Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pieca

kominiarek

Recommended Posts

Własnie instaluje się w domu (kupiłem domek z roku 2008 jakieś 150m2 do ogrzania, ocieplony od zewnątrz 30cm styropianem, dach tak samo, parterowy, podłogi i fundament też podobno docieplony podobnie. W oknach są 3 szyby, jest taka wentylacja z wentylatorami zrobiona.

Nie było w środku ogrzewania zrobionego (inwestor nie dokończył?). Jest poprowadzona 100% podłogówka, sa wyjścia w kotłowni ale nie ma pieca, nic.

Kolega doradza mi żebym kupił tzw. smieciucha, bo można palić oponami starymi, smieciami z domu, butelkami i tanio wychodzi. Czy taki piec 25Kw starczy? nie chcę często biegać i dorzucać tam wegla i papierów to chyba trzeba kupić taki żeby miał dużą pojemność wrzutową?

Własnie instaluje się w domu (kupiłem domek z roku 2008 jakieś 150m2 do ogrzania, ocieplony od zewnątrz 30cm styropianem, dach tak samo, parterowy, podłogi i fundament też podobno docieplony podobnie. W oknach są 3 szyby, jest taka wentylacja z wentylatorami zrobiona.

Nie było w środku ogrzewania zrobionego (inwestor nie dokończył?). Jest poprowadzona 100% podłogówka, sa wyjścia w kotłowni ale nie ma pieca, nic.

Kolega doradza mi żebym kupił tzw. smieciucha, bo można palić oponami starymi, smieciami z domu, butelkami i tanio wychodzi. Czy taki piec 25Kw starczy? nie chcę często biegać i dorzucać tam wegla i papierów to chyba trzeba kupić taki żeby miał dużą pojemność wrzutową?

Buahaha :lol2:

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Twój dom prawdopodobnie będzie potrzebował około 6-7kW mocy grzewczej, więc ten mój śmiech to właśnie przez te 25kW co kolega proponuje :)

Masz ogrzewanie niskotemperaturowe i rekuperacje, więc albo pompa ciepła, albo gaz, albo ewentualnie prąd w drugiej taryfie. Innej drogi dla ciebie nie widzę :)

Masz komin?

Tak, jest komin, jest wyprowadzenie do kotłowni. Zmierzyłem tak linijką "na oko" bo teraz tam jakieś graty stoją i ma ok. 14-15cm średnicy. Ale sa chyba 2 kanały oddzielnie robione.

Kolega ma dom podobnej wielkości, ale styropianu nie ma i mówił, ze jak pali takim 25KW to jest ok i jak dam mniejszy to w zimie zmarznę. A chcialbym jeszcze mieć z tego CWU ogrzewane tak ze 300l.

Trochę mi się średnio uśmiecha tym weglem babrać, jakimiś butelkami, ale znajomy mówi że tanio wychodzi.

Aha gazu miejskiego nie ma u mnie.

Edytowane przez kominiarek

...

Twój dom prawdopodobnie będzie potrzebował około 6-7kW mocy grzewczej, więc ten mój śmiech to właśnie przez te 25kW co kolega proponuje :)

Masz ogrzewanie niskotemperaturowe i rekuperacje, więc albo pompa ciepła, albo gaz, albo ewentualnie prąd w drugiej taryfie. Innej drogi dla ciebie nie widzę :)

Masz komin?

Może być jeszcze kocioł kondensacyjny na pellet - sprawność ~107,4%, moc 3...10kW - idealnie pasuje do ogrzewania niskotemperaturowego.

Ja bym z 25kW nie ryzykował a jak będzie prawdziwa zima, sąsiad zamarznie a Ty jak będziesz miał powiedzmy 35kW będziesz co 2h wrzucał dodatkowe śmieci i opony i może dasz radę max przez 2 tygodnie później powinieneś wspomagać się kominkiem z płaszczem wodnym. W razie największego "W" otwórz lodówkę na 2-3 dni żeberka z tyłu dogrzeją chałupę kosztem opłat za prąd ale jak będzie -80oC to i na prądzie nikt nie będzie oszczędzał nawet posiadając ten licznik energii na kartę gdzie się go doładowuje.

Widzę, że wszyscy się dobrze bawią robiąc sobie ze mnie jaja, no ale nawet wśród tych drwin wyłuskałem trochę przydatnych informacji. Poczytałem też trochę forum i postarałem się jak najdokładniej wypełnić ankietę na ciepłowłasciwe.pl. Wyszło mi tam, że będę potrzebował Max 3KW.

Nie widziałem nigdzie takich pieców dostępnych.

Kolega popukał się w głowę i powiedział, że 3Kw to on ma taki grzejnik olejowy do dogrzewania stóp w zimne dni jak przed tv siedzi.

Już sam nie wiem co robić.

Widzę, że wszyscy się dobrze bawią robiąc sobie ze mnie jaja, no ale nawet wśród tych drwin wyłuskałem trochę przydatnych informacji. Poczytałem też trochę forum i postarałem się jak najdokładniej wypełnić ankietę na ciepłowłasciwe.pl. Wyszło mi tam, że będę potrzebował Max 3KW.

Kolega popukał się w głowę i powiedział, że 3Kw to on ma taki grzejnik olejowy do dogrzewania stóp w zimne dni jak przed tv siedzi.

3 kW ??, moze i dobrze wypełniłes ankiete (bardzo ciekawa i trafna nazwa) ale wynik który otrzymałes jest sporo zanizony. Licz n na conajmniej na 5-5,5 kW, takich kotłow równiez nie ma. Jezeli sie chce palic smieciami to najmniejsze kotły mają 7 kW i takich szukaj. Drwiny dotyczą spalania smieci i nie ma sie co dziwic jezeli to piszesz na powaznie. Znajomy dobrze radzi ze to tanie ogrzewanie, jakbys jeszcze raz na tydzien zrobił rajd po okolicznych smietnikach to masz grzanie praktycznie za darmo.

Edytowane przez asolt

Panowie ale o czym my dyskutujemy z inwestorem który zamierza palić śmieciami? W dyby i do lochu a nie pomaganie w doborze kotła. Inwestor na starcie powiedział czym zamierza palić aby zaoszczędzić, a na oknach 3 szybowych nie oszczędzał. Kup se inwestorze najnowszą BMW i zakładaj do niej gaz. Na tym proponuję zakończyć tę miłą konwersacje i Wam proponuje uczynić dokładnie to samo. Ten śmieciuch może mieszkać w domu który wybudował się obok ;)

Kolego nie słuchaj ich masz przecież zapotrzebowanie na ciepło 3KW tak jak piszesz i dlatego ci zazdroszczą. Najlepszym rozwiązaniem będzie jak kupisz piec powiedzmy taki z przedziału 40-60KW. Jak sama matematyka mówi 60:3= 20 na tyle właśnie dni (20) wystarczy ci jeden zasyp w takim śmieciuchu, jak zasypiesz do pełna i własnie tego oni :szydercy" ci zazdroszczą.

Arturo, to Ty? :D

Gość Arturo72
A ja myślę, że inwestor ma już samochód. Albo miał. Alfę Romeo.....i do tego 43 lata....

Tak sobie myślę....;)

Oj to się mylisz ;)

Jestem jaki jestem ale z takiego inwestora to jestem pierwszy łacha drzec ;)

Może jednak wezmę ten kocioł na pelet 3-10KW. Może być taki? http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Mini_Bio_B__do_20kW - tam jest wersja 10kW.

Bo gazu u mnie nie ma, z odwiertami na działce pod pompę ciepła też byłoby ciężko (równiez fnansowo).

Co do palenia śmieciami to przecież norma, skąd te drwiny? Dwa budynki dalej sąsiad ma zakład fryzjerski i prawie co wieczór pali włosami, sąsiad obok zrywał starą papę i też wrzucił do pieca (syf straszny ale mówił, że woda do kąpieli była).

Ja też chciałem tak jak oni trochę zaoszczędzić, mam z kolegą dostęp do starych opon własnie, a z samego gospodarstwa domowego też przecież idzie spalić sporo rzeczy - opakowania po produktach spożywczych, butelki, papiery, obierki itp.

Edytowane przez kominiarek

Co do palenia śmieciami to przecież norma, skąd te drwiny? Dwa budynki dalej sąsiad ma zakład fryzjerski i prawie co wieczór pali włosami, sąsiad obok zrywał starą papę i też wrzucił do pieca (syf straszny ale mówił, że woda do kąpieli była).

Ja też chciałem tak jak oni trochę zaoszczędzić, mam z kolegą dostęp do starych opon własnie, a z samego gospodarstwa domowego też przecież idzie spalić sporo rzeczy - opakowania po produktach spożywczych, butelki, papiery, obierki itp.

Podaj namiary , a podrzucę Ci opon do spalenia;)

Edytowane przez lolson28