Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka cieniująca na płocie

Recommended Posts

Witam serdecznie, ma pytanie czy na ogrodzeniu które postawił sąsiad mam prawo zamontować tzw siatkę cieniującą? chcę do maximum ograniczyć kontakty z sąsiadem. Doszło do tego, że czuję się jak więzień w własnym domu. Dziś np. podczas prac w ogrodzie sąsiad postawił sobie z żoną krzesło przy ogrodzeniu i przez 2 godz wymieniali złośliwe uwagi ( robili to w ten sposób abym wszystko słyszała) Nasz synek również nie chce wychodzić na podwórko bo tam jest ten " zły Pan" staram się tłumaczyć aby nie zwracał uwagi. W odpowiedzi słyszę, że ten Pan krzyczy jak się bawię.

Dlatego chciałabym zamontować na płocie siatkę zacieniającą/maskującą tylko nie wiem czy mogę to zrobić gdyż nie ja postawiłam ogrodzenie. Bardzo proszę o odpowiedź, będę bardzo wdzięczna gdyż psychicznie jestem wyczerpana. Dziękuję

1. może zapytaj sąsiada czy możesz, może się zgodzi i po problemie

2. możesz postawić parawany z drewna - można je kupić w dużych sklepach na dziale ogrodniczym

3. posadź tuje/żywopłot

Ja miałem podobną sytuację. Moim sąsiadom przeszkadzały moje listki przedostające się na ich stronę. Zamontowałem agrotkaninę (100% maskującą). Nie pytałem się o zgodę, ale płot jest wspólny (partycypowałem w 50 % kosztów). Zamontowałem po mojej stronie i już.:p

1. Jeżeli płot stoi na działce sąsiada (całą swoją "grubością") to nie możesz nic na nim bez jego zgody wieszać. W tym przypadku możesz postawić od swojej strony (i w całości na swojej działce) nawet pełny betonowy płot do wysokości 2,2m (musisz zgłosić zamiar budowy w starostwie jeżeli chcesz postawić wyższy).

2. Jeżeli wybudował je dokładnie w osi to (nawet gdy poniósł 100% kosztów) użytkujecie je wspólnie (razem powinniście je konserwować, itp.) i wtedy możesz.

Edytowane przez Wojtek_Wisznia Mała