Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na dwóch działkach

yarecki_wr

Recommended Posts

Mam się wkrótce stać właścicielem dwóch małych działek. Zakup z zamysłem, że budynek stanie wykorzystując powierzchnię obu. Teraz jednak słyszę, że w takim przypadku trzeba je najpierw scalić co jest dość czasochłonną procedurą. Czy istnieją jakieś przepisy, które odnoszą się do tego typu sytuacji? Plan zagospodarowania terenu nic na ten temat nie wspomina. Jeśli już nawet nie na dwóch to jak można najbliżej się przysunąć do tej drugiej gdyż z przeciwnej strony stoi słupowa stacja transformatorowa od której chciałbym się możliwie daleko odsunąć?

Fabryki powstają na wielu działkach; nie widzę powodu, żeby dom nie mógł, chyba że są jakieś specyficzne ograniczenia w planie miejscowym, albo jakiś geniusz mechanicznie interpretuje przepis o minimalnej wielkości działek. A jaka jest powierzchnia tych działek i czy są w jednej księdze wieczystej?

Możesz budować na dwóch i więcej działkach. Ich ilość nie ma znaczenia. Ważne, żebyś dla wszystkich działek objętych inwestycją mógł podpisać oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane.

Widzę tylko takie ograniczenie (nie wiem czy słusznie), że dom powinien rzeczywiście stać na dwóch działkach, a nie np. 1m od granicy - w takiej sytuacji urzędnik mógłby mieć obawy, że po wybudowaniu sprzedasz sąsiednią działkę i dom nie będzie stał w określonej przepisami odległości od granicy. Nie wiem czy te hipotetyczne obawy mogłyby stanowić podstawę do odmowy wydania pozwolenia na budowę.

Edytowane przez Wojtek_Wisznia Mała