Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze kanalizacyjne

krzychoo900

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy mogę zrobić do domu tylko przyłącze kanalizacyjne, woda będzie ze studni głębinowej. Stąd moje pytanie ponieważ chciałem zrobić szambo, i teraz się zastanawiam czy jednak się nie przyłączyć do kanalizacji. I nie wiem czy jak robię kanalizację to czy od razu nie muszę podciągać wody miejskiej? Nie wiem co zrobić bo czekam teraz na mapę do celów projektowych, warunki na gaz i prąd już dostałem i zastanawiam się czy się nie śpieszyć z warunkami na kanalizację żeby wszystko do pozwolenia razem przepchnąć, czy mogę tą kanalizację później sobie załatwić, jak to wygląda??

Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.

Witam

Mam pytanie czy mogę zrobić do domu tylko przyłącze kanalizacyjne, woda będzie ze studni głębinowej. Stąd moje pytanie ponieważ chciałem zrobić szambo, i teraz się zastanawiam czy jednak się nie przyłączyć do kanalizacji. I nie wiem czy jak robię kanalizację to czy od razu nie muszę podciągać wody miejskiej? Nie wiem co zrobić bo czekam teraz na mapę do celów projektowych, warunki na gaz i prąd już dostałem i zastanawiam się czy się nie śpieszyć z warunkami na kanalizację żeby wszystko do pozwolenia razem przepchnąć, czy mogę tą kanalizację później sobie załatwić, jak to wygląda??

Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.

Nie musisz podciagac wody razem z kanalizacja. Nie ma takiego wymogu.

Musisz podlaczyc sie do kanalizacji jesli ta jest kolo Ciebie. NIe mozes zrobic oczyszczalni na pewno, pewnie podobnie jest z szambem. Jesli kanalizcja jest gdzies daleko i wtymaga budowy/rozbudowy sieci, a nie budowy samego przylacza to pewnie mozna przeforsowac szambo, choc najczesciej gmina/miasto probuje Cie wykorzystac zebys taka rozbudowe sfinansował. NIe ma tu reguly niestety.

Krotko - przymusy przylaczania sie do wody nie ma, jest przymus przylaczania sie do kanalizacji.

Czy masz juz studnie głebinowa? Jesli nie, to popytaj po sasaidach na jakiej glebokosci i jakiej jakosci wode maja. To zadna gwarancja dla wody z Twojej studni ale spore prawdopodobienstwo ze bedziesz mial podobnie. BARDZO rzadko woda ze studni nie wymaga uzdatniania. Moze sie zdarzyc ze zakup pompy, stacji uzdaniania i jeje eksploatacja wyjdzie duzo drozej od wody miejskiej. Darmowa woda ze studni to mit. I mowa tu nie o filterku narurowym z wkladem tylko o kolumni filtracyjnej, czasem dwóch, kosztujace pare tysiecy PLN.