Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w spadku, brak czesci papierow, jak wyprostowac sytuacje?

Esiellea

Recommended Posts

Witam

Niedawno, w spadku, dostalam dom w Lodzi i mam teraz problem, bo wydaje mi sie, ze brakuje dokumentacji budowlanej i do tego nie wszystkie instalacje byly udokumentowane (np. instalacja elektryczna). Ja aktualnie mieszkam poza Polska, i upowaznilam rodzicow do zajecia sie domem. Z papierow, znalezli pozwolenie na rozbudowe (z 1995 roku), projekt techniczny i w zasadzie to wszystko. Nie ma dziennika budowy, i zadnych informacji o kierowniku budowy, budowa oficjalnie nie jest rowniez zakonczona.

Nie wiem jak zabrac sie za taka sytuacje, zeby upewnic sie ze wszystko jest legalnie, a jak nie jest, to zeby zalegalizowac. Moglibyscie polecic co w takiej sutuacji zrobic zeby nie wkopac sie w wielkie kary juz na dzien dobry? Myslalam, zeby moze jakiegos fachowca poprosic zeby gruntownie przejrzal dom i dokumentacje i powiedzial mi dokladnie na czym stoje, ale nie chce trez, zeby raport, w razie czego, od razu powedrowal do inspektoratu. Jesli to dobra mysl, mozecie kogos odpowiedniego z Lodzi polecic? Albo zaproponowac jakies alternatywy?

Dziekuje,

Esi

najlepiej było by zacząć od:

- odnaleść kierownika budowy

- być może jest on jeszcze w posiadaniu dziennika.

- kierownik dopisałby w dzienniku kilka wpisów, dot. prac wykończeniowych domu,

Dzięki temu, dom byłby dalej w stanie "budowy", gdyż, wpis do dziennika musi być co najmniej raz na 3 lata, aby nie trzeba było ponownie ubiegać się o pozwolenie na budowę.

Dalej, należy zająć się mediami, głównie gazem i prądem.

Na gaz (o ile jest) potrzebny był ci projekt budowlany, pozwolenie na budowę, inwentaryzacja, raport z badania szczelności. Być może, do samego odbioru domu wystarczy nawet mniej - sprawdź incognito w nadzorze.

Na prąd, oświadczenie uprawnionego elektyka, o wykonaniu instalacji zgodnie ze sztuką - to jest sprawa prosta do załatwienia, przyjdzie elektryk, obejrzy (albo i nie) instalację, skasuje odpowiednią sumę i dostaniesz odpowiednie papiery. Dowiedz się tylko w nadzorze budowlanym, jakie dokumenty potzebujesz, bo to się różni w zależności od starostwa.

Jak nie ma dziennika, ani kierownika, to będzie trudniej. Musisz znaleźć najlepiej kierownika, co pracuje równolegle w nadzorze budowlanym:-)

Super, dzieki. Gazu nie ma, a pradem sie zaraz zaczne zajmowac.

Sa jakies sposoby odnajdywania kierownikow budowy takich zaginionych? Stowarzyszenia gdzie musza byc zarejestrowani, albo jakies rejestry gdzie sa wpisy kto co kiedy wykonywal, lub moze w ogole jakies inne sciezki?

I jesli okaze sie, ze nie uda sie go odnalezc, jak najlepiej szukac takiego fajnego kierownika z nadzoru? : )

Sa jakies sposoby odnajdywania kierownikow budowy takich zaginionych?

Jedynym miejscem jest nadzór budowlany - tam przed rozpoczęciem każdej budowy składa sie info kto będzie kierownikiem. Nie wiem tylko od kiedy ten obowiązek jest czy był w latach '90.

Skąd masz info że budowa jest nieskończona? To stan surowy?

Jedynym miejscem jest nadzór budowlany - tam przed rozpoczęciem każdej budowy składa sie info kto będzie kierownikiem. Nie wiem tylko od kiedy ten obowiązek jest czy był w latach '90.

Skąd masz info że budowa jest nieskończona? To stan surowy?

Bede dzwonic i pytac nadzoru w taki razie.

Zakladam, ze nieskonczona, bo nie mam zadnych dokumentow o ukonczeniu budowy, dopuszczenia do uzytkowania, i zadnych odbiorow technicznych. Po rodzinie tez mi mowia, ze poprzedni wlasciciel (taki dosc "zaradny" czlowiek) nie chcial skladac podania o ukonczenie, bo myslal, ze bedzie mial czas zmieniac i przebudowywac, ale to moze tylko plotka. Dom nie jest w stanie surowym, jest umeblowany, zadbany i chyba w ogole do mieszkania jakby tam zalozyc gaz i zrobic porzadek z ogrzewaniem.

To tez wlasnie problem, ze ja nie wiem za bardzo na czym stoje z tym domem i nie wiem czy dokumenty pogubione, czy w ogole tyle ich tylko bylo. Nie chce inwestowac w niego dopoki sie nie upewnie, ze wszystko jest okej i nikt mi sie nie przyczepi ze cos brakuje czy bezprawne.

Zakladam, ze nieskonczona, bo nie mam zadnych dokumentow o ukonczeniu budowy, dopuszczenia do uzytkowania, i zadnych odbiorow technicznych. .

W latach 90 dokumentów dopuszczających do użytkowanie na 99% nikt nie wydawał. Mówisz że nie ma odbiorów czego?A masz np prąd -czyli musiała być z ZE umowa. Masz wodę, czy studnię - jak studnie nie możesz mieć żadnych dokumentów itd.

Wspominasz o nieaktualnych projektach instalacji elektrycznej - śmiem twierdzić że 99% budynków mieszkalnych nie ma aktualnych takich projektów.

A jeżeli chcesz coś z tym budynkiem robić -zacznij od inwentaryzacji budowlanej.

W latach 90 dokumentów dopuszczających do użytkowanie na 99% nikt nie wydawał. Mówisz że nie ma odbiorów czego?A masz np prąd -czyli musiała być z ZE umowa. Masz wodę, czy studnię - jak studnie nie możesz mieć żadnych dokumentów itd.

Wspominasz o nieaktualnych projektach instalacji elektrycznej - śmiem twierdzić że 99% budynków mieszkalnych nie ma aktualnych takich projektów.

A jeżeli chcesz coś z tym budynkiem robić -zacznij od inwentaryzacji budowlanej.

Dzieki za pomoc, zaczne sie rozgladac za kims sprawdzonym w Lodzi do inwentaryzacji. Patrzylam, ze koszt czegos takiego, przynajmniej z postow innych forumowiczow, to jakies 2-4tys. Sum takiego rzedu mam sie spodziewac?

Niestety, jak narazie ze znalezieniem starego kierownika budowy starego nic nie idzie do przodu, a to chyba podstawa.