Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dach?

lampo

Recommended Posts

Według mnie najtaniej wychodzi eurofala.

Jest lekka więc konstrukcja dachu nie musi być jakaś bardzo droga tylko wystarczy taka jak pod blache,układanie jest proste jak układanie blachy więc robotnicy nie wezmą drogo jak za np:dachówke a do tego eurofala wytrzyma spokojnie kilkadziesiat lat i przeżyje każdą blachę bo to jest materiał który nie rdzewieje.

A do tego według mnie wygląda dużo lepiej niż oklepana blachodachówka.

http://mmagro.pl/files/4413/9505/8674/9.jpg

Edytowane przez Adrian1224

Blacha i blachodachówka to raczej kiepski pomysł. Nie tłumią dźwięków tak jak dachówka, a i latem temperatura na poddaszu uniemożliwia spokojnego życia. Jeśli masz więcej pieniędzy to zainwestuj w betonową/ceramiczną dachówkę.

Przede wszystkim przelicz czy dachówka betonowa wychodzi drożej. U mnie 6 lat temu cena była praktycznie taka sama. Bez namysłu wziąłem tanią dachówkę i raczej żałować nie będę.

Tylko że to nie jest kwestia ceny samej blachy i dachówki ale i wykonania więźby dachowej.

Dachówka jest o wiele cięższa i więźba musi być dużo masywniejsza a to też są koszty i trzeba brać to pod uwagę.

Ale jednak blacha nie przebije dachówki pod względem trwałości.

Mój architekt mi powiedział że obecnie dachy się robi równie solidne bez względu na pokrycie. Chodzi o bezpieczeństwo podczas wichur.

Najdrożej wychodzi gont bitumiczny (czyli papa) bo często po 10 latach jest do wymiany.

Ja mam tanią dachówkę betonową z gwarancją na piśmie na 35 lat.

z tym się nie zgodzę - w mojej okolicy jest dużo dachów krytych gontem bitumicznym i po 15 latach nic się nie dzieje. No może niektóre jedynie trochę zazieleniały. Sam też położyłem u siebie taki gont.

Co do tego jaki dach jest najtańszy - zdecydowanie blachą można pokryć najtaniej z racji taniej samej blachy jak i tego że blacha jest lekka (porównując do innych pokryć dachowych), więc nie wymaga tak potężnej więźby jak w przypadku np. dachówki a to też jakieś oszczędności :)

Edytowane przez drapek

• 5 weeks później...
Zgadzam się z DACxxxAZ najtańszy dach to ten wykonany z trwałych materiałów;) dlatego ja u siebie mam dachówkę ceramiczną, niby droga, ale położona porządnie będzie służyć długie, długie lata. Jednorazowo wydaje się dużo, ale jeśli weźmiemy pod uwagę czas i to jak długo dach będzie służył wcale cena nie wydaje się taka duża. Ja zanim zdecydowałem się na materiał to poprosiłem firmę Bauen, która dach robiła o wycenę dachu pokrytego dachówką ceramiczną i blachą, różnica była, ale jak pomyślałem właśnie o trwałości, dachówka wygrała, zresztą estetyczniej wygląda, dach super się prezentuje;)

Zdecydowanie najdroższy dach w relacji cena/ żywotność to dach kryty gontem bitumicznym. Pisanie, że pod blachodachówke można zastosować odchudzoną więźbę bo będzie taniej to czysta demagogia. Taniej o ile? O 500,-~1000,-. Jakie to oszczędności? Odchudzenie więźby to skazanie dachu już do końca jego żywota na lekkie pokrycia czyli najczęściej na blachodachówkę. Życzę rozsądnych i przemyślanych wyborów. Pozdrawiam.