Opi1 14.09.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Witam serdecznie,Piszę do Was z prośbą o zweryfikowanie wyceny przeprowadzenia instalacji C.O. i kanalizacji. Jest to remont parteru domu jednorodzinnego i istniejącą już instalację trzeba przerobić na dwie oddzielne. Parter domu ma niecałe 100 m2. Wycena wydaje mi się zawyżona i bardzo proszę o potwierdzenie mojej teorii lub wyprowadzenie mnie z błędu. Pozdrawiam,Opi Oto wycena: MATERIAŁY :1. Kanalizacja (2x geberit WC, rury, kształtki, kratka ściekowa, uchwyty) – 2500,-2. Woda (rury Pex, kształtki, izolacja, uchwyty) – 1780,-3. C.o. (rury Pex, PP, kształtki, izolacja, uchwyty) – 3620,-4. C.o. – II opcja (grzejniki tylko w piwnicy, podłogówka w całym domu) – 8410,-5. Grzejniki (grzejnik kanałowy, 4x panelowy, zawory) – 5790,-6. Kanalizacja zewnętrzna(rury, kształtki, odwodnienie liniowe) – 2500,- ROBOCIZNA:1. Kanalizacja (2x 400) – 800,-2. Woda (11x 210) – 2310,-3. C.o. (13x 180) – 2340,-4. Grzejniki – 1500,-5. Gaz – 250,-6. Kanalizacja zewnętrzna – 1200,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Opi1 14.09.2015 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż mam nie dużo czasu, a boje się, że ktoś chce mnie wycisnąć. Pozdrawiam,Opi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Kurczę, szklana kula gdzieś się zapodziała. A bez niej naprawdę ciężko coś powiedzieć. Przykładowo: grzejniki. Cztery panelowe oraz jeden kanałowy wraz z armaturą za niecałe 6000zł to może być zarówno cena trzykrotnie zawyżona jak i "pół darmo", wszystko zależy od tego, jakie te grzejniki będą kupione. I tak można punkt po punkcie. Właściwie jedyne, co tu można ocenić to punkt pierwszy: o ile te geberity to faktycznie będą geberity, a nie chińczyki, cena 2500zł za dwie sztuki wraz z orurowaniem itp. nie wydaje się przesadzona (choć też geberit geberitowi nierówny, są różne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.09.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Z instalacją wod-co sprawa jest magiczna, gdyż bardzo trudno dokładnie określić choćby ilość kształtek. Owszem ilość stelaży (czyli "geberitów"), podejść wody, kanalizy itp można określić, ale jest cała reszta ... jak zawsze najlepiej wycenić w 2-3 firmach i porównać ceny. Edytowane 14 Września 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Opi1 14.09.2015 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Dziękuje za odpowiedzi!A co sądzicie o cenach samej robocizny C.O., woda i kanalizacja? Mieszczą się w normie (Kraków), czy są zawyżone? Wydaje mi się, że cena 210 zł za jeden punkt wody to trochę dużo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts