marek2210 14.09.2015 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Podczas budowy zdecydowałem się na WM i rekuperator.Wstępnie wybrałem polski reku z firmy Jan Gaz (dlatego, że znajomy kupił dwa lata temu taki sam ale o większej mocy ponieważ ma większy dom) Dom parterowy 98 m2na parterze + poddasze nie do codziennego uzytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.09.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Podczas budowy zdecydowałem się na WM i rekuperator. Wstępnie wybrałem polski reku z firmy Jan Gaz (dlatego, że znajomy kupił dwa lata temu taki sam ale o większej mocy ponieważ ma większy dom) Dom parterowy 98 m2na parterze + poddasze nie do codziennego uzytku Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Czy dom ma 100m2 czy 500m2 to 4 osoby potrzebują 120m3/h. Za duża centrala to większy koszt i może być za sucho zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 15.09.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 sprostuje nas jest dwoje a kol. ma wiekszy dom i wieksza rodzine. Stad tez akurat chyba wieksze urzadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 15.09.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Po dwóch wymianach rekuperatorów na większe modele u klientów, którzy stwierdzili że wolą więcej świeżego powietrza, od dawna daję większe reku o 20-30% niż wynika z obliczeń. I mam święty spokój, a klienci zadowoleni. Rekuperator 500-tka może pracować z wydajnością 120 m3/h, natomiast 350-tka już nie da efektu szybkiego przewietrzenia w dużym domu, w szczególności jak rekuperator stoi podczas nieobecności domowników. Rekuperator o wydatku 200 m3/h to można ewentualnie wstawić do mieszkania 1-2 pokojowego w bloku, albo do domku 80m2. Do normalnych, średniej wielkości domków do 4 pokoi +salon dobieram 350-tkę, powyżej 4 pokoi idzie już 500-tka, do rezydencji 800-tka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2210 16.09.2015 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 dzięki.a konstrukcyjnie i uzytkowo jak oceniacie Jan Gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 sprostuje nas jest dwoje a kol. ma wiekszy dom i wieksza rodzine. Stad tez akurat chyba wieksze urzadzenie Rodzina zużywa tyle samo powietrza, niezależnie od domu. Większa rodzina większa centrala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.09.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Jestem może tendencyjny, bo jestem autoryzowanym instalatorem Jan-Gaza, ale właśnie dlatego montuję głównie te rekuperatory bo na kilkadziesiąt montowanych rocznie nie mam żadnych problemów ani reklamacji, klienci są zadowoleni, mogę spokojnie montować nowe instalacje i nie przejmować się serwisem. Montuję również na specjalne życzenie klientów kilka innych modeli, i niestety albo mam pecha albo awaryjność niektórych firm wynosi 50%. Tu jakiś panel sterujący do wymiany, drugi źle odczytuje temperatury, a serwis dużej firmy traktuje mnie jak natręta. W tym roku miałem dwie akcje drobnej naprawy Jan-Gazów po uderzeniu pioruna, wystarcza wymienić spalony warystor za kilka zł. A tak cisza i spokój, klienci zadowoleni z Janków - bo robię wyłącznie z poleceń, jakby nie byli to nie miałbym roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.09.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Indiana zerknij na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts