Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze sposobu ogrzewania

Żuław

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę o poradę w następującej sytuacji:

Dom o powierzchni 180 mkw, zbudowany w 1980, stropodach remontowany w tym roku (dwie strony), 50% okien wymienione na plastiki, pozostałe 50% to jeszcze stare lekko nieszczelne, grzejniki żeliwne, dom nieocieplony, ogrzewanie na piec gazowy z roku 1990.

Systematycznie, jak fundusze pozwalają, dom jest remontowany. W tym roku poszło 50 tys na zrobienie dachu i wymianę okien. Największym problemem są wysokie koszty opału w zimę. Za niecałe 2 miesiące, przychodzi od 1500-2700 za gaz. Chciałbym zmniejszyć te koszty i zastanawiam się nad takimi rozwiązaniami, budżet na chwilę obecną to około 7-8 tys:

1. Zakupić piec rusztowy (instalacja jest, stoi stary nieużywany), mam sporo drewna na przepalanie przez sezon starczy, dogrzewać gazem, a na wiosnę docieplić dom i ewentualnie dokupić podajnik (jeżeli tak można) i przestawić się na np: ekogroszek.

2.Nie ruszać ogrzewania, ocieplić dom jeszcze przed zimą, na wiosnę wymienić okna i wtedy zastanowić się nad zmianą pieca.

3.Kupić piec rusztowy i docieplić dom przed zimą, w okresie grzewczym stosować na zmianę opał z gazem.

4.Docieplić dom, zmienić piec gazowy na nowszy

5. Inne

Prosiłbym o radę, która z opcji będzie najbardziej opłacalna, ewentualnie proszę o wskazanie jaką ścieżkę obrać. Będę także wdzięczny za liniki do konkretnych piec, firm itp.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Jeśli przy okazji remontu dachu ociepliłeś go oraz dzięki wymianie części okien już powinieneś płacić mniejsze rachunki.

Te rachunki będą malały w miarę postępu termomodernizacji.

Wymiana kotła na kondensacyjny, to następne 15 - 20% oszczędności, Pytanie, czy instalacja CO jest przystosowana do niskich temperatur zasilania - najlepiej max. 60 - 65 st. C na wyjściu z kotła i poniżej 50 st na wejściu.

Z wymianą kotła /zasobnik + prawdopodobnie dostosowaniem komina/, powinieneś z powodzeniem zmieścić się w budżecie.

Dziękuję za odpowiedzi. Tak dach był od razu docieplany, ogólnie generalny remont.

Jestem świadomy, że bez ocieplenia domu i wymiany pozostałych okien nie da rady, tylko nie wiem czy zdążę w tym roku, a wymiana pieca wydaje się mniej czasochłonna?

Mógłbym poprosić o jakiś link do kotła kondensacyjnego, którego mógłbym rozważyć? Lepiej iść w kocioł, czyli gaz, czy jednak ekogoroszek i podobne?

Różnica w kosztach ogrzewania gaz ziemny vs ekogroszek - 10 - 20 %. Czym lepiej "ogacisz" chałupę to różnica kwotowo będzie mniejsza.

Za tę różnicę będziesz palaczem we własnym domu.

IMMERGAS VICTRIX X 24 2 L możesz kupiż za 2 850 zl netto - modulacja 3 - 23 kW. Bez problemu powinien dać radę.

Lepiej iść w kocioł, czyli gaz, czy jednak ekogoroszek i podobne?

Oba rozwiązania są dobre i chyba optymalne tj:

1. docieplić dom i zostać z gazem oraz potencjalnie kotłem kondensacyjnym i cieszyć się bezobsługowym systemem lub

2. wymienić gaz na ekogroszek i cieszyć się niższymi rachunkami już teraz a potem jeszcze docieplić dom ale mieć system obsługowy.

2.Jeśli zdecydujesz się na palenie "ręczę" to zdecydowanie ekogroszekiem i wielu na forum podpowie Ci dobrze jaki kocioł i sterownik kupić tak aby palić tym 365 dni w roku bez zabawy w rozpalania, przepalania drewnem itp. Zaleta jest taka, że masz już teraz na niego pieniądze.

1. Jeśli zaś gaz to pamiętaj, że jeśli dobrze ociepliłeś teraz dach (napisz ile dałeś tam ocieplenia) i wymieniłeś połowę okien to pozostałe 7-8 tys może starczyć Ci na wymianę reszty okien teraz (nie wiem ile tych okien do wymiany zostało) i już teraz rachunki za gaz mogą być o 30-40% niższe - od tego sezonu. By dokładniej to powiedzieć musiał byś podać jak zmieniło się ocieplenie dachu (przed remontem i po) i ile z ilu okien wymieniłeś i na jakie (szyby). Zaś w przyszłości jako 1sze zadanie to ocieplenie ścian nawet samym styropianem, klejem i siatą z gruntem (bez tynku).

Dużo zależy od planów inwestycyjnych na przyszły rok czyli ile liczysz odłożyć PLNów i poziomu rachunków za gaz jaki byś uznał za akceptowalny by nie palić w piecu. Jeśli chodzi tylko o tanią eksploatację i rachunki i w miarę komfortową to ekogroszek.

Różnica w kosztach ogrzewania gaz ziemny vs ekogroszek - 10 - 20 %........
To jest brednia. Różnica w kosztach gaz vs ekogroszek to minimum 40 - 50% przy stosowaniu typowego ekogroszku przez niespecjalnie ambitnego palacza. Ogarnięty palacz stosujący tani opał typu miał, ekogroszek ruski lub czeski ogrzeje się za około 30% kosztów ponoszonych na ogrzewanie gazowe.

I stałym czytelnikiem tematów

- ranking paliwa ekogroszek i gdzie kupić

- jaki sterownik,

- jak palić oszczędnie,

- jaki kocioł.

W przypadku @ Żuław temat wyboru prawdopodobnie nie istnieje.

Z materiałów gminy:

W związku ze specyficznym położeniem gminy w otulinie i granicach KPN obowiązujące zapisy

miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego przyjmują, iż zarówno istniejące, jak

również projektowane obiekty wyposażone będą we własne, indywidualne źródła ciepła, przy

zaleceniu, iż zaopatrzenie w ciepło winno dobywać się w oparciu o nieszkodliwe czynniki

grzewcze w postaci gazu ziemnego, oleju niskosiarkowego, energii elektrycznej lub w oparciu o

źródła energii odnawialnej. W nowo sporządzanych planach miejscowych dodatkowo pojawiają

się zakazy używania paliw stałych za wyjątkiem kominków. Celem powyżej opisanych działań jest

ograniczenie emisji ze spalania w lokalnych kotłowniach,

Dziękuję za odpowiedzi.

I pamiętaj Żuław, że zaraz z wątku pomocy Tobie może zaraz zrobić się watek "TWA - towarzystwa wzajemnej adoracji" nt. kosztów grzania gazem versus ekogroszkiem.

Jak zauważysz Greengaz to zwolennik gazu i koszty 10-20% większe od ekogroszku. Np: ekogroszek 2000zł na sezon to gaz 2200-2400zł :)

Zaś Kobra to zwolennik węgla i koszt grzania ekogroszkiem nawet 30% tego co gazem u dobrego palacza. Np: gaz 2400zł na sezon to ekogroszek 800zł :) lub odwrotnie jak ekogroszek 2000zł to gaz ... 6600zł.

Fajnie co? Prawda pewnie jest pośrodku czyli jak podają w gazetach najczęstszej ekogroszek to 16gr/1kWh a gaz to 24gr/1kWh co by oznaczało, że 2000zł ekogroszku to 3000zł gazu (a może nico mniej), ale żeby koszty Taki były to dom musi być ciepły.

Ja jako zwolennik taniej pompy ciepła Ci jej nigdy nie zaproponuje do Twojego domu bo ważniejsze od tego i tak jest ocieplenie. Z dobrym ociepleniem to i gaz nie jest "bolesny" w kosztach. Podaj jak masz czas parametry domu o jakie pisałem to może się "wspólnie" na forum coś oszacuje zamiast z wątku o Twoim domu zrobi się watek ekogroszek-gaz i zaraz pewnie pompy ciepła versus reszta świata.

Edytowane przez lukasza

Tak jak koledzy mówili, zacznij od docieplenia, wtedy juz zauważysz różnice na rachunkach.

Jezeli okna sa stare/nieszczelne tez moglyby zostac wymienione.

W ekogroszek bym sie nie pchal, jesli już to pelet. W twojej opcji najlepiej zostać przy gazie do czasu zakończenia ocieplania budynku, wtedy ocenisz czy jest sens zmieniać piec.

Jak już zrobisz z domu termos to pewnie przyda Ci się wentylacja, dlatego poczytaj o tym na forum i zapoznaj się z rekuperacją.

@ łukasza

Wyjaśnijmy. Nie mam nic wspólnego z gazem ziemnym, nie mam nic przeciwko PC. Więcej. PC postrzegam jako przyszłość w wyborach inwestorów w nowo budowanych domach,a w przyszłości również modernizowanych.

Problem w tym, że zarówno w PC, jak i gazie ziemnym, stosunkowo łatwo i i w miarę precyzyjnie można wyliczyć koszt kWh na wyjściu z pompy czy kotła. Jest to praktycznie niemożliwe w przypadku kotła na paliwa stale.

Przykład z gazem ziemnym.

1 m3 - 11,0 kWh - 2,3 zł. Sprawność kotła 98%.

1 kWh ca 21 gr

Nikt nie kwestionuje ciepła spalania gazu ziemnego, sprawności kotła.

Przy kotle na ekogroszek jest znacznie więcej zmiennych. Sprawność kotła w czasie, w zależności od obciążenia, jakości paliwa, jego zawilgocenia, sterownika. Sam Kobra64 pisze o umiejętności obsługi, z czego wynika, że nie jest to umiejętność powszechna i wymuszana przez sam system grzewczy.

Ciekaw jestem wyliczeń prowadzących do kosztu 1 kWh = 7 gr z ekogroszku /30%/.

Przykład z gazem ziemnym.

1 m3 - 11,0 kWh - 2,3 zł. Sprawność kotła 98%.

1 kWh ca 21 gr

10,78 kWh/m3 z gazu to raczej niemozliwe, ale 9,5 kWh jak najbardziej realne.

Wg norm sprawnosc całego układu grzewczego na poziomie 98% niemozliwa.

Z kolei 7 gr/kWh dla wegla to tez niemozliwe, chyba ze ceny zakupu wiecej niz aktrakcyjne a pliwo spalane w kotłach o najwiekszej aktualnie sprawnosci.

Skrajnosci zwykle sa nieprawdziwe i zaciemniaja rzeczywiste koszty.

Asolt zauważ że nic nie radzę, nie podsuwam kotła na ekogroszek koledze itepe. Po prostu reaguję na brednię. KWh z gazu to realnie około 25 - 27 groszy. Napisałem że realnie przeciętny palacz typowym ekogroszkiem obniży koszt o 40 - 50% w stosunku do gazu. Czyli do 13 - 16 groszy za kWh. A ambitny palący tanim miałem zagrzeje za 30% kosztu gazu - czyli około 8 groszy za kWh. Zapewniam Cię że to realna cena. Jeżeli zastosuje się miał z Janki lub z Piasta będąc mieszkańcem Śląska lub Małopolski, czeski ekogroszek będąc mieszkańcem Dolnego Śląska, Wielkopolski itepe albo ekogroszek ruski będąc mieszkańcem wschodniej ściany, Łodzkiego, Mazowieckiego i części Pomorskiego lub Kujawsko Pomorskiego można i z tych 8 groszy jeszcze ciut urwać. .

@Asolt

Nigdzie nie napisałem o sprawności całego systemu grzewczego, tylko o tym co wychodzi z kotła.

Jeśli mówimy o sprawności kotła kondensacyjnego powinniśmy przyjąć ciepło spalania gazu ziemnego i sprawność kotła /HS/ na poziomie 98%, czyli wykorzystaniu zjawiska kondensacji lub wartość opałową gazu ziemnego i sprawność /Hi/ 107%.

W przypadku kotłów na paliwa stale przyjmujemy wartość opałową, a przynajmniej ja nie znam kotła na ekogroszek lub inne paliwo stale wykorzystującego zjawisko kondensacji, co umożliwiłoby bezpośrednie porównanie.

Sprawność kotła gazowego praktycznie się nie zmienia w czasie /pomiędzy przeglądami/ i nie zmienia się w zakresie deklarowanej modulacji. Straty w momencie załączenia kotła lub wygaszenia są praktycznie pomijalne, modulacja jest płynna i praktycznie bezstratna.

Żuław - jeśli wymieniłeś już część okien i zamierzasz wymienić resztę to powinieneś zadbać o wentylację - w tym przypadku najlepiej mechaniczną. Jeśli masz kominy w sprzyjających miejscach, to jest szansa je wykorzystać.

Jeśli jeszcze nie masz zaworów i głowic termostatycznych przy grzejnikach to również warto je zainstalować - przy okazji płukanie instalacji c.o.

W następnym etapie możesz wymienić kocioł na kondensacyjny o mocy maksymalnej rzędu 10-15kW.

Te trzy zabiegi dały oszczędność rzędu ~50% i poprawiły komfort cieplny - według skrupulatnych porównań klienta.

Witam,

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie miałem czasu wcześniej pochylić się nad radami.

Dach domu był ocieplany watą (większa część, 10 cm) i styropianem (10 cm,mniejsza cześć). Okna były wymienione na plastiki (na poddaszu), stare mają obramowania drewniane, bardzo nieszczelne nie są, ale z pewnością trzeba je wymienić (przed tą zimą już nie zdążę).

W związku z tym, że stary piec gazowy (jakaś polska firma z lat 90) zaczyna powoli szwankować, to nowy piec chyba okaże się koniecznością.

Ocieplenie domu, może jeszcze w tym roku. Orientuje się ktoś jaki jest średni koszt ocieplenia za 1m2 (robione przez firmę)?.

Co do spalania to dokumenty gminy to jedno, a rzeczywistość drugie :) Ale bardzo dziękuję za tak dokładne podejście do tematu.

W tej chwili stoję przed wyborem (abstrahując od ocieplenia i okien):

1-Nowy piec gazowy np: IMMERGAS VICTRIX (chociaż taniej niż za 3500 nie znalazłem), moje obawy co do tego to: mała redukcja kosztów ogrzewania, ewentualny koszt zmiany instalacji grzewczej (można to jakoś samemu sprawdzić, czy obecna będzie działa z nowym piecem?). Od razu zapytam czy próba instalacji takiego pieca http://zapodaj.net/a66c7f77ed8b7.jpg.html ma jakiś sens?

2-Piec z podajnikiem na ekogroszek, i tutaj zastanawiam się nad tym, czy praca związana z opalaniem jest warta oszczędności w stosunku do gazu? Biorąc pod uwagę, że przed następną zimą dom będzie ocieplony i okna będą wymienione. Czy przy instalacji takiego pieca, trzeba coś zmieniać w instalacji? (do niedawna w domu był używany stary piec rusztowy)

3-Instalacja pieca gazowego, plus kupno pieca rusztowego lub wykorzystanie kominka (mam sporo drewna)

Wybaczcie jeżeli zadaje jakieś pytania bez sensu, ale jestem zielony w temacie. Czy przesłanie planów budynku w czymś pomoże?