Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin schiedela - warto ?

Recommended Posts

Ja pokusił bym się o odpowiedź poprzez pytanie.

Jakim jeździsz samochodem ?

Jakiego proszku używasz ?

Ja jak byłem na podobnym etapie budowania i wyboru - będąc w jakiejkolwiek hurtowni budowlanej pytając o komin zawsze słyszałem odpowiedź - SCHIDEL

Zastanawiało mnie jedno - czy SCHIDEL jest tak dobry że w Polsce trudno kupić inny komin czy ma już tki monopol jak kiedyś miał np HP w drukarkach (właściwie Oligopol)

Będąc z natury przekorny postanowiłem poszukać coś innego. Znalazłem więc konstrukcje podobne (identyczne ?) SZATAN itp oraz odmienne w koncepcji ale czy gorsze ?

W końcu kupiłem francuskie pustaki kominowe z terakoty (adres gdzieś w moich poprzednich postach - wyszukaj Mirzaw)- w końcu we francji tradycje kominka istnieje równie długa jak cała GERMANIA i myślę zrobiłe dobrze - to się okaże. Ważnym czynnikiem jest również cena - zawsze zdecydowanie niższa niż SCHIDLA - w końcu mając tak duży budżet reklamowy - zaopatrując tak kolosalną liczbę firm w kominy pokazowe - SCHIDEL musi ściągać kupe forsy z rynku na opłacenie tego typu dystrybucji.

Pozdrawiam

MirZaw

Ps. do czego ten komin - do kominka, do kominka i pieca C.O. czy tylko do pieca C.O. - a na co ten piec C.O. gaz, olej, węgiel - to w końcu również determinuje zastosowanie odpowiednich technologi

Ja też chciałem wybrać kominy w podobnej technologii jak Schiedel. Myslałem o Zapel'u ale miałem trudności z dostaniem wszystkiego od ręki. Dodatkowo trzeba być już dobrze zorientowanym co musi wchodzić w skład takiego komina - u Schiedla jest jakiś tam pakiet startowy czy podstawowy. To ułatwia sprawę jak kupuje się na szybko. Zaletą Schiedla jest dostępność. Moi murarze powiedzieli, że równie szybko wybudowaliby z cegieł, ale nie wiem czy byłby tak szczelny. Uwaga moja jest taka, trzeba majstrowi patrzeć na ręce i rządać by robił wszystko wg. instrukcji np. rozrobienie kleju. Trzeba się stosować do zaleceń nawet gdy początkowo wydaje się, że trzeba dodac więcej wody do mieszanki. Jeśli chodzi o koszt np cóż jest drogi, ale szybko się go stawia - na metr wchodzą chyba 4 pustaki.

Witam ,ja mam kominy Schiedel. Gdybym miał obecne doświadczenie nie kupiłbym ich .Komplety sprzedawane w Polsce i tu wyprodukowane są gorszej jakości niż ich wersje niemieckie : brakuje wełny mineralnej do izolacji termicznej komina ,Kominy wentylacyjne nie mają dolnych wyczystek , beton nasiąka wilgocią i ciągnie ją do dołu ,doradztwo techniczne kończy się w momencie zapłaty za fakturę [przynajmniej w lubuskim],gwarancja to bzdura - radzę przeczytać ją przed zapłatą .

Ja też kupiłam kominy Schiedla i moja opinia jest dokładnym przeciwieństwem opinii miazociąga. Wełna jaest, sznur szamotowy jest, wyczystki są, pustaki naciągają jak każde inne, serwis mam. Współczuję miazociągowi, bo wyraźnie ktoś go zrobił w jajo. Ja polecam Schiedla całym sercem.

pozdrowienia

Agnicha

Wyglada, ze w lubuskiem rzeczywiscie Schiedel ma problemy z doradztwem, sa systemy z welna i bez welny, bez welny jest tanszy co oczywiste, ale do mnie przedstawiciel S przyjezdzal kilka razy, mimo, ze moj wykonawca sie na tym znal (i to on namowil mnie do schiedla). Konsultowal wybór systemu, poczatek i czapkowanie.

Kominy Schiedla mam kupione w zeszłym roku tj.2001 .Wełna mineralna jest ale przy drzwiczkach do wyczystki kanału dymowego.Innej wełny nie było nawet w akcesoriach.Sznur jest .Wyczystek w kanałach wentylacyjnych brak ,w Niemczech są standartem.Pustaki mają niedokładne wymiary . Pustaki moim zdaniem powinny mieć dodatki zapobiegające nasiąkaniu ,w moich chyba o nich zapomniano.Doradca był na budowie przy początku montażu w momencie jak pojawiły się problemy z nasiakaniem już się nie pokazał.O ile wiem nie jest to odosobniony przypadek gdyż sprzedawca kominów mówił mi że klienci się skarżą na nasiąkanie przez fugi między płytkami klinkierowymi i nawet firma Schiedel ma sprowadzać specjalną masę na fugi - nienasiąkliwą.

Słyszałem plotkę, że wkłady ceramiczne robi dla schedel'a Zapel. Tak naprawdę to chodzi chyba o to by nie przedostawały się sybstancje szkodliwe do wnętrz pokoi z kominami. To czym te wkłady są obudowane to chyba wtórna sprawa. Możesz wziąć wkłady i obudować sobie np. cegłą szamotową. Myślę, że i tak kominy te są szczelniejsze niż bydowane z cegieł łączonych zaprawą. Wełna też jest specjalna i można ją sobie dokupić. Nie wiem skąd Wasze problemy z jej brakiem ja dostałem wszystko. Może nieuczciwość sprzedawców ? Może Murator zadałby to pytanie producentowi i odpowiedź wydrukował. To ukruciłoby niecne praktyki.