Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór Kotła Na Groszek Do Domu

jocer5

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Jestem tu nowy stad brak aktywnosci mojej w postach tymbardziej ze wlasnei dopiero teraz koncze swoj domek i czas na na Sylwestra sie wprowadzic

Podpinam sie do tematu gdyz stoje nad wyborem pieca DEFRO KOMFORT EKO DUO PZ 15kW Niewiem czy to dobry wybor i czy piec nie bedzie przewymiarowany

Jestem w posiadaniu domku wykonanego z suporeksa tzw pustak pianowy(komorkowy-szary) na to z zewnatrz elewacja styropian Grafitowy 12cm Termoroganika i lada dzien bedzkonane na poddaszu ocieplenie natryskowe Piana Pur z firmy Demilec(SEALECTION 500) albo Icynen o grubosci 20cm na powierzchni 111m2 na to pojdzie folia i panele z mdf

Dom o uzytku 140m2 w tym 45m2 podlogowki w parterze (hol+korytarz+lazienka) poddasze tylko lazienka oraz 11grzejnikow stalowych Purmo

Prosze Was o pomoc w wyborze pieca czy moze polecacie inna firme bo w moim regione tj.okolice Kielc defro objelo chyba rynek i czasem mam wrazenei ze sa to piece przereklamowane i ida juz na ilosc a nie na jakosc (taka moja opinia) stad nei wiem jaki piec wybrac jakiej mocy bo juz czas dokonac zakupu .

Czy moze jednak polecicie inny piec.

Dziekuje

Pozdrawiam

Ps.wiem ze tematy sa podobne i sie moga powtarzac ale kazdy ma swoje inne zdanie i chce sie oprzec na Waszych opiniach tez wiec prosze Was o wyrozumialosc

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szukaj kociołka max 10-12kw-najlepiej jeszcze mniejszy. zwróć uwagę na dobry sterownik, palnik i na to jak go ustawisz w kotłowni . wystrzegaj się rusztu awaryjnego bo to ściema a wypadkowa tego wszystkiego to twój wynik, pozdr.

No i uważaj bo zaraz tu wpadnie artek i zacznie Cię obrażać i wyzywać od głupich i nieświadomych inwestorów.

To forum nie jest od porad tylko od kłótni i marketingu.

No to chyba ustane na Komfort Eko Pz na ruszcie zeliwnym palnik retortowy z deflektorem z montazu producenta tylko ta ekoenergia i ich caly palnik motoreduktor itp do tego nei jestem przekonany

Aco wy mozecie polecic jakis inny godny uwagi Piec z podajnikiem

Pozdrawiam

To defro będzie za duże, do tego słaby sterownik, kiepski opał i kłopoty murowane. Ogniwo eko 10kw, skam plus 12kw lub rbr 12kw - o nich poczytaj.

Kocioł, to kocioł.

Napiszcie jeszcze coś o węglu dla kociołka.

Wsadzi jakiś ruski, albo czeski, czar pryśnie.

Który najlepszy?

Którego unikać?

Mercedes, czy jakiś wymyślny francuz, nie zapali na dziadostwie :p

To klaudiusz są jakieś mity. A wręcz powiedziałbym że to działa w drugą stronę. Im lepszy jest kocioł ( a właściwie zestaw palnik - sterownik ) tym gorszy opał jest zdolny skutecznie spalić.

Jocer5 sprawdź jakiej naprawdę potrzebujesz mocy kotła. Chociażby szacunkowo na http://cieplowlasciwie.pl/start Podejrzewam że nawet kotły 10-12kW będą przewymiarowane. Jest jeszcze Skam-P 7kW.

Im lepszy jest kocioł ( a właściwie zestaw palnik - sterownik ) tym gorszy opał jest zdolny skutecznie spalić.

Dodałbym jeszcze do tego zestawu palacza. Aczkolwiek im lepszy sterownik tym palacz może być gorszy i vice versa :)

Jakoś dziwnie się czyta wątek bez pompiarzy wyzywających pytającego od ignorantów budowlanych ;)

To klaudiusz są jakieś mity. A wręcz powiedziałbym że to działa w drugą stronę. Im lepszy jest kocioł ( a właściwie zestaw palnik - sterownik ) tym gorszy opał jest zdolny skutecznie spalić.

Nie sądzę żeby ludzie nagminnie kupowali Jankowice do kotłów z podajnikiem. Jeżeli rzeczywiście kupują - nie dziwi mnie że słyszysz kiepskie opinie o takich kotłach. Jankowice to nie jest dobry węgiel do kotła z podajnikiem. .

Nie chce mi się wiecej szukać. Ale tego typu wypowiedzi jest trochę, nie tylko Twoich.

Jakoś dziwnie się czyta wątek bez pompiarzy wyzywających pytającego od ignorantów budowlanych ;)

A po co mamy pisać, skoro kolejny budzi się z ręką w nocniku i szuka ratunku na forum po fakcie? Nie ma bladego pojęcia o zapotrzebowaniu domu na ciepło, do tego pomieszany system niskotemperaturowy z wysokotemperaturowym. Szkoda czasu dla gościa, nowych domów trupów nie mam zamiaru reanimować.

Najsmutniejsze w tym wszystkim jest, że nie jest odosobnionym przypadkiem, który właśnie w tym momencie dopiero zaczyna interesować się tematem. Dlatego twardo uważam, że tylko zakaz nas ratuje, inaczej ludzie nie zaczną myśleć.

Nie chce mi się wiecej szukać. Ale tego typu wypowiedzi jest trochę, nie tylko Twoich.
Jankowice to widzisz...bardzo dobry węgiel jest. Tyle że nie do kotłów z podajnikiem. Kiedy piszę gorszy - to myślę właśnie o tym ruskim, czeskim, o miałach i ekomiałach - słowem o tanich węglach. A Jankowice tanie wcale nie są. To węgiel o wartości opałowej przeszło 28 MJ. Odradzam jego stosowanie w podajnikach ze względu na wysokie RI. Spalić się też da w palniku drugiej generacji, jednak straty ze względu na niedopalony koks są nieuniknione.

Jocer5 sprawdź jakiej naprawdę potrzebujesz mocy kotła. Chociażby szacunkowo na http://cieplowlasciwie.pl/start Podejrzewam że nawet kotły 10-12kW będą przewymiarowane. Jest jeszcze Skam-P 7kW.

Dodałbym jeszcze do tego zestawu palacza. Aczkolwiek im lepszy sterownik tym palacz może być gorszy i vice versa :)

Powiem tak juz tam badalem i wynik na moj dom to 12 kW tylko zapominamy chyba o zapotrzebowaniu wymiennika ciepla ktory wiekszosc posiada i takowy ma srednie zapotrzebowanie 2kW -no chyba ze sie myle doliczajac wymiennik

A po co mamy pisać, skoro kolejny budzi się z ręką w nocniku i szuka ratunku na forum po fakcie? Nie ma bladego pojęcia o zapotrzebowaniu domu na ciepło, do tego pomieszany system niskotemperaturowy z wysokotemperaturowym. Szkoda czasu dla gościa, nowych domów trupów nie mam zamiaru reanimować.

Najsmutniejsze w tym wszystkim jest, że nie jest odosobnionym przypadkiem, który właśnie w tym momencie dopiero zaczyna interesować się tematem. Dlatego twardo uważam, że tylko zakaz nas ratuje, inaczej ludzie nie zaczną myśleć.

Czy w nocniku czy nie jesli nie ma zyczenia ktos grzecznie doradzic nikogo do tego nie zmuszamy , a teraz w nocniku sie znalazlem bo ja bylem przekonany do pieca smieciucha bez podajnikow itp itdi taki na mnie czekal na zamowienie no ale jak sie ma zone i czlowiek liczy sie tez z jej wnioskami poprawkami iwgl itp itd. to z tad ow w ostatniej chwili zmiana na eko groszek ..................

Wiec wybacz Kolego ale zanim sie takowy opis daje o forumowiczu z nocnika to ja Ci zycze takiej samej sytuacji ale w innych kwestiach np sprzet Agd czy wile innych zakupow , zapomnial w....... jak c....... byl .

Nie mozna byc w kazdej dziedzinie alfa i omega.Wiec ja sie pilnuje swoich dziedzin a fachowcow i doswiadczone osoby pytam grzecznie o porady i wybor

Dziekuje za Twoja rade i zapewne dokonampu takowego pieca jaki mi doradziles w soim wpisie.

Pozdrawiam

Edytowane przez jocer5