Krix 12.09.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Jakie macie doświadczenia z programami dopłat (dom energooszczędny, pompy ciepła, fotowoltaika). Czy ktos w coś wchodził i jest zadowolony?Znajomy jak budował dom to stwierdził, że w sumie przy wszystkich dodatkowych kosztach zyskał "prawie nic" a stracił duużo czasu.Czy te programy muszą polegać na dopłatach do kredytów (przy okazji zmniejszając możliwośc wyboru banku kredytującego) Czy nie można w inny sposób zachęcać do takich technologii? np. zwolnienia z VAT, zwolnienia z VAT i akcyzy w cenie energii (by inwestycja szybciej się zwracała), "prosta ścieżka załatwiania pozwoleń" promująca osoby budujące w takich technologiach (np. zwolnienia z opłat skarbowych, bezpłatne doradztwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promotor 18.09.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 wiem odnośnie fotowoltaiki, że program PROSUMENT nie jest taki korzystny.Dużo dokumentacji - dofinansowanie 40% i1% kredyt do instalacji do 10 kWp ale... trzeba zapłacić podatek 19% od dotacji, koszty oraz wyklucza możliwość skorzystania z taryf gwarantowanych i odsprzedaży prądu. Zdecydowałem się na firmę,która proponuje swój program taki, że wychodzi w kosztach na to samo .Załatwiają wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.09.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Krix jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze 'ktoś' musi na tym zarobić ale na pewno nie ten na końcu kiedyś chciałem założyć solary - mam baniak i rurę z miedzi elastycznej podprowadzona pod dach z reszty się wyleczyłem fotowoltaikę można bez kredytu ale trzeba spełnić te same warunki i wpłacić 110 % wartości inwestycji i czekać na przyznanie (bądź nie) dotacji a słyszał ktoś o dodatkowych 45% dotacji dla miejscowości poniżej 5000 mieszkańców ? jedna firma spod Leszna coś o tym wspominała , ale sami nie wiedzieli nic więcej niż to , że niby jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 22.10.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 wiem odnośnie fotowoltaiki, że program PROSUMENT nie jest taki korzystny. Dużo dokumentacji - dofinansowanie 40% i1% kredyt do instalacji do 10 kWp ale... trzeba zapłacić podatek 19% od dotacji, koszty oraz wyklucza możliwość skorzystania z taryf gwarantowanych i odsprzedaży prądu. Zdecydowałem się na firmę,która proponuje swój program taki, że wychodzi w kosztach na to samo .Załatwiają wszystko. Jak to firma proponuje swój program? Raczej niemożliwe, by firma dopłacała do Twojego interesu... Ta firma korzysta z jakiegoś konkretnego programu, pomaga w dokumentacji i bierze za to prowizję tak? PS. Zdecydowałeś się na instalację fotowoltaiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts