrze pójdzie do góry i nie ma prawa to grzać ? a jak dostanie się powietrze skoro jest odpowietrzone... ? trzeba nieć nieszczelny układ aby się zapowietrzał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Tylko jak to odpowietrzyć ? Normalnie w grzejnikach jest odpowietrznik na górze . U mnie przy rozdzielaczu jest odpowietrznik na samym dole . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Tylko jak to odpowietrzyć ? Normalnie w grzejnikach jest odpowietrznik na górze . U mnie przy rozdzielaczu jest odpowietrznik na samym dole . puszczasz pompę i otwierasz i zamykasz poszczególne obwody aż do skutku ... rotametry na rozdzielaczu pokażą ci czy jest przepływ i jaki... ponoć był jakiś "miszcz" od hydrauliki i co...?, nie wie jak odpowietrzyć...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ja się zastanawiałem jak odpowietrzyć.... Czyli zostawić jak jest i powinno uciągnąć tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ja się zastanawiałem jak odpowietrzyć.... Czyli zostawić jak jest i powinno uciągnąć tak ? jeżeli jest przepływ na pętlach to ma "banglać"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 11.09.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A rozdzielacz może być okręcony ? Podejście węży od góry czy należy go okręcić ? U mnie jest odwrotnie zamontowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.09.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Próbuj najpierw odpowietrzyć pętla po pętli, jest spora szansa, że wygonisz to powietrze i później już powinno być dobrze. Dodałbym jeszcze po odpowietrzniku automatycznym na wejściu do rozdzielacza.Pozostałe opcje albo są kosztowne albo ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.09.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ja się zastanawiałem jak odpowietrzyć.... Czyli zostawić jak jest i powinno uciągnąć tak ? Najlepiej będzie odpowietrzyc przepuszczajac przez każdą pętlę z osobna wodę z sieci pod dużym cisnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts