Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domu drewnianym

MHT

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Na wstępie witam wszystkich użytkowników i z góry przepraszam, jeśli dubluje utworzony przeze mnie temat.

Jeżeli już taki istnieje, proszę modów o przerzucenie mojej wiadomości w odpowiednie miejsce.

Niestety, czas mnie nagli więc przejdę do rzeczy i proszę fachowców o poradę, za którą będę bardzo wdzięczny.

Posiadam dom drewniany o powierzchni 120m2, który obecnie nie posiada ocieplenia.

Ze względu na renowację drewnianych ścian zewnętrznych, zdecyduję się na wykonanie ocieplenia od wewnątrz wełną mineralną o grubości 30 lub 50mm, pokrycie folią paraizolacyjną i przykrycie całości płytami karton-gips.

Biorę również pod uwagę ocieplenie poddasza, również wełną mineralną lub pianą - metodą natryskową.

Jestem po wstępnych rozmowach z firmą która ma wykonać instalację grzewczą i mowa była o zakupie kotła z podajnikiem [14 kW] na ekogroszek+ pompę ciepła + odpowiednie grzejniki w ilości 9 szt.

Bardzo proszę o opinię, na jakiego producenta warto się zdecydować, oczywiście zachowując zdrowy rozsądek.

Pochodzę z Podkarpacia i słyszałem dobre opinie o kotłach firmy Drew-Met, aczkolwiek nie są tak znani jak np. DEFRO czy SAS.

Może ktoś z Was posiada sprzęt firmy Drew-Met i może wyrazić jakąś opinię?

Poniżej przesyłam wynik kalkulacji ze znanej strony www. Wiadome, że po ociepleniu ścian zapotrzebowanie na ciepło będzie mniejsze, ale mimo wszystko wydaje się, że kocioł jest niezbędny.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Temat jest dla mnie bardzo ważny, ponieważ w ciągu najbliższych dni muszę podjąć decyzję o zakupie całego sprzętu.

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję za pomoc.