sam 05.07.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Jak uważacie warto dać 2,4 tys za to rozwiązanie czy lepiej zbudować tradycyjny z cegły z wkładem, kocioł będzie olejowy.Pozdrawiamsam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 05.07.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 To zalezy od Twojej decyzji, nie wiem jakie kryteria bierzesz pod uwage i jak one sa wazne. Co do opinii uzytkowników poszukaj na Forum temat był dyskutowany ze szczegółami a dyskusja była gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sam 05.07.2002 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Dzieki Cypel, na Ciebie zawsze można widze polegać, a przy okazji widze, że wszystkie moje pytania zostały juz zadane kiedyś na forum. :cry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 06.07.2002 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2002 Ja pokusił bym się o odpowiedź poprzez pytanie.Jakim jeździsz samochodem ?Jakiego proszku używasz ?Ja jak byłem na podobnym etapie budowania i wyboru - będąc w jakiejkolwiek hurtowni budowlanej pytając o komin zawsze słyszałem odpowiedź - SCHIDELZastanawiało mnie jedno - czy SCHIDEL jest tak dobry że w Polsce trudno kupić inny komin czy ma już tki monopol jak kiedyś miał np HP w drukarkach (właściwie Oligopol)Będąc z natury przekorny postanowiłem poszukać coś innego. Znalazłem więc konstrukcje podobne (identyczne ?) SZATAN itp oraz odmienne w koncepcji ale czy gorsze ? W końcu kupiłem francuskie pustaki kominowe z terakoty (adres gdzieś w moich poprzednich postach - wyszukaj Mirzaw)- w końcu we francji tradycje kominka istnieje równie długa jak cała GERMANIA i myślę zrobiłe dobrze - to się okaże. Ważnym czynnikiem jest również cena - zawsze zdecydowanie niższa niż SCHIDLA - w końcu mając tak duży budżet reklamowy - zaopatrując tak kolosalną liczbę firm w kominy pokazowe - SCHIDEL musi ściągać kupe forsy z rynku na opłacenie tego typu dystrybucji.PozdrawiamMirZaw Ps. do czego ten komin - do kominka, do kominka i pieca C.O. czy tylko do pieca C.O. - a na co ten piec C.O. gaz, olej, węgiel - to w końcu również determinuje zastosowanie odpowiednich technologi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 07.07.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 Kupiłem 2 kominy firmy Leier z Malborka ( mają sieć prawie w całej Polsce). Z wyglądu dokładnie taki sam jak Schiedel, cena ok. 20% - 25% mniejsza. Dużą zaletą, tego systemu jest szybkość budowy. 2 kominy w 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Ja też chciałem wybrać kominy w podobnej technologii jak Schiedel. Myslałem o Zapel'u ale miałem trudności z dostaniem wszystkiego od ręki. Dodatkowo trzeba być już dobrze zorientowanym co musi wchodzić w skład takiego komina - u Schiedla jest jakiś tam pakiet startowy czy podstawowy. To ułatwia sprawę jak kupuje się na szybko. Zaletą Schiedla jest dostępność. Moi murarze powiedzieli, że równie szybko wybudowaliby z cegieł, ale nie wiem czy byłby tak szczelny. Uwaga moja jest taka, trzeba majstrowi patrzeć na ręce i rządać by robił wszystko wg. instrukcji np. rozrobienie kleju. Trzeba się stosować do zaleceń nawet gdy początkowo wydaje się, że trzeba dodac więcej wody do mieszanki. Jeśli chodzi o koszt np cóż jest drogi, ale szybko się go stawia - na metr wchodzą chyba 4 pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 12.07.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2002 Witam ,ja mam kominy Schiedel. Gdybym miał obecne doświadczenie nie kupiłbym ich .Komplety sprzedawane w Polsce i tu wyprodukowane są gorszej jakości niż ich wersje niemieckie : brakuje wełny mineralnej do izolacji termicznej komina ,Kominy wentylacyjne nie mają dolnych wyczystek , beton nasiąka wilgocią i ciągnie ją do dołu ,doradztwo techniczne kończy się w momencie zapłaty za fakturę [przynajmniej w lubuskim],gwarancja to bzdura - radzę przeczytać ją przed zapłatą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.07.2002 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Ja też kupiłam kominy Schiedla i moja opinia jest dokładnym przeciwieństwem opinii miazociąga. Wełna jaest, sznur szamotowy jest, wyczystki są, pustaki naciągają jak każde inne, serwis mam. Współczuję miazociągowi, bo wyraźnie ktoś go zrobił w jajo. Ja polecam Schiedla całym sercem.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 15.07.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Wyglada, ze w lubuskiem rzeczywiscie Schiedel ma problemy z doradztwem, sa systemy z welna i bez welny, bez welny jest tanszy co oczywiste, ale do mnie przedstawiciel S przyjezdzal kilka razy, mimo, ze moj wykonawca sie na tym znal (i to on namowil mnie do schiedla). Konsultowal wybór systemu, poczatek i czapkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 15.07.2002 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Kominy Schiedla mam kupione w zeszłym roku tj.2001 .Wełna mineralna jest ale przy drzwiczkach do wyczystki kanału dymowego.Innej wełny nie było nawet w akcesoriach.Sznur jest .Wyczystek w kanałach wentylacyjnych brak ,w Niemczech są standartem.Pustaki mają niedokładne wymiary . Pustaki moim zdaniem powinny mieć dodatki zapobiegające nasiąkaniu ,w moich chyba o nich zapomniano.Doradca był na budowie przy początku montażu w momencie jak pojawiły się problemy z nasiakaniem już się nie pokazał.O ile wiem nie jest to odosobniony przypadek gdyż sprzedawca kominów mówił mi że klienci się skarżą na nasiąkanie przez fugi między płytkami klinkierowymi i nawet firma Schiedel ma sprowadzać specjalną masę na fugi - nienasiąkliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 15.07.2002 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Wracam jeszcze do gwarancji Agnicha nie wiem czy ją czytałaś .Jeżeli nie to polecam .Po jej lekturze zrozumiałem dlaczego Schiedel ma gdzieś jakość elementów betonowych.Pozdrawiam wszystkich zadowolonych i tych nie - Użytkowników kominów Schiedla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Słyszałem plotkę, że wkłady ceramiczne robi dla schedel'a Zapel. Tak naprawdę to chodzi chyba o to by nie przedostawały się sybstancje szkodliwe do wnętrz pokoi z kominami. To czym te wkłady są obudowane to chyba wtórna sprawa. Możesz wziąć wkłady i obudować sobie np. cegłą szamotową. Myślę, że i tak kominy te są szczelniejsze niż bydowane z cegieł łączonych zaprawą. Wełna też jest specjalna i można ją sobie dokupić. Nie wiem skąd Wasze problemy z jej brakiem ja dostałem wszystko. Może nieuczciwość sprzedawców ? Może Murator zadałby to pytanie producentowi i odpowiedź wydrukował. To ukruciłoby niecne praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieku 16.07.2002 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 warto mieć taki komin ,ponieważ szybko i dokładnie jest zrobione, ale niestety to troche kosztuje jak nam zależy na czasie i dokładności to polecam.mam trzy takie kominy,dwa wentylacyjne i do kominak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts