piotraudi 11.09.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 witam mam problem z kierownikiem budowy przed budową omawiałem z nim podniesienie ścianki kolankowej o jednego pustaka czyli 24cmteraz kiedy ścianka kolankowa jest już podwyższona o 1 pustak od orginalnego projektu i ,zostały wylane wieńce i praktycznie zrobiona konstrukcja dachu każe robić zmiane projektu za którą jak to ują po znajomości 800zł pamiętam ze gdzieć czytałem ze jezeli ścianka kolankowa nie zostanie podwyższona o wiecej niż 30cm nie jest potrzebna zmiana projektu sa na to przepisy prawne które bym mógł pokazać kierownikowi ?? oraz jezeli na mapie do celów projektowych naniesiono szambo z jednej strony budynku moge je przenieśc w inne miejsce działki oczywiście z uwzględnieniem odległości tz 5m od domu 2m do granicy 30m od studni itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.09.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Wg mnie, żeby było zgodnie z przepisami, podniesienie ściany kolankowej powinno być uwzględnione na projekcie, jako zmiana adaptacyjna (zmiana istotna - zmienia się kubatura budynku i wysokość). Bez tego możesz mieć problemy z odbiorem. Edytowane 11 Września 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 11.09.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Moim zdaniem nie masz problemu z kierownikiem budowy tylko z wykonywaniem prac niezgodnie z projektem. Pierwsze powinien zostać zmieniony projekt a potem realizowane wg niego. Co do szamba - zmiana jego umiejscowienia jest zmianą w planie zagospodarowania terenu czyli jest zmianą istotną, a co za tym idzie konieczna jest zmiana PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 12.09.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Potwierdzam. Zmiana wysokości scianki kolankowej to zmiana istotna - potrzebny nowy projekt. O takim czymś trzeba mysleć przed budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.09.2015 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 to coś mi sie przewidziało o max podniesieniu ścianki kolankowej o 30cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 13.09.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 to coś mi sie przewidziało o max podniesieniu ścianki kolankowej o 30cm? No to tak: 1. Możesz wstrzymać budowę, udać się do nadzoru budowlanego i poprosić o przeprowadzenie tzw. postępowania naprawczego - trochę to potrwa, ale nic nie kosztuje i masz wszystko w porządku. 2. Możesz wykonać projekt zamienny i złożyć go w urzędzie, w którym otrzymałeś pozwolenie na budowę i grać wariata, że dopiero zamierzasz wykonać te zmiany i liczyć, że sprawa się nie rypnie - musisz poczekać na nowe pozwolenie i masz ryzyko odwiedzin na budowie. 3. Doprowadzić budowę do końca, liczyć, ze nikt nic nie chlapnie i dopiero udać się do nadzoru budowlanego i odkręcić całośc - także nic to nie kosztuje i sprawa zostanie wyprostowana postępowaniem naprawczym. Proponuję rozwiązanie ostanie, chyba że masz wrogów, którzy doniosą tam gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.09.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 jak dla mnie to kierbud gra wariata i chce przyciac 800zl bo wie ze wyprostowanie tego w papierach bedzie problematyczne i sadzi ze bedziesz wolal dac te 800zl i miec spokoj. do odbioru nikt nie mierzy wysokosci, geodeta przy inwentwryzacji wrysowuje tylko obrys budynku. generalnie jeszczs nie slyszalem zeby kierbud robil z tego problem, twoj moze jakis wyjatkowo wredny. a jak zglosi gdzie trzeba i nadzor przyjdzie na budowe to moga nawet kazac ci rozebrac ta badz ci badz samowole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.09.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 jeszcze przyszlo mi do glowy ze mozesz zagrac sposobem kierbuda, jezeli dokonal wpisu do dziennika ze wieniec zrobiony to ty mozesz zglosic ze kierbud zaakceptowal samowole wykonawcy. tylko wtedy to sie moze niezly cyrk zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 29.09.2015 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 z tego co wiem kierownik ma układ z takim architektem i jeden drugiemu nagania ludzi dlatego tak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1 29.09.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 @jacek.zoo kier budy robili z tego problem jak trzeba było składać świadectwa energetyczne do odbioru budynkow mieszkalnych, wtedy nadzór budowlany po zdjęciu ze świadectwa mógł się dopatrzyć takich zmian nie wstając od biurka nawet (jak chciał). @rubezahlCo do rozwiązania trzeciego to wszystko jest fajnie dopóki coś się z domem nie stanie (np. pożar) a my wtedy będziemy chcieli dostać odszkodowanie z ubezpieczenia. Ubezpieczyciel po dokonaniu oględzin może stwierdzić, że dom był wybudowany niezgodnie z pozwoleniem na budowę i ma prawo do odmowy wypłaty odszkodowania. Budując dom na 100 lat wolę mieć spokojne sumienie że moje dzieci nie będą musiały walczyć po sądach z ubezpieczalnią w razie czego, które tylko czekają żeby zrzucić winę na ubezpieczonego. @piotrekaudiObecna sytuacja nie jest komfortowa również dla samego kier buda ponieważ to on odpowiada swoimi uprawnieniami/nazwiskiem (w izbie) że budowa jest zgodna z pozwoleniem i także swoim portfelem. Jeśli PINB dowie się że są zmiany istotne, finansowo beknie również kier bud a nie tylko inwestor. Jeśli kier bud wcześniej powiedział Ci że spokojnie można podwyższyć budynek a zatem zmienić kubaturę i wymiary charakterystyczne budynku i dał na to przyzwolenie nawet słowne to ja bym go teraz obciążył kosztami projektu zamiennego i nie wypłacił na koniec wynagrodzenia jako rekompensata za poniesione koszty bo w końcu wprowadził Cię w błąd. Oczywiście poinformowałbym kier buda dopiero na koniec, że rozliczeni jesteś projektem zamiennym, za który pieniądze wziął jego kolega więc niech się podzielą teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.09.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 z tego co wiem kierownik ma układ z takim architektem i jeden drugiemu nagania ludzi dlatego tak to wyglada Z tego co wiem w czasie budowy nie zmienia się gabarytów budynku, od zmian jest adaptacja. Nie chcesz korzystać z architekta poleconego przez kierownika znajdź innego. Kierownik budowy odpowiada za zgodność tego co powstaje z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domanvip 11.11.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Wszystko zależy od tego jak zostanie zakwalifikowana samowola budowlana.Jeżeli kier bud się podpisze w dzienniku to rób jak chcesz. Jak Cię nikt nie popierdzieli to wszystko przejdzie bez problemu.Jak Cię popierdziela to zostanie wstrzymana budowa do wyjaśnienia , zapłacisz 500 kary i zrobisz projekt za 800 i się zejdzie.Generalnie 800 to nie dużo i jeżeli zależy Ci na czasie i spokoju to zrób zmianę w projekcie.A kierownikowi powiedz ze masz kogoś kto robi za 600 i nie wiesz co masz zrobić - płacić czy kier postawić liter " jonego wolkera" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts