ZbyszekT 13.09.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Dostałem (za darmo) parapety do domu.Lite drewno, nie klejone. Ładnie obrobione dechy grubości 40 mm.Drewno iglaste, nie wiem jakie dokładnie. Co z nimi zrobić? Nie będą się wypaczać? Wiadomo, darowanemu koniowi... Ale czy za rok nie będę musiał ich wymieniać?Ogólnie są bardzo ładne, ale boję się o wypaczenie. Montować je już, czy zostawić, żeby dobrze wyschły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.09.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Lita decha, zwłaszcza jeśli jest szeroka to niestety duże ryzyko wypaczania. Jeśli masz je za darmo, to w sumie możesz je zamontować i najwyżej, jak będzie bardzo źle, wymienisz, to nie jest jakaś straszna robota, ale boki musiałyby byc obrobione dość dobrze, mocno zagłębione i obmurowane z jakąś półelastyczną (akrylową?) warstwą między murem a parapetem. Jeśli te dechy są niewysuszone, to oczywiście zostaw je do przeschnięcia, ale poskładaj je razem, układając naprzemiennie słojami: http://solidnydom.pl/wp-content/uploads/2009/02/__graf.dom.pl_techn_200042_3.gif i albo przyciśnij czymś bardzo ciężkim (zapas glazury przykładowo) albo ściągnij takimi pasami ze ściągaczem, jak do przytraczania ładunków, bo schnąc luzem popaczą się z całą pewnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 19.09.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Dzięki za informacje. A jak złoże je razem do schnięcia, to nie popleśnieją? Zrobiłem zdjęcia - tak to wygląda - grubość 42 mm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.09.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 ja bym dodał jeszcze dystanse w połowie szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.09.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Jeśli są na tyle mokre, że pleśnienie wchodzi w grę, to susz je z tymi przekładkami, tak jak są, tylko poukładaj je słojami naprzemian. Dystanse pośrodku warto dodać i ten docisk z góry albo pasy ściągające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts