Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór Kotła Na Groszek Do Domu

jocer5

Recommended Posts

Powiem tak juz tam badalem i wynik na moj dom to 12 kW tylko zapominamy chyba o zapotrzebowaniu wymiennika ciepla ktory wiekszosc posiada i takowy ma srednie zapotrzebowanie 2kW -no chyba ze sie myle doliczajac wymiennik

Według linka którego podałeś w największe mrozy potrzebujesz 6,2kW. Nawet jeśli jest to niedoszacowane to pamiętaj że kotły na ekogroszek mają z reguły rezerwę mocy. Np. ze Skama-P 7kW można wycisnąć 10kW.

Podejrzewam że chodzi Ci o wymiennik płytowy. Nie jest on konieczny, a poza tym nie sprawi że 2kW nagle zniknie.

Wyniki zanizone.

A możesz to trochę rozwinąć? Szczerze mówiąc jestem ciekaw jak bardzo przybliżone wyniki daje ten kalkulator.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz to trochę rozwinąć? Szczerze mówiąc jestem ciekaw jak bardzo przybliżone wyniki daje ten kalkulator.

Rozwijałem juz ten temat wielokrotnie, w tym konkretnym przypadku nie podam róznicy miedzy ozc i wynikiem z ciepła własciwego. Musiałbym zrobic dokładne ozc tego budynku aby porównac. Swoją opinie uzasadniam porownaniem do podobnych budynków (metrazem i lokalizacją), wiem ze to nie jest do konca wiarygodne, ale daje mo poglad problemu. Całkowicie odmiennie ciepło własciwe rozkłada straty na poszczegolne przegrody. Ogolnie róznica tym wieksza im bardziej skomplikowana bryła budynku oraz wieksza ilosc róznych przegród i okien

Według linka którego podałeś w największe mrozy potrzebujesz 6,2kW. Nawet jeśli jest to niedoszacowane to pamiętaj że kotły na ekogroszek mają z reguły rezerwę mocy. Np. ze Skama-P 7kW można wycisnąć 10kW.

Podejrzewam że chodzi Ci o wymiennik płytowy. Nie jest on konieczny, a poza tym nie sprawi że 2kW nagle zniknie.

Nie wiem jak to obecnie wyglada, ale skamp-p chyba ma wiekszy palnik za to wymiennik ma 7kw.

Co do wyniku z cieplowlsciwe.

Te 6kw w najwiekszy mroz faktycznie jest niedoszacowane. Dane prawdopodibnie zostaly niewlasciwie wprowadzone.

Poriwnajcie sobie ten domek do innych. Wynik odbiega dosyc znacznie.

Nie wiem jak to obecnie wyglada, ale skamp-p chyba ma wiekszy palnik za to wymiennik ma 7kw.

Co do wyniku z cieplowlsciwe.

Te 6kw w najwiekszy mroz faktycznie jest niedoszacowane. Dane prawdopodibnie zostaly niewlasciwie wprowadzone.

Poriwnajcie sobie ten domek do innych. Wynik odbiega dosyc znacznie.

Kilka razy szacowalem dane i ciagle to samo w wyniku koncowym

Wiec moze zrobcie probe u siebie jak Wam wyjdzie u was z moimi danymi a min.

okien 14 szyby zespolone

dzrzwi zewnetrzne 1x stalowe nowe

dom z poddaszem

10cm styropianu na dole natomiast na poddaszu 5cm

Termoizolacja dachu Pianka pur 20cm

rok budowy 2012

budynek 11 x 8.5

w domu sa balkony

wysokosc pietra ponizej2,5m

sciany zewnetrzne -beton komorkowy ich grubosc 28cm + 12 cm styropian grafit

wentylacja naturalna

Pozdrawiam

Mozna zrobic i 100 prób, jezeli w programie nie mozna uzwglednic mostków na styku fundament - sciana, mostków od balkonów, dokładnych parametrów okien, drzwi, usytuowowania, rodzaju gruntu i wielu, wielu innych parametrów to wyniki zawsze będą odbiegały od profesjonalnych obliczen.

jocer5

Tak jak pisałem wcześniej.

Podałeś błędne dane.

Muszę przeliczyć jeszcze raz styro, na teraz potrzebujesz kotła powyżej 8 KW.

Masz dom według forumowiczów pompowo-elektrycznych, wiadrolitrowy.

Przeliczę zaraz styro i jeszcze raz podam końcowy wynik.

EDIT:

Według strony cieplowlasciwie.pl

Kociołek 8,2kW

link do wyniku:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/veo

Podałem Bielsko ze wględu na tę samą 3 strefę klimatyczną (nie pamiętam Twojego miasta).

Edytowane przez klaudiusz_x

Sandomierz

Zużyje trochę więcej kWh.

Jednak kocioł według powyższej strony ten sam.

Teraz w góre poszło:

8,2kW

maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz

53W/m2

wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

17 035kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

111kWh/m2*rok

zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej D

Przedtem było minimanie niższe.

Dane według powyższej strony.

Nie podpisuję się pod nimi :p

jocer5

Tak jak pisałem wcześniej.

Podałeś błędne dane.

Muszę przeliczyć jeszcze raz styro, na teraz potrzebujesz kotła powyżej 8 KW.

Masz dom według forumowiczów pompowo-elektrycznych, wiadrolitrowy.

Przeliczę zaraz styro i jeszcze raz podam końcowy wynik.

EDIT:

Według strony cieplowlasciwie.pl

Kociołek 8,2kW

link do wyniku:

Podałem Bielsko ze wględu na tę samą 3 strefę klimatyczną (nie pamiętam Twojego miasta).

Wprowadziłeś stare okna z dwoma szybami. Stąd wyższy wynik.

Z tego kalkulatora więcej nie wydusisz. Chcesz dokładny wynik zrób OZC.

Edytowane przez an2lec

Pomyliłem się.

Jeśli jeszcze gdzieś coś źle wprowadziłęm, można poprawić

6,5kW

maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz

42W/m2

wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

13 437kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

88kWh/m2*rok

@jocer5

Jeśli jest to dom nowo budowany, to na pewno posiada Pan projekt, w którym projektant bardzo precyzyjnie określił zapotrzebowanie na ciepło. Dobór mocy kotła jest więc rozwiązany. Podkreślam - należy patrzeć na zapotrzebowanie na ciepło, a nie na dobór kotła, który z kolei projektanci przeważnie przewymiarowują. Dobór mocy grzewczej kotła zależy od wielu złożonych czynników. Firma „Zębiec” na swoim profilu na Facebooku zamieszcza poradnik „Jak prawidłowo dobrać i użytkować kocioł c.o. na paliwa stałe”. Dodatkowo, na swojej stronie internetowej, posiada „Konfigurator” obsługiwany przez doradców technicznych, którzy udzielą Panu fachowej porady i po przeanalizowaniu wszystkich czynników dobiorą kocioł do indywidualnych potrzeb.

Na podstawie przedstawionych informacji można wstępnie określić moc kotła odpowiednią do ogrzania Pańskiego domu na poziomie nie wyższym niż 10kW.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, służę pomocą w tym wątku!

@jocer5

Jeśli jest to dom nowo budowany, to na pewno posiada Pan projekt, w którym projektant bardzo precyzyjnie określił zapotrzebowanie na ciepło. Dobór mocy kotła jest więc rozwiązany. Podkreślam - należy patrzeć na zapotrzebowanie na ciepło, a nie na dobór kotła, który z kolei projektanci przeważnie przewymiarowują. Dobór mocy grzewczej kotła zależy od wielu złożonych czynników.!

Co to za expert producenta kotłow który myli zapotrzebowanie na ciepło z projektowym obciązeniem cieplnym, radze sie doszkolic a dopiero potem nadawac sobie miano experta.

Nie spotkałem sie z projektem w którym projektant bardzo precyzyjne okreslił zapotrzebowanie na ciepło, jest wrecz odwrotnie chociaz róznice miedzy profesjonalnym ozc a wyliczeniami projektanta sa coraz mniejsze, w starszych projektach róznica w projektowym obciazeniu cieplnym była nawet dwukrotna. MIałem dotychczas mozliwosc zapoznania sie z kilkuset projektami i porównaniu z wynikami moich obliczen ozc i nie było dotychczas przypadku gdy sie zgodziło i zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne.

Twierdzenie ze w projekcie znajdziemy interesujący nas parametr cieplny budynku jest nieprawdziwe, mozemy jedynie znalezc wskazówke (szacunek) dotyczacy tej wartosci

• 3 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich

Troszke zniklem z sieci a miedzy czasie padla decyzja na kociol ktory w zapytaniu byl tzn jaka moc i wgl - wybrany to Defro 12kW

Zwracam sie tym razem do Was o porady w wyborze osprzetu do pieca tzn jakie pompy do cyrkulacji czy tam obiegowe itp itd.jakie zabawki :) uwazacie ze powinny sie znajdowac w dzisiejszej kotlowni i co bedzie bardzo praktyczne?

Pozdrawiam

Edytowane przez jocer5

Dziekuje za propozycje - myslalem nad grunfosem i wgl ale czemu by nie przejzec takiej propozycji

Moze kolega ma fotki swojej kotlowni chetnie zobacze jak sobie urzadzil Pan swoja kotlownie

Pozdrawiam

Ja u siebie mam dwie Alpha 2. Jedna do CWU ( bez Autoadapt ) i druga z Autoadaptem.

Nie narzekam. Przepracowały dwa sezony. Ten bedzie trzecie. Ta do CO maksymalnie pobierała 11W ale zazwyczaj widziałem 5, 6 do 9W

• 3 months później...

Witam

Pozwolę sobie podpiąć po temat, bo sporo tu pisaliście o doborze kotła do potrzeb.

Również i ja posłużyłem się stroną ciepło właściwe na "dobór kotła z podajnikiem". http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12mf

A to co zobaczyłem nie do końca mogę zrozumieć.

Trzy piętrowy dom budowany w latach 76/78 i zapotrzebowanie tylko 12 Kv, co prawda dom ocieplony styropianem 10 cm, okna nowe i starałem się kupić je w dobrej jakości, na strychu niezamieszkałym jest na podłodze 20 cm trocin i podłoga jest deskowana.. Czy jest to możliwe że te 12kv wystarczy?