samotnik 11.09.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mam dopiero wybudowane ławy i jestem na wstępnym etapie rozmyślania o oknach. U kilkoro znajomych widuję energooszczędne okna, które jednak wyraźnie zaciemniają pomieszczenie. Muszę dopytać ich o konkretne parametry tych okien, ale tak luźno się zastanawiam, od którego momentu się zaczyna ten problem. W wycenie z Vetrexa mam np. takie parametry: 4-18-4-18-4 U=0.5 EN673 Pakiet: 4-18-4-18-4 Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53% Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74% Czy pakiet z takimi parametrami już "ściemnia"? Dom ma kilka cech architektonicznych (ustawienie względem stron świata, wysunięty mocno dach nad taras itp.), które powodują, że niechętnie patrzę na coś, co dodatkowo odbierze mi światło wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.09.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam Zapytaj zatem o właściwość okna jaką jest właśnie współczynnik przepuszczania światła "Lt" im jego wartość wyższa tym więcej światła wpadnie do domu.Jest on wyrażany w % światła jaki zostanie przepuszczony przez pakiet szybowy.Zależność jest jednak oczywista - pakiety 3 szybowe przepuszczają go mniej niż 2 szybowe ale faktycznie są różnice między pakietami od różnych producentów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.09.2015 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Przecież napisałem jaki przykładowo wyceniane okno ma ten współczynnik. Chodzi mi o odczucia użytkowników - czy 70-75% to już ciemno? W salonie sprzedaży się tego nie zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.09.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witam To bardzo indywidualne tak samo jak odczuwanie temperatury dla mnie 22 stopnie do za mało a Ty możesz się pocić. Przy trzech szybach 74 to dobry wynik są pakiety które mają ten parametr poniżej 60 - co nie zmienia faktu, że dla Ciebie i 74 będzie zaciemniał mocno jak go zestawisz z np. 80 a ktoś inny nie zobaczy różnicy. Skoro zależy Ci na doświetleniu pomieszczenia do poszukaj rozwiązań które maksymalizują rozmiar szyby albo po prostu zwiększ rozmiary okien jeżeli masz taką możliwość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.09.2015 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 No, to akurat jest ślepa uliczka moim zdaniem - zwiększona powierzchnia "lepszych" okien może mieć sumarycznie gorsze parametry, niż mniejsza powierzchnia "gorszych", bo okno zawsze będzie miało większe U niż ściana. I na dodatek będzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.09.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Bardzo uogólniając można przyjąć, że każda szyba zabiera 10% światła. Okna dwuszybowe (U szyby 1,1) - to ok Lt 80%(czyli przepuszczalność światła). Okna trzyszybowe - ok 70%. Wyjątki idą w skrajności - są pakiety dwuszybowe tak "ciemne" jak trzyszybówka. Są (bywają) trzyszybowe pakiety które mają Lt w okolicy 60%, ale raczej nie są dostępne w podstawowych ofertach, bo są przez to zwykle nieznacznie lepsze pod kątem "ciepła" przez co też droższe. I tego specjalnie nie przeskoczymy na rynku detalicznym (na jakimś szklanym wieżowcu to może i dałoby się rozmawiać z dostawcą szkła). Czy zwykły użytkownik jest w stanie rozpoznać różnicę 2-3% - uważam że nie, bo bardziej istotne będą subiektywne odczucia (to co napisał MIchał) i indywidualne okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.09.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Rozumiem. Jaki masz pomysł na sprawdzenie subiektywnego odczucia? Pytani znajomi nie pamiętają parametrów swoich okien. W salonie mają tylko 'demówki' i kilka okien w całości, ale w ogólnie mało doświetlonym pomieszczeniu ocena tego jest trudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 No, to akurat jest ślepa uliczka moim zdaniem - zwiększona powierzchnia "lepszych" okien może mieć sumarycznie gorsze parametry, niż mniejsza powierzchnia "gorszych", bo okno zawsze będzie miało większe U niż ściana. I na dodatek będzie drożej. Masło maślane plus niewiedza. Im większy gabaryt okna i zawarta w nim powierzchnia szyby tym okno cieplejsze. Droższe to też pojęcie względne gdyż badziewiaste okno które rozsypie ci się szybciej niż lepsze, per saldo będzie kosztować Cię więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts