kalendarium 13.09.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Jaka jest różnica w kosztach takich projektów domów?Zastanawiam się czy oszczędności na projektach na zamówienie są aż tak duże, żeby z nich rezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 14.09.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Może być przepaść ale nie musi. Projekty indywidualne na domy jednorodzinne zaczynają się u mnie od 8k brutto. Mówię tu o pełnobranżowym opracowaniu z uzyskaniem pozwolenia na budowę oraz przebrnięciem przez wszystkie uzgodnienia, opinie i postępowanie w urzędzie/starostwie. Czy to dużo, to zależy jak ktoś na to patrzy, bo słyszałem, że można gotowaca adaptować za 200zł + koszt zakupu projektu (są takie po 1200zł brutto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.09.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Kiedyś czytałam, że takie gotowe to koszt około 1500 zł, a takie na zamówienie to już powyżej 6 tysi. Nie wiem jak jest teraz, bo to było właśnie kilka lat temu. Myślę, że najlepiej zrobisz, jak przejrzysz sobie oferty gotowych projektów, np. Pracownia Architektoniczna ma ogromny wybór. Pewnie jeden z większych. Co do cen, to już trzeba samemu sprawdzić, dopytać i ocenić czy to dużo, czy to mało. Moim zdaniem oszczędność wcale nie jest taka mała. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.09.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Ile kosztuje projekt na zamówienie a ile gotowy? - nie można porównywać projektu na zamówienie ( PI )z projektem gotowym ( PG ) PG - Projekt "Gotowy" jest gotową koncepcja projektową, która nie uwzględnia indywidualnych potrzeb przyszłego użytkownika, działki budowlanej, Warunków Zabudowy, aktualnych przepisów budowlanych ... i wymaga opracowania tzw. " adaptacji " ( czytaj : opracowania Projektu Budowlanego dostosowanego do tego, czego w nim brakuje ) PI - Projekt Indywidualny - odwrotnie : składa się z Projektu Koncepcyjnego ( uzgadnianego pomiędzy Architektem, a przyszłym użytkownikiem budynku ) oraz Projektu Budowlanego, z tą zasadniczą różnicą, że w całości poprzedzony jest analizami działki, Warunków Zabudowy, otoczenia, .... i od początku do końca uwzględnia potrzeby przyszłych użytkowników Edytowane 14 Września 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts