lampo 11.09.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jaki dach będzie najtańszy?Blacha?Czy nie ma za dużego hałasu przy deszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.09.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Najtańszy będzie gdy się użyje trwałych materiałów i prawidłowo się je ze sobą połączy. Nie będziesz musiał za kilka lat robić wszystkiego od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.09.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Najdrożej wychodzi gont bitumiczny (czyli papa) bo często po 10 latach jest do wymiany.Ja mam tanią dachówkę betonową z gwarancją na piśmie na 35 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 11.09.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Według mnie najtaniej wychodzi eurofala.Jest lekka więc konstrukcja dachu nie musi być jakaś bardzo droga tylko wystarczy taka jak pod blache,układanie jest proste jak układanie blachy więc robotnicy nie wezmą drogo jak za np:dachówke a do tego eurofala wytrzyma spokojnie kilkadziesiat lat i przeżyje każdą blachę bo to jest materiał który nie rdzewieje.A do tego według mnie wygląda dużo lepiej niż oklepana blachodachówka. http://mmagro.pl/files/4413/9505/8674/9.jpg Edytowane 11 Września 2015 przez Adrian1224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 13.09.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Blacha i blachodachówka to raczej kiepski pomysł. Nie tłumią dźwięków tak jak dachówka, a i latem temperatura na poddaszu uniemożliwia spokojnego życia. Jeśli masz więcej pieniędzy to zainwestuj w betonową/ceramiczną dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Blacha i blachodachówka to raczej kiepski pomysł. Nie tłumią dźwięków tak jak dachówka, a i latem temperatura na poddaszu uniemożliwia spokojnego życia. Jeśli masz więcej pieniędzy to zainwestuj w betonową/ceramiczną dachówkę. Przede wszystkim przelicz czy dachówka betonowa wychodzi drożej. U mnie 6 lat temu cena była praktycznie taka sama. Bez namysłu wziąłem tanią dachówkę i raczej żałować nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 14.09.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Tylko że to nie jest kwestia ceny samej blachy i dachówki ale i wykonania więźby dachowej.Dachówka jest o wiele cięższa i więźba musi być dużo masywniejsza a to też są koszty i trzeba brać to pod uwagę.Ale jednak blacha nie przebije dachówki pod względem trwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.09.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Tylko że to nie jest kwestia ceny samej blachy i dachówki ale i wykonania więźby dachowej. Dachówka jest o wiele cięższa i więźba musi być dużo masywniejsza a to też są koszty i trzeba brać to pod uwagę. Ale jednak blacha nie przebije dachówki pod względem trwałości. Mój architekt mi powiedział że obecnie dachy się robi równie solidne bez względu na pokrycie. Chodzi o bezpieczeństwo podczas wichur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 17.09.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Teraz więźby w nowych budynkach są na tyle wytrzymałe, że dachówka jest jak najbardziej brana pod uwagę. Ja przy budowie swojego domu od razu powiedziałem, że musi być dachówka, bo blacha w zupełności do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 20.09.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Najdrożej wychodzi gont bitumiczny (czyli papa) bo często po 10 latach jest do wymiany. Ja mam tanią dachówkę betonową z gwarancją na piśmie na 35 lat. z tym się nie zgodzę - w mojej okolicy jest dużo dachów krytych gontem bitumicznym i po 15 latach nic się nie dzieje. No może niektóre jedynie trochę zazieleniały. Sam też położyłem u siebie taki gont. Co do tego jaki dach jest najtańszy - zdecydowanie blachą można pokryć najtaniej z racji taniej samej blachy jak i tego że blacha jest lekka (porównując do innych pokryć dachowych), więc nie wymaga tak potężnej więźby jak w przypadku np. dachówki a to też jakieś oszczędności Edytowane 20 Września 2015 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.09.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 A mojemu koledze po 10 latach gont zaczął przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 20.09.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Taki lepszej firmy który kosztuje podobnie jak blacha czy jakiś tani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyK 19.10.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Zgadzam się z DACxxxAZ najtańszy dach to ten wykonany z trwałych materiałów;) dlatego ja u siebie mam dachówkę ceramiczną, niby droga, ale położona porządnie będzie służyć długie, długie lata. Jednorazowo wydaje się dużo, ale jeśli weźmiemy pod uwagę czas i to jak długo dach będzie służył wcale cena nie wydaje się taka duża. Ja zanim zdecydowałem się na materiał to poprosiłem firmę Bauen, która dach robiła o wycenę dachu pokrytego dachówką ceramiczną i blachą, różnica była, ale jak pomyślałem właśnie o trwałości, dachówka wygrała, zresztą estetyczniej wygląda, dach super się prezentuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.10.2015 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Zdecydowanie najdroższy dach w relacji cena/ żywotność to dach kryty gontem bitumicznym. Pisanie, że pod blachodachówke można zastosować odchudzoną więźbę bo będzie taniej to czysta demagogia. Taniej o ile? O 500,-~1000,-. Jakie to oszczędności? Odchudzenie więźby to skazanie dachu już do końca jego żywota na lekkie pokrycia czyli najczęściej na blachodachówkę. Życzę rozsądnych i przemyślanych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts