yarecki_wr 11.09.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mam się wkrótce stać właścicielem dwóch małych działek. Zakup z zamysłem, że budynek stanie wykorzystując powierzchnię obu. Teraz jednak słyszę, że w takim przypadku trzeba je najpierw scalić co jest dość czasochłonną procedurą. Czy istnieją jakieś przepisy, które odnoszą się do tego typu sytuacji? Plan zagospodarowania terenu nic na ten temat nie wspomina. Jeśli już nawet nie na dwóch to jak można najbliżej się przysunąć do tej drugiej gdyż z przeciwnej strony stoi słupowa stacja transformatorowa od której chciałbym się możliwie daleko odsunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 11.09.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A może budowa pseudo bliźniaka, czyli na zewnątrz bliźniak, a w środku połączony. Nie kijem go, to pałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 11.09.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 U mnie (powiat myślenicki) nie było problemu żeby postawić dom na 2 działkach. Po prostu wszędzie w papierach były wpisywane oba numery działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 11.09.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Hehe no ciężko, ale pomysł dobry. Ciężko bo kalenice maja być prostopadle do drogi. Trochę nietypowy bliźniak by wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 11.09.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Fabryki powstają na wielu działkach; nie widzę powodu, żeby dom nie mógł, chyba że są jakieś specyficzne ograniczenia w planie miejscowym, albo jakiś geniusz mechanicznie interpretuje przepis o minimalnej wielkości działek. A jaka jest powierzchnia tych działek i czy są w jednej księdze wieczystej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 11.09.2015 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Obie ok 6a. Obie w jednej księdze razem z wieloma innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 11.09.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Możesz budować na dwóch i więcej działkach. Ich ilość nie ma znaczenia. Ważne, żebyś dla wszystkich działek objętych inwestycją mógł podpisać oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane.Widzę tylko takie ograniczenie (nie wiem czy słusznie), że dom powinien rzeczywiście stać na dwóch działkach, a nie np. 1m od granicy - w takiej sytuacji urzędnik mógłby mieć obawy, że po wybudowaniu sprzedasz sąsiednią działkę i dom nie będzie stał w określonej przepisami odległości od granicy. Nie wiem czy te hipotetyczne obawy mogłyby stanowić podstawę do odmowy wydania pozwolenia na budowę. Edytowane 11 Września 2015 przez Wojtek_Wisznia Mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 12.09.2015 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Dzięki Wojtek_Wisznia Mała (miejscowość brałem pod uwagę przy poszukiwaniach, ale wypadł Gajków) za istotne informacje. W sumie działki pod takim kątem do drogi, że budowa miała tak czy siak przechodzić przez granicę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts