krzychoo900 11.09.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam Mam pytanie czy mogę zrobić do domu tylko przyłącze kanalizacyjne, woda będzie ze studni głębinowej. Stąd moje pytanie ponieważ chciałem zrobić szambo, i teraz się zastanawiam czy jednak się nie przyłączyć do kanalizacji. I nie wiem czy jak robię kanalizację to czy od razu nie muszę podciągać wody miejskiej? Nie wiem co zrobić bo czekam teraz na mapę do celów projektowych, warunki na gaz i prąd już dostałem i zastanawiam się czy się nie śpieszyć z warunkami na kanalizację żeby wszystko do pozwolenia razem przepchnąć, czy mogę tą kanalizację później sobie załatwić, jak to wygląda?? Pozdrawiam i z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.09.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam Mam pytanie czy mogę zrobić do domu tylko przyłącze kanalizacyjne, woda będzie ze studni głębinowej. Stąd moje pytanie ponieważ chciałem zrobić szambo, i teraz się zastanawiam czy jednak się nie przyłączyć do kanalizacji. I nie wiem czy jak robię kanalizację to czy od razu nie muszę podciągać wody miejskiej? Nie wiem co zrobić bo czekam teraz na mapę do celów projektowych, warunki na gaz i prąd już dostałem i zastanawiam się czy się nie śpieszyć z warunkami na kanalizację żeby wszystko do pozwolenia razem przepchnąć, czy mogę tą kanalizację później sobie załatwić, jak to wygląda?? Pozdrawiam i z góry dzięki za odp. Nie musisz podciagac wody razem z kanalizacja. Nie ma takiego wymogu. Musisz podlaczyc sie do kanalizacji jesli ta jest kolo Ciebie. NIe mozes zrobic oczyszczalni na pewno, pewnie podobnie jest z szambem. Jesli kanalizcja jest gdzies daleko i wtymaga budowy/rozbudowy sieci, a nie budowy samego przylacza to pewnie mozna przeforsowac szambo, choc najczesciej gmina/miasto probuje Cie wykorzystac zebys taka rozbudowe sfinansował. NIe ma tu reguly niestety. Krotko - przymusy przylaczania sie do wody nie ma, jest przymus przylaczania sie do kanalizacji. Czy masz juz studnie głebinowa? Jesli nie, to popytaj po sasaidach na jakiej glebokosci i jakiej jakosci wode maja. To zadna gwarancja dla wody z Twojej studni ale spore prawdopodobienstwo ze bedziesz mial podobnie. BARDZO rzadko woda ze studni nie wymaga uzdatniania. Moze sie zdarzyc ze zakup pompy, stacji uzdaniania i jeje eksploatacja wyjdzie duzo drozej od wody miejskiej. Darmowa woda ze studni to mit. I mowa tu nie o filterku narurowym z wkladem tylko o kolumni filtracyjnej, czasem dwóch, kosztujace pare tysiecy PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts