Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja przeciwwodna progu garażu

Rafalkr

Recommended Posts

Witam,

prog do garazu mam cofniety w stosunku do fundamentu jak na zalaczonym rysunku.

Na rysunku wylewka konczy sie rowno z brama garazowa. Z drugiej strony od zewnatrz do garazu dojdzie kostka brukowa pod ktora bedzie jeszcze kamien/piasek.

Mam do Was pytanie. Po silnym deszczu woda czesciowo splywa po bramie na fundament.

W jaki sposob moge zaizolowac zewnetrza czesc progu garazu wraz z pozioma gorna czescia fundamentu od wody ktora bedzie mogla sie przedostawac po deszczach pod kostke ?

Pionowa sciana fundamentu jest poprawnie zaizolowana, a za styropianem znajduje sie folia kubelkowa. Jezeli chodzi o izolacje pozioma to spod wylewki wychodzi okolo 10 cm papy na fundament.

Kierownik proponowal zrobic fasete w miejscu styku wylewki z fundamentem i zamalowac wszystko masa hydroizolacyjna tylko obawiam sie, ze pod ciezarem samochodu moze ona ulec uszkodzeniu.

Co proponujecie aby rozwiazac ten problem ? Czy zastosowac jakies bitumiczne masy na bazie wody ? Czy moze dwuskadnikowe zaprawy dwuskladnikowe i to zabezpieczyc folia od gory lub styropianem przed uszkodzeniem wlasciwej izolacji ?

Dzieki

prog garazu.jpg

Woda nie jest problemem. Możesz położyć grubą folię budowlaną x 2.

Ja bym się bał ugięcia styropianu, który jest na fundamencie. U mnie było chyba 15 cm styropianu na fundamencie i z obawy o zapadanie się kostki w tym miejscu wylałem parocentymetrową płytę betonową zbrojoną prętami.

Jest O.K. już przez 5 lat użytkowania (garaż na dwa samochody, jedna brama).