Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

programy dopłat (dom energooszczędny, pompy ciepła, fotowoltaika)

Krix

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia z programami dopłat (dom energooszczędny, pompy ciepła, fotowoltaika).

Czy ktos w coś wchodził i jest zadowolony?

Znajomy jak budował dom to stwierdził, że w sumie przy wszystkich dodatkowych kosztach zyskał "prawie nic" a stracił duużo czasu.

Czy te programy muszą polegać na dopłatach do kredytów (przy okazji zmniejszając możliwośc wyboru banku kredytującego)

Czy nie można w inny sposób zachęcać do takich technologii? np. zwolnienia z VAT, zwolnienia z VAT i akcyzy w cenie energii (by inwestycja szybciej się zwracała), "prosta ścieżka załatwiania pozwoleń" promująca osoby budujące w takich technologiach (np. zwolnienia z opłat skarbowych, bezpłatne doradztwo)

wiem odnośnie fotowoltaiki, że program PROSUMENT nie jest taki korzystny.

Dużo dokumentacji - dofinansowanie 40% i1% kredyt do instalacji do 10 kWp ale... trzeba zapłacić podatek 19% od dotacji, koszty oraz wyklucza możliwość skorzystania z taryf gwarantowanych i odsprzedaży prądu. Zdecydowałem się na firmę,która proponuje swój program taki, że wychodzi w kosztach na to samo .Załatwiają wszystko.

Krix

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze 'ktoś' musi na tym zarobić ale na pewno nie ten na końcu

kiedyś chciałem założyć solary - mam baniak i rurę z miedzi elastycznej podprowadzona pod dach z reszty się wyleczyłem

fotowoltaikę można bez kredytu ale trzeba spełnić te same warunki i wpłacić 110 % wartości inwestycji i czekać na przyznanie (bądź nie) dotacji

a słyszał ktoś o dodatkowych 45% dotacji dla miejscowości poniżej 5000 mieszkańców ? jedna firma spod Leszna coś o tym wspominała , ale sami nie wiedzieli nic więcej niż to , że niby jest

• 1 month później...
wiem odnośnie fotowoltaiki, że program PROSUMENT nie jest taki korzystny.

Dużo dokumentacji - dofinansowanie 40% i1% kredyt do instalacji do 10 kWp ale... trzeba zapłacić podatek 19% od dotacji, koszty oraz wyklucza możliwość skorzystania z taryf gwarantowanych i odsprzedaży prądu. Zdecydowałem się na firmę,która proponuje swój program taki, że wychodzi w kosztach na to samo .Załatwiają wszystko.

Jak to firma proponuje swój program? Raczej niemożliwe, by firma dopłacała do Twojego interesu...

Ta firma korzysta z jakiegoś konkretnego programu, pomaga w dokumentacji i bierze za to prowizję tak?

PS. Zdecydowałeś się na instalację fotowoltaiczną?