Ellaa 12.09.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 witam nie wiem czy piszę w dobrym miejscu, jestem tu nowa, proszę o wyrozumiałość na wiosnę zamierzam przeprowadzić generalny remont domu, a w zasadzie polówki domu typu bliźniak z dachem dwuspadowym.Dom był budowany w latach 50 tych, jest to dom drewniany, który w latach 80tych został obłożony tynkiem. W domu jest milion dziwnych konstrukcji, wiele "dobudówek" robionych z różnych materiałów i w rożnym czasie, dach bez żadnej izolacji, ściany jak na moje oko w tragicznym stanie, gdzieniegdzie wychodzi wilgoć. Wiem, że taki remont to przejście przez mękę, ale niestety nie mogę zrównać go z ziemią i wybudować od nowa. Nie mam pojęcia od czego zacząć .Dom cały czas jest zamieszkały, powierzchnia ok 110 metrów. Na wiosnę chciałabym wymienić dach, ocieplić budynek, wymienić podłogi na piętrze i parterze (to jest w najgorszym stanie), z pomocą kredytu zrobić jak najwięcej. Nie zakładam zmiany bryły budynku, ew. dostawienie dwóch okien dachowych w nowym dachu.Od czego powinnam zacząć? Będę wdzięczna za każdą podpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.09.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Ja bym zaczął od telefonu do ogarniętego kierownika ekipy remontowo - budowlanej i zasięgnięciu informacji, jaki jest zakres i koszt tego typu remontu.Wydasz 100 zł. i się dowiesz, czy to w ogóle ma sens.I nie zaczynaj od ocieplenia budynku, bo wyjdą ci takie kwiatki, że grzyby będziesz na ścianie hodować. Pierwszym krokiem jest zerwanie tynków i ocena bali. Jeżeli będą w złym stanie, to zapomnij o remoncie - będzie nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ellaa 13.09.2015 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Dziękuję za wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksyv91 13.09.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Dokładnie. Nie przeglądałbym na oko czy jest sens bawienia się w remonty czy nie. Jeden powie, że najlepiej zacząć od ocieplenia i otynkowania, inny żeby zacząć od dachu. Niech sprawdzi ci to dobra (Ale podkreślam dobra) ekipa, która oceni co jest w najbardziej opłakanym stanie i co po zimie powinno pójść jako pierwsze do wymiany. Od razu powinnaś uzyskać jakiś szacunkowy kosztorys, żebyś wiedziała na co się piszesz. Bez doświadczonego fachury nie radzę wchodzić w takie remonty bo można wtopić sporo kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langertomasz 14.09.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 ekspert np kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ellaa 14.09.2015 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Dziękuję za odp Dom musi zostać wyremontowany (trochę sentymentu, bardzo dobra lokalizacja i brak możliwości wybudowania go "od nowa", ponieważ jest bliźniakiem i zburzenie nie wchodzi w grę). Zabieram się za szukanie sprawdzonych ekip ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 23.02.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Super, że zdecydowałaś się na przebudowę. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016. Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych Zgłoś się Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl Pozdrawiamy Redakcja Muratordom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpawelski 24.02.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ja na Twoim miejscu też szukałbym jakiegoś fachowca, kogoś rzetelnego (najlepiej z polecenia) kto podpowie od czego zacząć i szacunkowo policzy koszty. Jeśli to dom drewniany , moim skromnym zdaniem, podobnie jak kolega wyżej, uważam ze ocena stanu konstrukcji będzie najważniejsza bo określi czy jest sens zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts