Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pieca, wybór grzejników do 110m2

sadek125

Recommended Posts

Witam.

Wiem, że podobnych tematów jest bardzo dużo ale czytając to wszystko gubię sie.

Dom parterowy budowany z bloczka komórkowego 24cm, ocieplony z zewnątrz 15cm (thermo organica gold 0,038 W/(m*K).

Podłoga 12cm styro organica silver 0,037 W/(m*K).

Strop teriva 24cm plus 15 cm styro organica silver 0,037 W/(m*K)

Dom ma powierzchnie całość 113m2 odliczając kotłownię plus spiżarkę wychodzi około 105m2

w domu jest wiekszosc podłogówka tylko w trzech pokojach bede miał grzejniki plus drabinka w łazience i jeden grzejnik w salonie.

Wysokość jaka mi została od podłogi(nie mam jeszcze położonych płytek) do dolnej krawedzi wejscia do komina to 118cm. Zbiornik na wode planujemy 300l.

jaki piec polecilibyście mi w mojej sytuacji moc/firma

Jeśli chodzi o grzejniki to chciałbym wiedziec jakie firmy są polecane z dolnym zasilaniem i powrotem.

Gość Arturo72
Witam.

Dom parterowy budowany z bloczka komórkowego 24cm, ocieplony z zewnątrz 15cm (thermo organica gold 0,038 W/(m*K).

Dom ma powierzchnie całość 113m2 odliczając kotłownię plus spiżarkę wychodzi około 105m2

w domu jest wiekszosc podłogówka tylko w trzech pokojach bede miał grzejniki plus drabinka w łazience i jeden grzejnik w salonie.

Wysokość jaka mi została od podłogi(nie mam jeszcze położonych płytek) do dolnej krawedzi wejscia do komina to 118cm. Zbiornik na wode planujemy 300l.

Jeśli chodzi o grzejniki to chciałbym wiedziec jakie firmy są polecane z dolnym zasilaniem i powrotem.

:D

Witam.

Istotnie Arturo nie nameczył sie z odpowiedzią, ale czy oczekujesz dokładnej mocy strat jezeli tak na to pytanie nikt tu nie odpowie, jezeli mocy szacunkowej to odpowiedzi moze byc wiele, zresztą mozesz sam to oszacowac na http://www.cieplowlasciwe.pl. Jezeli nie chcesz sie bawic w obliczenia to projektowe obciązenie cieplne twojego domu przy tym marnym ociepleniu i zapewne braku wm zawiera sie w przedziale 5,5-7,5 kW. Jaki kocioł ? najmniejsze są o mocy 7 kW. Jezeli nie chcesz przewymiarowac to musisz zastosowac kocioł o mocy 7-10 kW, oczywiscie jezeli kocioł na paliwo stałe musi koniecznie byc

Istotnie Arturo nie nameczył sie z odpowiedzią, ale czy oczekujesz dokładnej mocy strat jezeli tak na to pytanie nikt tu nie odpowie, jezeli mocy szacunkowej to odpowiedzi moze byc wiele, zresztą mozesz sam to oszacowac na http://www.cieplowlasciwe.pl. Jezeli nie chcesz sie bawic w obliczenia to projektowe obciązenie cieplne twojego domu przy tym marnym ociepleniu i zapewne braku wm zawiera sie w przedziale 5,5-7,5 kW. Jaki kocioł ? najmniejsze są o mocy 7 kW. Jezeli nie chcesz przewymiarowac to musisz zastosowac kocioł o mocy 7-10 kW, oczywiscie jezeli kocioł na paliwo stałe musi koniecznie byc

Może faktycznie nie doprecyzowałem pytania. Czytając trochę o tym całym ogrzewaniu, wiem już że dla mnie piec nie może być większy jak 12kw, tylko dlaczego czołowi producenci kotłów takich nie robią m.in. sas, klimosz, defro. te piece oglądałem u znajomych oczywiście o większych mocach. Stąd moje pytanie jakie inne porządne firmy produkują kotły o mniejszych mocach.

Z początku myślałem nad zwykłym śmieciuchem, trochę poczytałem na stronce czysteogrzewanie i zaczeły się moje przemyślenia na temat pieca z podajnikiem.

Gość Arturo72
Może faktycznie nie doprecyzowałem pytania. Czytając trochę o tym całym ogrzewaniu, wiem już że dla mnie piec nie może być większy jak 12kw, tylko dlaczego czołowi producenci kotłów takich nie robią m.in. sas, klimosz, defro. te piece oglądałem u znajomych oczywiście o większych mocach. Stąd moje pytanie jakie inne porządne firmy produkują kotły o mniejszych mocach.

Z początku myślałem nad zwykłym śmieciuchem, trochę poczytałem na stronce czysteogrzewanie i zaczeły się moje przemyślenia na temat pieca z podajnikiem.

Dlatego mój śmiech do rozpuku bo:

Mnie najbardziej rozwalają posty typu: "Mam dom w stanie SSO. 120m2, w projekcie ogrzewanie ekogroszkiem. Gazu nie mam, jakie są alternatywy dla węgla ?"

Albo ktoś się budzi na tym etapie i zaczyna pytać o WM (kiedy juz zapłacił za wybudowanie i odrobienie pionów wentylacyjnych).

A czemu czołowi producenci nie robią kotłów do nowych domów ?

Bo wychodzą z założenia,zresztą całkowicie prawidłowo,że żaden myślący inwestor nie wpakuje sobie syfu do nowego domu a dla bezmyślnych jeleni mają to co w ofercie a instalacja mieszana potęguje ich decyzję o bezmyślnych inwestorach :)

Człowieku,Ty potrzebujesz max.5kW a piszesz,że musisz mieć nie więcej niż 12kW...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie przesadzaj z tymi max 5 kW, ocieplenie marne, zapewne brak wm, strefa niby 3 ale to wschód.

Dobra,6,5kW ale gdzie tam 12kW.

Kocioł 7kW będzie ok ale nie o to chodzi,bo ten 7kW z tego co czytam ma palniki od swoich mocniejszych braci i siłą rzeczy przeciśnie się prze zeń tyle samo ekosyfu bo to nie sprzęt,który się zatrzyma jak za duzo nagrzane.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No to panowie trzeba koledze w sprawie kotła coś doradzić przecież o to pytał

No ale co tu doradzać jak gość nie ma pojęcia co i ile potrzebuje ?

Jak facet nie ma pojęcia co potrzebuje to ja doradzę to co moje ulubione:

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html

http://www.r-eco.pl/produkt/reco-automat

Zarąbiste są te kotły,ja bym je brał jakbym był na jego miejscu ;)

Dlatego mój śmiech do rozpuku bo:

A czemu czołowi producenci nie robią kotłów do nowych domów ?

Bo wychodzą z założenia,zresztą całkowicie prawidłowo,że żaden myślący inwestor nie wpakuje sobie syfu do nowego domu a dla bezmyślnych jeleni mają to co w ofercie a instalacja mieszana potęguje ich decyzję o bezmyślnych inwestorach :)

Człowieku,Ty potrzebujesz max.5kW a piszesz,że musisz mieć nie więcej niż 12kW...

Oczywiście nie uważam się za żadnego eksperta, może faktycznie żle robię, ale innej opcji chyba nie mam gazu brak prądem jakoś się bałem i tak wyszło.

Wentylacje oczywiście mam grawitacyjną ups. i dalej nie wiem jakie dobre firmy robią kotły z tak małą mocą. a może zaproponujecie coś innego? na stronie o której pisałem wcześniej piszą o tym że zwykły śmieciuch na takim małym metrażu ma dopiero sens przy dużym buforze ciepła, oczywiście nie mam go gdzie wsadzić.

Gość Arturo72
Oczywiście nie uważam się za żadnego eksperta, może faktycznie żle robię, ale innej opcji chyba nie mam gazu brak prądem jakoś się bałem i tak wyszło.

Wentylacje oczywiście mam grawitacyjną ups. i dalej nie wiem jakie dobre firmy robią kotły z tak małą mocą. a może zaproponujecie coś innego? na stronie o której pisałem wcześniej piszą o tym że zwykły śmieciuch na takim małym metrażu ma dopiero sens przy dużym buforze ciepła, oczywiście nie mam go gdzie wsadzić.

A ile zapłaciłbyś za grzanie bufora grzałką a nie syfem w śmieciuchu ?

Co to znaczy wg Ciebie duży bufor ? Ile l i ile by zgromadził kWh i na ile by to starczyło ?

A moze by tak troche samemu poszukac, tak ciezko jest wpisac w wyszukiwarkę hasło kocioł 7 kW

pierwszy lepszy z brzegu:

http://kotly.es24.pl/opis/2684623/kociol-skam-p-plus-7kw.html

Kazdy sie zrobił teraz taki leniwy, wszystko podac na tacy

Dobra kup sobie kocioł na pellet np taki Red Compact 14. Automatyczne rozpalanie i wygaszanie kotła w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło i do tego moc modulowana 15 stopni mocy w zakresie:

moc max 13 kW - sprawność 90,3%

moc min 3,7 kW - sprawność 90,2%

No to czekam na opinie kolegów z forum :)

Edytowane przez Puławiak

Co myśle ? Myśle że mi się nie podaba - ze wzgledu na konstrukcje - wymiennik poziomy raczej kiepskie rozwiązanie przy pelecie - konstrukcja żywcem z olejówki z zamontowanym palnikiem, no i kolejna moja ulubiona strasznie wysoka wersja 1,6 m z zasypem od góry co strasznie utrudnia zasypywanie kotła pelletem.

No i kolejna istotna rzecz która mnie bardzo interesuje to parametry pracy przy mocy minimalnej. (sprawność emiesja zanieczyszczeń itd.)

Krótko mówiąc olejówka z dołożonym palnikiem - myśle że rodzimych producentów stać na wiecej. Niż robienie kolejnych mini bio, draco bio czy compact pel-let. Takie kotły były we włoszech 10 lat temu tylko troche niższe żeby było łatwiej sypać. Ale południowcy to kurduple.